Colosseum-ul din Roma-una dintre Cele Şapte Noi Minuni ale Lumii.

 

Astăzi am ales să vă povestesc despre Roma, mai bine zis o postare aparte despre Colosseum-ul din Roma.

Din 2007 obiectivul este inclus în lista celor Şapte Noi Minuni ale Lumii pe lângă alte 6 obiective nu mai puţin cunoscute: Statuia lui Christos Mântuitorul de pe muntele Corcovado, Rio de Janeiro;Machu Picchu, vechiu oraş incas din Munţii Anzi, Peru; Marele Zid Chinezesc, China; Marea piramidă (“Castillo”) din Chichén Itzá, vechiu oraş maya în peninsula Yucatán, Mexic; Mausoleul Taj Mahal, India; Oraşul Petra din Iordania.

Unul din cele mai vizitate obiective turistice din Roma. Cozi imense veţi găsi la intare, toţi doritori să vadă ingeniozitate şi priceperea arhitecţilor şi constructorilor din lumea antică. Colosseum-ul este cel mai mare edificiu păstrat din perioada Imperiului Roman.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA
Construirea Colosseum-ului a început în anul 70 la porunca lui Vespassian, unul din membrii dinastiei Flavius, terminat în anul 79 de fiul său Titus. Iniţial s-a numit Amphitheatrum Flavianum, apoi tot mai des s-a găsit scrieri cu numele de Colosseum, probabil că se afla în apropierea statuiei lui Nero, o statuie colos.
Şi acum şi atunci monumentul uimeşte prin măreţie cu o capacitate de peste 50 000 de oameni.
De formă eliptică, Colosseum-ul măsoară 187 de metri pe axa mare şi 155 de metri pe axa mică, în timp ce arena propriu-zisă are 76/44 m. Faţada amfiteatrului se înalţă până la 49 de metri şi se formează din trei etaje din piatră de travertin în combinaţie cu alte materiale (pietrele se legau cu mortar şi cu clame din fier), fiecare etaj cu câte 80 de arcuri, peste care a fost adăugat un al patrulea rând cu ferestre. De fapt, zidurile care astăzi se văd sunt cele din interiorul amfiteatrului de altădată.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

SAMSUNG DIGITAL CAMERA
În anul 240 măreţia clădirii este în declin, mai ales că o bună parte a ars în incediu. În următoarele secole cutremurile au distrus 2/3 din pereţi, iar piatra era folosită la alte construcţii.
Papa Benedict al XIV a declarat locul sacru în memoria creştinilor care au murit aici pe arenă.Ultima luptă cu gladiatori a fost la mijlocul anilor 400.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Informaţii utile:

Eu am circulat în Roma doar cu metro-ul, staţiile de metro sunt foarte aproape de marea majoritate a obiectivelor turistice. Respectiv linia B are staţie la Colosseo.
Biletul de intrare este de 12 euro. Vedeţi aici detalii. Ţinand cont că cozile sunt de obicei imense încercaţi să-l cumpăraţi din timp.