De la Zhytomir până la Kam’yanets’-Podil’s’kyi

Am fost în luna iunie la Kiev la un training iar la întoarcere am hotărât să vizităm câteva din orăşelele din partea de Vest a Ucrainei. Sunt oraşe cunoscute, dar din păcate puţini din noi şi-ar face planuri pentru un city break pe această direcţie. Cu toate că, din toate cele enumerate Kam’yanets’-Podil’s’kyi îl recomand insistent să-l vizitaţi.

Deci la întoarcere spre Chişinău din Kiev, am trecut prin Jitomir (Zhytomyr, Житомир), centru administrativ al Oblastiei Jitomir. În trecere ai senzaţia unui oraş tipic sovetic, totuşi localitatea datează încă de prin 884 iar numele de Jitomir apare în letopiseţe din 1200.

Oraşul a fost un centru important pe timpul Rusiei Kievene, am să revin cu date istorice într-o altă postare, în română, din păcate, despre acest oraş informaţii nu sunt.

Deci ce se poate de vizitat? Primăria, Scuarul Sorbone, strada Berdicev, strada pietonală Mikhailivs’ka, Catedrala Sf.Mihail, Conacul Filipovilor în stil baroc, conac din sec XIX.

După o vizită fulger prin oraşul Jitomir, următorul oraş de pe traseu a fost Hmelnitchii (Хмельни́цки, Khmelnytskyi). Din nou acceaşi impresie, că este un loc strict sovetic, doar la o privire mai amănunţită apar pe ici colo câte o clădire mai veche. Pînă în 1954 Hmelnitchii a fost cunoscut drept Proscurov. De-a lungul istorie, ba a făcut parte din Coroana Regatului Poloniei, al Marelui Ducat al Lituaniei, ba din Imperiului Otoman (consecutivitatea de aici nu are relevanţă).

travelblog.md(10)

travelblog.md(11)

Cert este că oraşul a fost eliberat de sub controlul nobilimii „Rzecz Pospolita” de Bogdan Hmelnitchii. Istoria mai bine ştie dacă a fost o eliberare sau totuşi un transfer către Ţaratul Rusiei.
Punctele majore de vizitat în oraş sunt Catedrala Sf.Gheorghe şi Filarmonica.

În 1996 Hmelnitchii s-a înfrăţit cu oraşul Bălţi.

Şi spre final, cel mai mult m-a impresionat Kamenet Podolisk (Kam’yanets’-Podil’s’kyi, din Каменец-Подольский). 

travelblog.md(7)

Cameniţa, adică oraşul din piatră, face parte din vechea regiune Podolia.

Obligatoriu de vizitat în Cameniţa este cetatea. Construită în anul 1374, a jucat un rol foarte important în timpul luptelor de expansiune spre Vest atât a Otomanilor cât şi Tătare.
Oraşul este foarte frumos, mi-a amintit mult de Sighişoara, un oraş medieval cu străzi pavate, cu clădiri mici şi cochete (vorbesc de partea veche a oraşului evident).
Apoi un alt loc, nu mai puţin, impresionant este canionul râului Smotrici (afluent al Nistrului) din Каменец-Подольский, este fantastic, cam 70 metri înălţime. Mi-ar plăcea să mai revin pe aici.

travelblog.md(8)

travelblog.md (2)

travelblog.md(1)

travelblog.md(3)