Un circuit al județului Neamț și instantanee cu cele mai importante obiective turistice

În luna septembrie am fost în Piatra Neamț la invitația lui Alex Filip, un infotrip ce presupunea vizitarea a celor mai importante obiective turistice din județul Neamț, orașul Piatra Neamț, dar și un urcuș pe munte până la Cabana Dochia. Infotripul #priNeamt.
Despre Piatra Neamț și Ceahlău-Vârful Toaca-Cabana Dochia am mai scris și alte articole, despre restul, vedeți în articolul meu de astăzi.
Zilele astea, mă tot uit pe net pentru o cabană la munte, nici prea departe de casă, nici prea scumpă, dar în locuri pitorești, așa că tot județul Neamț mi se pare cel mai potrivit.

Vă propun un traseu cu mașina, dacă îl urmați, pe bune, veți rămâne mulțumiți.

Începem cu Piatra Neamț, un oraș micuț cu un centru cochet. Treceți pe la Muzeul Cucuteni, pe la Biserica Domnească și faceți un popas în Curtea Domnească.

travelblogmd neamt

travelblog2.md
Următorul obiectiv este un pic mai departe, Cheile Bicazului, o zonă pitorească la frontiera județului Neamț cu Harghita. Dacă ajungeți pe timp de vară faceți și o primblare cu barca pe Lacul Roșu.

travelblog-prineamt (12)
Toata această zonă este deosebit de frumoasă, e suficient să stai pe malul lacului și să tot privești.
Vă reîntoarceți înapoi și ajungeți la Baraj.

travelblog-prineamt (1)

travelblog-prineamt (14)

Barajul Izvorul Muntelui, cunoscut drept Barajul Bicaz a fost construit în perioada 1950-1960. Are o înălțime de 127 de metri și o lungime de 433 de metri. O imensitate de construcție, care nici măcar nu ți-o poți imagina, doar trebuie să o vezi cu ochii tăi.

travelblog-prineamt (13)
În drum spre Mănăstirea Neamț mai faceți câte o oprire în locurile de popas special amenajate, priveliștile spre Lacul Izvorului Muntelui sau Marea din Carpați sunt fenomenale.

travelblog-prineamt (2)

travelblog-prineamt (3)
Ajungeți la Mănăstirea Neamț și aflați că este cea mai veche așezare monahală din Moldova. Încă de pe timpul lui Petru I Mușat aici era un așezământ monahal. Biserica actuală a fost constuită de Ștefan Cel Mare.

travelblog-prineamt (6)

travelblog-prineamt (10)
Dacă aveți curaj ajungeți și în osoarul Mănăstirii.

travelblog-prineamt (7)
Continuați drumul spre comuna Vânători Neamț, unde veți găsi tocmai 3 obiective turistice foarte interesante.
Casa Memorială Visarion Puiu și Muzeul Mihail Sadoveanu, ambele sunt în acceași casă. Al doilea obiectiv din comună este Zimbrăria și Grădina Zoologică. Într-un final avem casa muzeul al meșterului Vasile Găman.

Dar să le luăm pe rând.

Visarion Puiu, dacă nu vă spune nimic, vă spun eu, a fost Mitropolit de Bucovina și ctitorul reședinței episcopale din Bălți.

travelblog3.md
Mihail Sadoveanu (sper că mai țineți minte nuvela Baltagul) și-a petrecut mai toate verile în Vovințeni, comuna Vânători-Neamț din 1947 până la moartea sa din 1961.
În Muzeu veți găsi o mulțime de lucruri personale ale scriitorului: pardesiul, pălăria și umbrela așezate pe scaun, de parcă încă își mai așteaptă stăpânul.

travelblog4.md

travelblog6.md
Zimbrăria Comunei- având zimbri în semilibertate (dacă aveți marele noroc, poate îi vedeți) și Grădină Zoologică.
Dacă tot sunteți în comuna Vânători nu uitați să intrați în casa lui Vasile Gaman, meșter popular și colecționar de obiecte tradiționale românești. Stăpânul casei, moş Vasile, cum îi spun consătenii, este cunoscut în întreaga ţară ca un iscusit sculptor în lemn. „Am scris istorie cu dalta, spune dumnealui, am dat lemnului înfăţişare de floare, de pasăre şi de chip de om“. Vezi mai multe detalii aici.

Și spre final, mergeți în direcția Târgului Neamț pentru Cetatea Neamț. Cetatea a străjuit valea Moldovei și a Siretului cât și drumul care trecea peste munte în Transilvania.

travelblog5.md

Toată această listă poate fi bifată în cel puțin două zile. În schimb vor fi două zile pline cu impresii frumoase.

***

#priNeamt

Organizator: Eventur Bucharest Powered by Petrom Romania

Află mai multe detalii aici.
Parteneri principali:
1. Autoritatea Națională pentru Turism
2. Consiliul Județean Neamț
3. Primăria Piatra Neamț
4. Hotel Bistrița din Durău
5. Blue Air
6. Autoboca Rent-a-car 

poza