Top 10 locuri turistice din Moldova: Lucica Tăut, autoarea emisiunii „Natura în obiectiv”

Am citit acest articol pe www.stiripozitive.eu, o cunosc pesonal pe Lucica Tăut şi cu mare plăcere înserez acest text la mine pe blog, o sursă de motivaţie pentru cititorii mei. Nu uitaţi că în Moldova sunt locuri frumoase, din păcate nu sunt amenajate, iar Lucica ştie ca nimeni alta să ne povestească despre ele.

img

Iată deci topul celor 10 locuri turistice din Moldova, realizat de Lucica Tăut, autoarea emisiunii „Natura în obiectiv”, difuzată săptămânal la TV Moldova 1.

  1. Peștera „Emil Racoviță” cu zăcămintele de ghips exploatate în apropierea satului Criva

În urma extragerii ghipsului din cariera, a fost descoperită Peștera „Emil Racoviță”, numită de unii speologi și Zolușca, din cauză că ieși plin de noroi din ea.

Această peșteră ocupă locul 6 din Europa, după mărime, și locul 8 din lume (așa ziceau speologii din imagini). Din spusele lor, peștera a fost plină cu apă, râuri subterane în trei nivele. Primul râu a fost pompat în r. Prut de exploratorii carierii de ghips de la suprafață, pentru că le inunda cariera.

Doar 30% din peșteră se află pe teritoriul R. Moldova, 70% pe teritoriul Ucrainei. Până în prezent a fost studiată de oamenii din domeniu – 80 la sută.

Ca să nimerești în galeriile sale foarte mari, trebuie să cobori printr-o fântână de 40 m adâncime, apoi să te târăști cam 10 m pe burtă prin noroi, după care îți apare o lume fantastică subterană cu galerii foarte mari unde poti sa admiri și stalactite tinere, cum spun speologii, și cristale de ghips care lucesc la lumina reflectoarelor.

  1. Golful Ciuhurului și stâncile de la Văratic, raionul Râșcani

Aici, corpul recifelor şi ramura muntoasă formează stânci măreţe, care se aseamănă cu turnurile unor cetăţi de pe care cad blocuri de calcar. Unele pot fi luate drept sfinxși naturali. La poalele satului Varatic, râulețul Ciuhur formează un golf peste care trece și un pod formând o imagine deosebită. Tot aici se află și strâmtoarea Văratic, cu peşteri şi cascade de o înălţime de 2-3 metri.

img (2)

  1. Rezervația Fetești

Această zonă mai este numită și „Mica Elveție”. Stânci dezgolite, păduri dese, panorame care îți taie răsuflarea. În stâncile satului au fost descoperite oase de mamut, urs și obiecte din perioada preistorică.

  1. Localitatea Rudi cu cele 7 punctele turistice

Până a intra în localitate, într-o livadă de meri găsim arcul geodezic Struve. Unicul obiectiv de la noi din țară inclus în patrimoniul UNESCO. Următorul punct este peștera „Răposaților” și defileul aflat vis-a-vis. Urmează defileul unde a fost filmat un segment din filmul „Lăutarii”, apoi Mănăstirea cu o istorie foarte interesantă. În stâncile alăturate sunt încă trei puncte turistice: „La cruci”, „Farfuria Turcului” și „Cetățuia”. Drumul spre aceste puncte este mai anevoios, fapt ce și face mai interesant de a le vizita.

  1. Barajul Costești Stânca

Dacă aveți posibilitatea să navigați pe râul Prut de la Badragii Vechii până la lacul de acumulare Costești-Stânca ați fi cu siguranță cuceriți de frumusețea locurilor văzute de pe apă. Primavara, această zonă este plină de păsări de baltă care își fac cuiburile pe insulile formate în cursul râului. Își clocesc ouăle și își cresc puii.

  1. Rezervația „Zberoaia Lunca”

Dacă am dori să vedem o legătură armonioasă dintre om și natură, atunci acesta este locul. Oamenii din satele aproiate vin aici la pescuit, odihnă sau la culesul murelor. „Nu am mai întâlnit în altă parte atât de multe mure ca aici”, spune Lucica Tăut, autoarea emisiunii „Natura în obiectiv”. Totodată, aici se află și cea de-a doua colonie de bâtlani, asemeni celei de la „Pădurea Domnească”. Aici, gasim o natură sălbatică cu leane care au îmbrăcat copacii de jos până în varfuri cu frunze.

  1. Rezervaţia „Colina Casca” din s. Cremenciug, r. Soroca

Aici, ai panorame la fel de frumoase din capul stâncii dezgolite, locul numit „Casca”. Toate stâncile sunt acoperite de păduri frumoase de stejar. Iar de la poalele stâncii, la o distanță de 3 kilometri, există și o colonie de cormorani care și-au făcut cuiburile pe arbori. Însă pâna a ajunge la aceste păsări, pe căraruile șerpuitaore din pădure întâlnești o natură cu totul sălbatică.

img (3)

  1. Nistrul de Jos

E zona în care se află singura mlaştină luată sub protecţie de stat de la noi, Mlaştina Togai. Ca să cunoașteți frumusețea acestei zone, aveți nevoie de o luntre și un localnic care știe bine locurile, altfel e ușor să vă rătăciți și să nu știți încotro să o apucați ca să ajungeți în adevărata junglă a Moldovei.

img (1)

  1. Stâncile de la Horodiște, raionul Râșcani

Horodiște este un sat vecin cu Văratic și Druță. La intrarea în Horodiște drumul trece printre două stânci mari ce par a fi ca două turnuri de apărare. În zare pe cea mai înaltă stâncă se vede o cruce. Cadrul natural din acest loc este completat de sunetul apei curgătoare a râului Ciuhur.

Locul pe care îl prezintă cu mândrie băștinașii este stânca la „La bulhac”. Denumirea i-a venit de la iazul care se află în capul stâncii.

  1. Stâncile de la Verejeni, raionul Ocnița

Pe drumul ce duce de la Ocnița spre Otaci este amplasat și satul Verejeni. O localitate care își mărginește ținutul cu râul Nistru. Panorama care se vede de la înălțime este de-a dreptul uimitoare. Aici, stânca ce ne oferă imagini deosebite este numită de localnici „La Chetre”, provenind de la pietrele dezgolite aflate în capul stâncii.

„Iar vestea bună e că fiecare punct turistic descris aici are în apropiere înca cel puțin 2-3 atracții turistice care merită a fi vizitate”, spune Lucica Tăut, autoarea emisiunii „Natura în obiectiv”.

Articol preluat de pe  www.stiripozitive.eu.

Rubrică susţinută de magazinul online www.comenzi.md