Winetours.md-cel mai complet ghid online al tururilor vinicole și gastronomice din Moldova

Este expert în marketing și turism. Fondatoarea unei companii care tinde să fie cel mai important operator turistic vitivinicol din Republica Moldova. Aflați istoria și povestea Veronicăi Tomescu de la www.winetours.md

travelblog: Veronica, cel mai probabil oamenii din turism te cunosc foarte bine, dar eu aș vrea să povestești totuși cititorilor mei un pic despre tine

Sunt Veronica Tomescu, expert marketing și turism. Am absolvit facultatea Relații Economice Internaționale. Dețin un master în domeniul Administrării Afacerilor și numeroase certificări internaționale în domeniul managementului, marketingului și turismului. De 10 ani activez în turismul vinicol din Moldova. Iar de curând am lansat un proiect propriu www.winetours.md, cel mai complet ghid online al tururilor vinicole și gastronomice din Moldova.

Italy, Toscana

travelblog: Cum s-au aliniat lucrurile că ai ajuns să lucrezi de ceva timp în sfera serviciilor de turism? Îți mai aduci aminte de prima zi în cadrul Companiei Chateau Vartely, fiindcă din câte știu acolo ai lucrat o perioadă mai lungă

Am ajuns să activez în turism absolut întâmplător. În anul 2005, în calitate de traducător, am însoțit o delegație la vinăria Mileștii Mici. Am rămas impresionată de ceea ce am văzut și de experiența pe care am trăit-o. Atunci mi-am zis că aș vrea să lucrez și eu în acest domeniu. Astfel în anul 2006 m-am angajat la Vinăria Purcari. Atunci nu cunoșteam absolut nimic despre vinuri, turism vinicol ș.a.m.d. În scurt timp am învățat foarte multe și pe această cale țin să mulțumesc tuturor colegilor de atunci, care mi-au fost alături să îmi răspundă la multiplele întrebări.

Peste câțiva ani am acceptat invitația celor de la Chateau Vartely. A fost o adevărată provocare pentru mine. În primăvara anului 2008, când am venit la Chateau Vartely, complexul turistic era în plină construcție, piatră, moloz, camioane… așa am cunoscut eu vinăria. Nu îmi venea să cred că vom reuși să ne deschidem până în toamnă, dar am reușit! În cei 7 ani, în care am lucrat pentru compania Chateau Vartely am avut parte de o experiență o frumoasă, am acumulat cunoștințe și am dezvoltat abilități care mi-au permis să mă perfecționez. Apreciez mult această perioadă în care am putut să lucrez cu oameni talentați și devotați, dintre care o parte mi-au devenit prieteni.

travelblog: Eu te știu o persoană foarte activă, implicată în multe activități. Povestește-mi un pic despre realizările de care te bucuri în deosebi

Nu îmi place să stau pe loc, sunt în permanentă mișcare și mereu caut noi oportunități de dezvoltare atât personală, cât și a proiectelor în care sunt implicată. De-a lungul anilor am participat la numeroase stagieri internaționale și traininguri în domeniul turismului în SUA, Austria, Slovacia, Germania, România ș.a. De pe urma acestora am reușit să preiau din practicile internaționale în domeniu și să le implementez pe piața Republicii Moldova. Succese mari și mici, dar toate au fost posibile anume datorită implicării și dedicării întregei echipe cu care am lucrat.

Pe lângă activitatea de bază, mai sunt și Președintele Asociației ”Centrul de Promovare a Turismului Vinicol din Moldova”. În cadrul acesteia am organizat numeroase vizite a cluburilor vinicole din diferite țări, am organizat evenimente de talie locală și internațională. În deosebi sunt mândră de faptul că, am oferit servicii de consultanță în domeniu tocmai în Azerbaijan. În octombrie 2011, împreună cu alți entuziaști, am organizat prima ediției a Festivalului Vinului în Baku. A fost un eveniment inedit pentru piața azeră, care a culminat cu un concert live, invitați fiind finaliștii Eurovisionului din acel an. Apropo tot atunci, băieții de la Zdob și Zdub au evoluat pentru prima dată în Azerbaijan.

????????????????????????????????????

travelblog: Urmărind datele din CV-ul tău, care recunosc este unul impresionat, ai activat și ca marketing expert în cadrul Oficiului Național al Viei și Vinului. Presupun că a fost o perioadă plină de evenimente. Probabil cele mai vizibile și bine gândite proiecte care s-au făcut în Moldova în ultimul timp. Povestește un pic despre aceste experiențe

Adevărat, am activat și la ONVV, în calitate de expert marketing. A fost o perioadă scurtă dar frumoasă, pentru că foarte curând am devenit mămică :). Echipa de la ONVV era la început de cale, abia a fost lansat brandul de țară Wine of Moldova și creată echipa de lucru. S-a lucrat foarte intens la conceptualizarea și crearea unui plan de acțiuni. ONVV a preluat toate activitățile legate de organizarea Vernisajul Vinului, Ziua Națională a Vinului. La fel au fost organizate participări la numeroase expoziții de specialitate, prezentări și am primit în vizită numeroase grupuri de blogeri și jurnaliști de specialitate din diferite țări. A fost un job solicitant, dar foarte și foarte interesant.

Activând în cadrul unei astfel de structuri, responsabilitatea profesională este dublă, atât față de șeful tău, cît și față de vinificatori, ei fiind beneficiarii finali a eforturilor echipei din spatele proiectelor. Probabil cea mai valoroasă experiență pentru mine este faptul că am făcut parte din echipa organizatorilor sărbătorii Ziua Națională a Vinului. Este cel mai grandios proiect la care am lucrat vre-o dată în cariera mea. Și pentru mine ediția din 2014 a fost cea mai frumoasă și cea mai deosebită.USA2010

travelblog: Probabil era și firesc ca toate cunoștințele acumulate să se regăsească la un moment dat în afacerea ta. Sunt sigură că e un proiect de suflet în primul rând. Când ai pus bazele propriei companii și sunt foarte curioasă care a fost acel imbold care te-a determinat să faci acest pas? Cine și ce a fost motivația?

Îmi doream de foarte mulți ani să lansez afacerea proprie. Dar, pentru ca să o fac cât mai corect, am studiat foarte atent această activitate în multiplele deplasări de serviciu și vacanțe după hotare, am acumulat expertiză și idei. Fiind în concediu de maternitate, eu și soțul meu, am considerat că acum e momentul potrivit să lansăm afacerea proprie. Uite așa s-a copt www.winetours.md, cel mai complet ghid la tururilor vinicole și gastronomice din Moldova.

Misiunea noastră este de a oferi experiențe vinicole uimitoare și memorabile în Moldova, prin oferirea unui serviciu de primă clasă. În perspectivă tindem să devenim cel mai important operator turistic vitivinicol din Republica Moldova, prin dezvoltarea continuă de noi relații și oportunități, și întotdeauna oferind tururi vinicole uimitoare și memorabile. Suntem pasionați de afacerea noastră. Avem grijă de clienții noștri prin calitatea serviciilor noastre; promovăm ideile și soluțiile creative și inovatoare.Winetours.mdtravelblog: Prin ce vă deosebiți de alte agenții de turism? Ce oferte deosebite aveți?

După cum am mai spus www.winetours.md, este un catalog online al tururilor vinicole din Republica Moldova. Pe pagina găsiți cea mai detaliată informație cu privire la vinăriile care sunt deschise pentru vizitatori. Pe lângă ofertele clasice ale vinăriilor, propunem și tururi vinicole de 1, 3, 5, 7 zile.  Fiecare zi a turului include neapărat experiențe vinicole și gastronomice, condimentate cu experiențe culturale sau rurale. Colaborăm cu numeroase locații din țară, unele mai cunoscute, altele mai puțin.

Unele tururi includ vizite la meșteri populari cu practicarea activităților tradiționale, altele mai sunt mai exclusiviste, de exemplu în cadrul unui tur este inclusă vizita la ferma piscicolă de sturioni și unde se degustă mai multe feluri de caviar negru. Vrem să oferim experiențe unice oaspeților noștri și de aceea dedicăm timp și atenție sporită pentru a planifica cu grijă și în cele mai mici detalii călătoria acestora. Avem o colaborare strânsă cu partenerii noștri de afaceri și suntem flexibili pentru a modela tururile conform preferințelor clientului.

Noi, proprietarii și fondatorii Winetours Moldova, muncim în domeniu în fiecare zi, și aceasta este cea mai bună modalitate pentru a asigura calitate și standarde înalte. Noi iubim Moldova și Vinul Moldovei. Suntem mândri de țara noastră și suntem încântați să împărțim cu dumneavoastră din darurile ei  într-o călătorie personalizată gastronomico-vinicolă de neuitat.Winetours.md_1travelblog: Am văzut poze dintr-un tur vinicol făcut de tine și familia ta prin Italia. Ce ți-a plăcut și ce ai face la fel în Moldova? Sau din contra poate ai avut așteptări mult mai mari și nu s-au adeverit?

Pe parcursul carierei mele am avut fericita ocazie de a vizita cele mai faimoase regiuni vinicole din SUA, Spania, Italia, Germania, Austria, Georgia, Armenia, Azerbaijan, Franța, Slovacia, România, Ucraina etc…  La fel, în familie, ne străduim să petrecem vacanțele noastre în proximitatea unei regiuni vinicole, pentru a putea combina turismul balnear cu cel vinicol. Fiecare are regiune are șarmul său, dar în Italia îmi pare mai aproape de suflet. Ador vinurile și bucătăria italiană. Italia reușește să ne surprindă de fiecare dată cu ceva nou și frumos. Vacanțele noastre în Italia mereu au depășit așteptările noastre. Moldova ar putea învăța foarte multe de la ei.

De exemplu regiunea Toscana, am putea prelua și adapta modelul de organizare, promovare și cooperare în cadrul acestui regiuni. Acolo găsești numeroase agropensiuni, mini hotele, spa, centre de artizanat, fermieri, restaurante, vinării mici și mari, chiar și centre de shopping. Toți acești agenți economici au reușit să asocieze pentru o promovare comună. Înțeleg foarte bine că turistul modern nu vine doar pentru vin sau doar pentru plajă.

Turistul modern combină mai multe forme de turism, anume pentru ași crea experiența sa unică: va face plajă, va face shopping, va vizita muzeul local, va merge la un fermier să vadă cum se produce uleiul de măsline sau cașcavalul, va vizita o vinărie cu o degustare de vin și va găti cele mai deosebite bucate locale alături de gazdele unei agropensiuni. Agenții economici au înțeles foarte bine care sunt beneficiile economice de pe urma primirii turiștilor și că asocierea este cheia succesului. Sper și în Republica Moldova să se producă cât de curând o schimbare în acest sens.USA2009travelblog: De altfel presupun că nu doar în Italia ai fost în tururi vinicole, mai știu că ești îndrăgostită de Georgia, ce ți-a plăcut la ei? Cum fac ei aceste circuite de îi laudă toată lumea? Pentru mine la fel este o noutate această destinație, sper să ajung să vizitez Georgia cât de repede posibil

Iubesc Georgia, înainte ca să o cunosc. În anul 2009 am participat la o stagiere în SUA în domeniul turismului vinicol, unde au fost reprezentanți din mai multe țări, inclusiv Georgia. Colegii mei, georgieni, pe parcursul acelei luni mi-au povestit atât de frumos despre această țară, că am zis că trebuie neapărat să o vizitez. Și uite că în anul 2014, am participat ca speaker la International Wine Tourism Conference din Tbilisi, în cadrul căreia am prezentat Republica Moldova ca destinație emergentă pentru turismul vinicol. Un vis împlinit. A fost cel mai frumos tur vinicol de până acum. Bucătăria georgiană este foarte gustoasă, vinurile sunt deosebite, istoria vinificației este impresionantă, iar oamenii sunt de excepție! Ospățurile organizate de ei, numite supra, sunt un adevărat spectacol. Am vizitat cele mai importante vinării din regiunea Kakhetia, care este considerată cea mai valoroasă regiune vinicolă a Georgiei. Georgia nu poate fi povestită, ea trebuie “trăită”.Sachsen, Germania (2)travelblog: Și spre final, hai să facem un exercițiu de imaginație, cu ce vin asociezi orașul Chișinău și cele 3 regiuni vinicole a Moldovei 🙂

Este destul de dificil să asociez un singur vin cu o regiune anume, pentru că decizia depinde mult de perioada anului și ocazie… Dar pentru că e vară, atunci astăzi aș face următoare selecție: Chișinău – Rose Sauvage Extra Brut de la Cricova, regiunea Codru – Individo Feteasca Regală & Riesling de Chateau Vartely, regiunea Valul lui Traian – Chardonnay de la Fautor și regiunea Ștefan Vodă – Pinot Grigio de Purcari.

 

travelblog: Mulțumesc mult și îți doresc să întâlnești doar călători pasionați în tururile vinicole organizate de compania ta

Viorica, îți mulțumesc și eu pentru invitație și pentru acest dialog interesant.

Rubrică susţinută de magazinul online www.comenzi.md