Din inima Transilvaniei. Impresii din Cluj (II)

Sper să nu vă plictisesc cu postările mele despre România, dar acum, în acest moment nu prea pot pleca pentru o perioadă lungă de timp, aşa că am ales să împac şi lupul şi capra. Aleg destinaţii noi, buget redus, pe o perioadă de maxim 2 zile.prin cluj

Recunosc, că e epuizant să mergi cu autocarul vreo 600 km. într-o direcţie, dar să nu uităm că orice oboseală trece în schimb amintirile rămân (banal, nu? 🙂 ).

V-am povestit că-n luna iulie am ajuns şi pe la Sibiu, dar e mare diferenţă între aceste două oraşe. Sibiul e mic, cu un decor medieval, Clujul însă mi s-a părut mai cosmopolit. De altfel mi-au plăcut mult ambele oraşe.

Aşa că, deşi simţeam o oboseala crâncenă hoinărind prin Cluj, am luat străduţă cu străduţă să-i descopăr casele, muzeele, palatele.

Din Piaţa Unirii am mers pe Bulevardul Eroilor. Pe trotuarul din faţa Consiliului Local se află monumentul de 19 m. înălţime cu clopot în formă de ghilotină al Memorandiştilor, ridicat în 1994.cluj (2)Clădirea din imediata apropiere al Consiliului Local este Palatul Kendeffy. În faţa acestor clădiri avem Casa Natală a lui János Bolyai şi Lupa Capitolina. 

cluj (1)UniversitateaBabeş-Bolyai poartă din anul 1959 numele bacteriologului român Victor Babeș și pe cel al matematicianului maghiar János Bolyai

cluj-travelblogmd (6)Înaintam pe bulevard şi treceam pe la Casa Magnaţilor, Casa Pfenningsdorf, Casa Leszai, Casa Pap. Deşi multe din ele la parter găzduiesc cafenele şi mici magazine, arhitectura este originală şi nealterată de contemporaneitate.

Apoi am coborât din nou spre Someşul Mic şi am luat-o pe langă Catedrala Sfântul Mihail, pe strada Memorandumului, apoi pe străduţa Matei ca să ajung în faţa Casei Matia Corvin.

cluj-travelblogmd (12)Casa s-a păstrat nu numai datorită memoriei vii păstrate în conştiinţa clujenilor, dar şi datorită faptului că a avut pe parcursul anilor o serie de privilegii. Este una dintre cele mai vechi case cu etaj din Cluj, datează din anii 1400. Casa nu este muzeu, găzduieşte acum Facultatea de Artă şi Design.

În piaţa aia mică veţi găsi câteva tarabe cu lucrări manuale dar şi restaurante cu mâncare ardelenească.

În drumul meu am făcut un popas pe la Muzeul Farmaciei din Cluj. Este prima oară când vizitez un asemenea muzeu şi eram tare curioasă.cluj-travelblogmd (26)Tot în zona centrală (chestiuţa asta m-a mirat foarte mult), am trecut şi intrat pe la o groază de biserici. Biserica Reformată, Biserica Luterană, Biserica Minoriţilor, Biserica Greco-Catolică, Biserica Evanghelică, Ortodoxă, Catolică toate îşi aşteaptă enoriaşii şi conveţuiesc bine-merci. Nici nu-mi închipui aşa o toleranţă la noi şi atâta conciliere.

cluj-travelblogmd (3)
Biserica Greco-Catolică
cluj-travelblogmd (1)
Interiorul Bisericii Greco-Catolice

Am trecut de Someşul Mic şi cu puţin efort am ajuns, sus pe deal, la Cetăţuia. Dacă ajungeţi pe acolo atunci recomandabil să luaţi masa la o cafenea, toate de acolo au panorame frumoase spre oraş şi râu. În ultima oră, înainte de a porni la gara Fany, de unde porneşte autocarul spre Chişinău, am petrecut+o la răcoare în interiorul Catedralei din Piaţa Unirii. Recunosc că am fost un turist urban exemplar, am reuşit să vizitez foarte mult, dar oricum puţin, la câte se poate de vizitat în Cluj. În anul 2015 Clujul a fost numit Capitala Europeană a Tineretului, iar evenimentele culturale sunt la orice colţ. Chiar vă recomand să ajungeţi şi rămâneţi măcar 2 zile.

Galerie foto din Cluj-Napoca

cluj map

cluj (1)

cluj-travelblogmd (23)

cluj-travelblogmd (21)

cluj-travelblogmd (20)

cluj-travelblogmd (11)

cluj-travelblogmd (14)

cluj-travelblogmd (17)

cluj-travelblogmd (10)

Detalii călătorie:

Preț transport

Chișinău-Cluj (cumpărat de la casa Gării de Sud)-418 lei

Cluj-Chișinău-350 lei

Cafea+plăcintă cu mere-18 RON.

Intarea Muzeul Farmaciei -6 RON

Fast food KFC-13 RON