(Video) Impresii de la Vulcanii Noroioşi, o destinaţie necunoscută şi foarte impresionantă

Weekendul acesta l-am petrecut în Sinaia la invitaţia reprezentanţilor pensiunii Vila Camelia. De pensiune şi  despre ce am mai făcut noi prin staţiune vă mai povestesc, dar acum nu am răbdare să arăt mai multe poze de la Vulcanii Noroioşi din Buzău.

Probabil nu vă spune nimic această destinaţie, nici eu nu prea ştiam de ea, dar văzusem recent câteva articole pe bloguri şi am rămas cel puţin curioasă.

Pe drumul de întoarcere, până să ajungem la Buzău am mers în direcţia comunei Berca. De acolo au apărut deja indicatoarele turistice care ne-au direcţionat spre Rezervaţia din Pâclele Mari. Un drum de 38 de km parcurs aproape într-o oră.

Drumul este îngust, dar bun şi trece mai mult prin sate, adică viteză nu prea poţi să bagi. Şi iată-ne,  într-un final, în faţa Rezervaţiei Vulcanii Noroioşi de la Pâclele Mari. O imagine selenară, pe bune, zici că face parte din decorul unui film SF. Este un loc incredibil, fiu-meu mă tot ruga să mai stăm, că nu se sătura de alergat prin nămolul crăpăcios şi uscat de acolo şi micile canioane formate din nămol.

Termenul de Vulcan Noroios este folosit în cazul erupţiei lente sau bruşte de noroi însoţit de emanaţii de gaze. Acest fenomen din România a fost remarcat pentru prima oară în anul 1867 de către francezul H.Cognand, datorită unor prospecţiuni petroliere. În zona Berca se găsesc 3 areale de acest fel, la Pâclele Mari, Pâclele Mici şi la Pâclele de la Beciu. Zona arată foarte bizar, datorită erupţiilor, dar şi ploiilor torenţiale, care spală tot acest noroi. Un lucru interesant, aici se găseşte şi o vegetaţie unică în România, cum este planta gardurărita. În altă parte nu se mai găseşte.

Arialul de la Pâclele Mari cuprinde 22 de hectare de acest nămol uscat, iar momentan am văzut 5 vulcani activi în care „fierbea” acest noroi. De fapt „fierberea” nu e un termen chiar potrivit pentru că totul este rece. Deşi tinzi să crezi că nămolul clocoteşte este doar vorba de gaze.

După cum spuneam, copiilor le-a plăcut, s-au distrat pe cinste.

În apropiere de rezervaţie este şi  Pensiunea Vulcanii Noroioşi, inclusiv un restaurant foarte drăguţ. Dacă aveţi copii, cu siguranţă le-ar surâde ideea să petreacă un weekend  „pe Lună”.

vulcanii nroiosi (1)

vulcanii nroiosi (4)

vulcanii nroiosi (6)

vulcanii nroiosi (7)

vulcanii nroiosi (8)

vulcanii nroiosi (9)

vulcanii nroiosi (10)

vulcanii nroiosi (11)

vulcanii nroiosi (12)

vulcanii nroiosi (13)

vulcanii nroiosi (14)

vulcanii nroiosi (15)

Taxa de intrare: Adulti- 4 RON/ Copii-1 RON.vulcanii nroiosi (2)