Cea mai mare Mănăstire din Europa în rândul Mănăstirilor Rupestre se află în Moldova sau un weekend la Ţipova

O duminică din vara aceasta am rezervat-o Ţipovei sau mai bine zis complexului Saharna-Ţipova.

tipova-moldova-travelblogmd (1)
Drumul din Chişinău direcţia spre Rezina, este foarte bun, recent reparat, doar o foarte mică porţiune de drum mai este în reparaţie, în rest am mers uşor şi repede.
Am făcut cam 77 km din Chişinău până la indicatorul, care te direcţionează spre Satul Ţipova. De la acest indicator mai sunt încă alţi 16 km. până la Mănăstire. Aceşti 16km. de drum de ţară, te cam hurducă, dar şi prăfuişte, asta dacă întâmplător veţi fi cu turişti străini europeni, care (mă rog) nu prea sunt obişnuiţi cu aşa “exotică”.

Mănăstirea de sus are biserica cu hramul Adormirii Maicii Domnului, câteva chilii şi un magazin bisericesc. Magazinul nu avea nicio cărţulie despre Complexul Monahal Ţipova, doar câteva icoane şi lumânări. Ceea ce am văzut sunt sus, sincer, nu prea m-a impresionat cu nimic, foarte sec şi nimic amenajat pentru turişti.

tipova-moldova-travelblogmd (4)
Pe teriotriul mănăstirii de sus este indicator spre mănăstirea rupestră. De pe marginea stâncilor se deschidea o privelişte foarte frumoasă spre Nistru, dar şi spre stancile din partea stângă. Noi însă am coborât spre Mănăstirea Rupestră, am coborât mult, trepte după trepte, destul de periculos fiindcă marginea nu era protejată, apoi am mers pe o cărăruşă săpată în stâncă şi într-un finaaaaal am ajuuuuns.

Locurile sunt foarte frumoase cu zeci de caverne săpate în stâncă din diverse perioade. Cea mai veche datează din sec. XII.

tipova-moldova-travelblogmd (9)

tipova-moldova-travelblogmd (19)

tipova-moldova-travelblogmd (20)
Biserica Mănăstirii din Stâncă este cu Hramul Sfântul Nicolae şi datează de prin 1700. În anul 1949 a fost închisă, iar amenajarea, care o vedem acum, este din anul 1990. Obiectele, icoanele din biserică care sunt mai vechi au fost recuperate de la oamenii din sat.
În biserică este o cruce şi 3 icoane care au peste 300 de ani vechime. O icoană, care o înfăţişează pe Maica Domnului este considerată, ca fiind făcătoare de minuni.
Şi în biserica de sus şi în cea rupestră au loc slujbe.

Dar cel mai interesant lucru, care l-am auzit acolo, este că Mănăstirea Horodişte din Complexul Ţipova, este cea mai mare mănăstirea din Europa în rândul Mănăstirilor Rupestre, ca volum săpat în stâncă, şi a doua din lume după Mănăstirea din Cappadocia, Turcia. Aceste este un avantaj foarte mare, o diferenţiere, şi poate fi intens promovat ca obiectiv turistic.

tipova-moldova-travelblogmd (15)

tipova-moldova-travelblogmd (16)
De altfel, pe perete erau câteva scheme, care arătau planurile de renovare al acestor locuri. Inclusiv am văzut pe scheme şi un teleferic. Ar fi absolut fantastic, dacă toate se vor realiza.
Sunt multe, de văzut acolo,multe chelii săpate în stâncă, la o distanţă destul de mare una de alta, este deosebită şi flora de pe marginea stâncilor, am văzut diverse plante medicinale strânse de călugări. Apropo în Mănăstire sunt doar 15 călugări, cică are o capacitate de 700 de călugări.
Locurile sunt foarte frumoase, sunt ideale pentru alpinism, pentru trasee de trekking, pentru plimbări în aer liber, drumeţii, dar pentru un turism mai profesionist, trebuie încă multe de amenajat: Indicatoare, trasee, parapete, grup sanitar, o cafenea, pliante informative, servicii locale de ghidaj….

tipova-moldova-travelblogmd (5)

tipova-moldova-travelblogmd (7)

tipova-moldova-travelblogmd (8)

tipova-moldova-travelblogmd (23)

tipova-moldova-travelblogmd (25)

Referitor la hotel si cafenea, la alţii 4 km. depăratare, în satul Lalova este Hanul lui Hanganu www.hanulhanganu.md, puteţi face un popas sau chiar să rămâneţi peste noapte. Iar pentru 10-20 euro puteţi dormi în fân.
Şi o atenţionare !!! Ştiu că multe şcoli organizează excursii la Ţipova, locul încă nu este amenajat pentru turişti copii!, chiar vă atenţionez, să nu vă lăsaţi copii să meargă, mergeţi doar cu familiile, să-i puteţi supraveghea.
PS. Noi fusesem la Saharna, voi puţeţi alege să le vizitaţi împreună, nu sunt departe una de alta sau în weekend-uri separate, cum am făcut şi noi.
Vedeţi pe acest link mai multe informaţii istorice despre Mănăstirea Rupestră www.crestinortodox.ro

Rubrică susţinută de magazinul online www.comenzi.md