Tot ce trebuie să ştii despre Ziua Națională a Vinului 2019, 5-6 Octombrie

Ziua Națională a Vinului 2019, este cea mai mare sărbătoare dedicată produsului mândriei naționale, în acest an se va desfășura la data de 5-6 octombrie. Cea de-a 18-a ediție a sărbatorii va avea ca laitmotiv zonele și vinurile cu Indicație Geografică Protejată (IGP) din Republica Moldova și va îndemna vizitatorii să cunoască Vinul Moldovei, încurajând consumul conștient și responsabil al vinului de calitate.

Timp de două zile în inima capitalei vor fi amenajate mai multe zone:

Home Wineday 2019

Școala Vinului -Tradiționala Școală a Vinului va cuprinde o serie de masterclass-uri ghidate de somelieri profesioniști care vor iniția participanții în tainele consumului conștient al Vinului Moldovei, asociate cu ateliere de gastronomie de asociere a bucatelor cu vinul. În cadrul Școlii Vinului, în premieră vor fi amenajate 3 zone: vinificației; viticulturei și zona dedicată degustărilor de vin. Vizitatorii vor avea posibilitatea să cunoască etapele producerii vinului. Școala Vinului va cuprinde toate aspectele Comunității Vitivinicole, cea mai mare și mai importantă comunitate din țară! Seara va culmina cu un program artistic oferit de un Dj. Accesul la Degustările ghidate la Școala Vinului va fi posibil în baza Carnetului Degustatorului.

Info point-Aici vizitatorii vor avea posibilitatea să primească informații referitor la orarul evenimentului, achiziția Carnetului Degustatorului, materialelor promoționale imprimate cu logo-ul WOM.

Zona de relaxare-Încă o idee lansată în premieră pentru Ziua Națională a Vinului 2017. Se vor amplasa în 2 zone mobilier din materiale naturale (paleți), care va constitui un refugiu pentru cei care simt necesitate să comunice cu cei dragi.

Curte țărănească –Va fi improvizată o curte autentică țărănească în plină acțiune de preparare a vinului, cu laițe, butoaie, teasc, strucuri, coșuri din lozie și bineînțeles cu gospodina și gospodarul casei. Aici vom organiza master class-uri de dans popular pentru iubitorii de a se iniția în arta pașilor de dans.

Târgul meșteșugarilor-Vinul Moldovei este o adevărată sursă de inspirație pentru meșterii noștri populari care vor pregăti mii de lucrări artistice, inspirate și dedicate acestei sărbători naționale. Ateliere de olărit, sculptat, pictat, brodat, croșetat, vă vor ajuta să petreceți și mai captivant timpul la sărbătoarea vinului.

Tururi Vinicole-Drumul Vinului-în cadrul evenimentului va activa un INFO POINT TURISTIC, destinat vizitatorilor care vor dori să descopere Destinațiile Oenoturistice prin intermediul unor tururi vinicole, din inima Chișinăului spre destinații vitivinicole, galerii subterane, beciuri, vii, săli de degustare, crame și agropensiuni cu programe speciale, care vor ajuta oaspeții să beneficieze de aventuri oenologice memorabile. Se propune ca cu un weekend înainte de Ziua Naţională a Vinului, 28-29 septembrie la Vinării să se organizeze activități culturale dedicate săptămânii vinului în Moldova. Acestea ar genera mai mulți vizitatori, printre care și mulți turiști dornici de a explora aceste destinații turistice.

Vin și Gastronomie- implicarea restaurantelor Wine Friendly, în număr de 10-15 în deservirea vizitatorilor, concept de street food&wine fest cu produse alimentare bio, fabricate și crescute în Republica Moldova. Restaurantele vor avea grijă să pregătească un meniu din care să nu lipsească tradiționale mămăligă, sarmale, plăcinte și alte bucate de sărbătoare. Multe dintre ele vor fi gătite pe loc, iar vizitatorii pot afla secretele celor mai populare bunătăți moldovenești, dar și cum ne place nouă să le asociem cu vinurile produse din soiuri autohtone.

Program artistic și divertisment- programul artistic va cuprinde cele mai cunoscute orchestre din Moldova, iar ca noutate vom avea artiști renumiți din zona Balcani : Via Dacă, Dj Marcus Lower, LUIKU ( Ucraina), Vița de Vie (România), Lupii & Calancea Band, Niko de Transilvania (România), Tharmis. Strada pietonală va fi transformată într-o zonă de artă, zonă foto interactivă pentru vizitatori. Seara tinerii vor audia vedetele muzicii contemporane ale Moldovei și de peste hotarele țării, într-un concert organizat în scena amplasată pe strada pietonală «E. Doga »

Inaugurarea oficială a evenimentului va fi marcată de o horă imensă în Piața Marii Adunări Naționale și o paradă mai puţin ordinară de prezentare a tuturor vinificatorilor prezenți la sărbătoare.

Ziua Națională a Vinului este organizată de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Asociațiile producătorilor de produse vitivinicole cu IGP „Codru”, „Valul lui Traian”, „Ștefan Vodă”, „Divin”, cu susținerea partenerului strategic al evenimentului, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei și al partenerului general Moldova Agroindbank.

Home Wineday 2019