Dacă ești în Istanbul e musai să-l vezi de la înălțime

Eu intuiam că-mi va plăcea Istanbulul dar nu credeam  că-i voi duce dorul atât de mult. De acasă mi-am pregătit un traseu mai complicat dar ajungând acolo, lângă podul Galata, parcă nu vroiam să mă grăbesc nicăieri. Am prins însă zile cu timp frumos, așa că într-un final am reușit de toate. Să mânânc sandwich din pește prăjit, uitându-mă gură-cască spre Bosfor și la marea de lume din apropiere, am reușit să vizitez Ayasofya, cel mai frumos obiectiv turistic al orașului

istanbul-travelblog (3) să mânânc castane și porumb prăjit, să-mi iau cărți în turcă (vorba aia, las să fie ). Să îmi iau porția de zen cu o cafea în față :).

Fiind cazată foarte aproape de Turnul Galata, am ajuns și sus în turn pentru priveliști panoramice. Turnul este unul dintre cele mai vechi din lume, construit de genovezi în 1348, pe partea de nord al Cornului de Aur. Are o înălțime de aprox. 67 m iar zidurile au o grosime de 3,75 m. După cucerirea Constantinopolului 1453 de către otomani, turnul funcționa drept donjon, mai apoi era punct de observație a incendiilor.

Este destul de scump să te urci, 25 lire turcești, dar în schimb sus ai parte de priveliști spectaculoase spre Cornul de Aur. În turn se urcă cu liftul, iar la etajele superioare funcționează o cafenea și un loc amenajat pentru sesiuni foto. Asta dacă vreți să vă îmbrăcați în haine de sultan și să achitați o altă taxă de 15 lire.

istanbul-travelblog (7)

istanbul-travelblog (11)

istanbul-travelblog (12)

istanbul-travelblog (13)Turnul Galata are o vechime impresionantă (deși prin1960 a fost temeinic restaurat) merită să ajungeți indiferent unde vă este cazarea, e ușor de ajuns din toate cartierele.

galataDacă tot am văzut orașul de la înălțime, am mai dat 10 lire să-l vizitez și de pe ape. Or este un “must”-călătoria cu vaporul pe Bosfor. Costă 10 lire, partea proastă a călătoriei mele că am mers la chindii, iar când ne-am apropiat de Palatul Dolmabahçe era destul de târziu. Vă recomand să vă organizați călătoria în timpul zilei. “Bosphorus by night” nu-i cea mai bună alegere.

istanbul-travelblog (6)

istanbul-travelblog (15)

istanbul-travelblog (18)