Explore Tunisia

Azi voi depăna amintiri din prima mea călătorie pe pământuri mai îndepărtate. Voi povesti despre Tunisia.
Pachetul turistic l-am cumpărat de la agenţia Hollyday Service. Ne-a luat ceva timp până ne-am hotărât, să alegem, anume acestă ţară, dar a fost o decizie inspirată. Am rămas cu multe amintiri frumoase din călătorie.

Zborul direct din Kiev, până în Kiev am mers cu maşina şi am lăsat-o în parcarea aeroporului.Cursa direct Kiev-Monastir. Dacă vă hotărâţi să mergeţi puteţi alege şi cu zbor din Bucureşti în Monastir, sau poate chiar să alegeţi insula tunisiană Djerba. Voi reveni în alte postări cu câteva oferte, care le-am găsit la agenţiile noastre locale.Deci ne-am văzut în Monastir după un zbor de peste 3 ore. Era noapte şi ghidul, care ne-a întâlnit, un un nene pus pe glume, ne-a atenţionat că chiar dacă am ajuns pe continent African, maimuţele şi elefanţii nu ne vor întâlni nici la aeroport 🙂 dar nici în altă parte.

De la Monastir, ne-am pornit spre oraşul Sousse, la hotelul Tour Khalef , acolo unde ne-am rezervat cazarea. Cum am intrat la recepţia hotelului ne-a şi izbit un miros înţepător de oriental, de condimente, atunci am şi conştientizat că sunt într-o lume arabă de pe continentul African.
Hotelul foarte curat, amenajat frumos, amplasat pe malul mării Mediteraniene.
De ce, tocmai să mergeţi în Tunisia la mare şi nu undeva mai aproape? Fiindcă e ţară mica, dar are foate multe atracţii turistice, care merită văzute, noi din 7 zile de sejur, 5 din ele am fost plecaţi în excursii, să desoperim ţara.

Mai jos, vă dau o listă, cu ce am văzut şi de dragul cărora, aş merge cu mare plăcere, încă o data să le mai vad pe toate.
Prima excursie a fost pentru Sahara, preţul 150 USD de persoană cu o durată de 2 zile. Am parcurs cam 1 200 de kilometri cu autocarul, iar programul succinct a fost cam acesta:

În prima zi:

Prima destinaţie din prima zi a fost El Djem ( fostul oras roman Thysdrus), unde am vizitat Amfiteatrul Roman.

travelblog.md1

El Jem este doar puţin mai mic decât Colosseumul din Roma, dar mult mai bine păstrat, deşi lângă el acum sunt construite multe clădiri moderne, total nepotrivite. Construcţia este o moştenire de pe vremea Imperiului Roman, acolo am trecut prin diverse coridoare subterane, numai să te gândeşti că pe acolo cu 2 mii de ani în urmă aveau lupte sângeoase cu gladiatorii.

De fapt, a fost construit între anii 230-238 şi încăpeau în amfiteatru aproape 30 mii de oameni.Este foarte înalt este permis să te urci până la ultimele trepte de sus, de unde se deschide o panorama fantastică.
Acest edificiu se află în oraşul El Jem la 70 km. depărtare de oraşul Sousse.
Dacă doriţi să vă luaţi ceva din zonă, fărp nicio o grijă aici comercianţii sunt foarte insistenţi, chiar te mai li trag de mâină, poate, poate le cumperi marfa. În oraşul El jem se vizitează doar Amfiteatrul Roman, mai departe, drumul continua prin golful Gabes, catre Matmata « zona locuinţelor troglodite ». Zona este una dintre cele mai cunoscute, fiindcă câteva secvenţe din filmul “Războiul stelelor” s-a filmat anume aici.

Obiceiul de construcţii în pământ vine încă din secolul IV-lea î.d.H. Şi acum, sunt multe locuinţe, în care se mai trăiesc oameni, pot fi şi vizitate contra unei taxe. Dar,evident acum sunt mult modernizate, cu lumină TV şi frigidere. Oricum este foarte impresionant.

Aici am intrat în casa unei familii contra unei mici taxe evident.

travelblog.md2

travelblog.md4

Următoarea destinaţie pe traseu a fost oraşul Douz. Dacă până în acest oraş, ce vedeam în jur erau pământuri lutoase şi pietrose, din acest oraş am văzut adevăratul pustiu. Cu nisip, cu dune de nisip unde ţi se afundă piciorul.

Douz se află exact la marginea deşertului, exact în afara oraşului lângă satul Gleissia se află aşa numita Marea Dună. Tot aici am făcut şi o plimbare cu dromaderul, aşa se spune cămilelor cu o singură cocoaşă.

foto 7

Dromaderii erau legaţi câte trei, în total eram vreo  30 de oameni în această caravană şi mi-a fost o frică de nu pot spune. Dromaderul este destul de înalt, de vrei doi metri şi când cobora câte o dună, credeam că mă aruncă în nisip. Nu eram unica disperată care ţipa pe acolo dar a fost distractiv. La ţipete m-a întrecut doar o mamaie de vreo 80 de ani, care s-a agăţat cu piciorul de şaua dromaderului şi stătea întinsă pe lângă cămilă. Am nişte amintire tare colorate din această excursie.

În dimineaţa următoare ne-am trezit la 4, am luat micul dejun şi am mers spre Chott El Jerid.

Chott El Jerid este cel mai sud-vestic lac din Gabes. În timpul verii apa se evaporă rămând doar o crustă de sare. Lacul are o întindere de aproape 5000 de km pătraţi şi este riscant să vă abateţi de la traseu. Dar priveliştea este fantastică, deşi se pare că vedeţi în faţă voastră apa, când vă apropiaţi de lac, vă daţi seama, că este o amăgire. Iarna totuşi se adună apă în lac.

Noi am înconjurat  o bună parte de lac şi am ajuns într-un orăşel-oază Tozeur. Aici în Tozeur am văzut o pădure de palmieri şi zeci de izvoare, care străbat orăşelul prin nişte canale amenajate.

Din Tozeur am mers spre Chebika, în direcţia Algeriei,  foarte aproape de munţii Atlas. Chebika are şi ea farmecul ei, mai ales munţii Atlas, sunt foarte diferiţi din ce am văzut până acum, fără nicio vegetaţie, de un maro roşietic. Şi structura la fel este diferită.

Circuitul acesta este memorabil, sigur o să vă placă să vedeţi Sahara, să vedeţi cum trăieşte lumea prin aceste oaze, dar şi în afara lor, în pustiu, veţi vedea orăşele mai deosebite atât cu influenţă arabă dar şi franceză.

Un alt oraş de pe traseu, care l-am vizitat şi merită amintit este Kairouan sau  Al-Qayrawan.  Pentru Kairouan ar trebui probabil să rezerv o postare aparte, fiindcă este cel mai important centru religios din Tunisia, cu mai mult de 50 de moschei în medina.

Kairouan este al patrulea oraş important din lumea islamică după Mecca, Medina şi Ierusalim. Aici este amplasată Marea Moschee Sidi Oqba, noi nu am intrat în interior, dar am mers într-o cafenea din apropiere, am urcat pe un acoperiş şi de acolo am văzut de sus tot interiorul curţii moscheii. Moscheia a fost construită încă din 863 d.H. şi după cum spuneam este a 4 ca importanţă în lumea musulmană. Aici de câteva ori pe an vin credincioşii în pelegrinaj.

Tunisia este o ţară absolut fantastică, ghidul ne-a povestit despre obiceiurile de nuntă, despre faptul că tunisienii sunt mai îngăduitori decât lumea din alte ţări arabe faţă de tot ce-i străin credinţei. În Tunisia veţi vedea nişte peisaje mirifice, de la Marea auzurie, Nisipurile deşertului şi  Munţii Atlas. Veţi face plimbări cu dromaderul, cu jeep-urile  prin pustiu, veţi vedea o lumea şi foarte dezvoltată dar şi sălbatică pe alocuri.

De prin lume adunate: Marea Moschee din Kairouan, Tunisia