Sfaturi pentru o vacanță sigură

Blogul lui Răzvan Pascu, www.razvanpascu.ro, îl citesc (cred) de vreo 10 ani. Am urmărit zeci de călătorii, dar și traiectoria firească de la blogging la business, ceea ce eu n-am făcut dintr-un exces de prudență. Ei bine, ca să nu lungesc vorba cu lucruri personale, pe pagina lui de Facebook am găsit aceste sfaturi de călătorie, pregătite pentru un reportaj de la Știrile PROTV și le inserez inclusiv aici. Sunt lucruri utile de la o persoană avizată, care s-a cam plimbat prin toată lumea.

Câteva sfaturi pentru călatorii în siguranță:

1.Evitați să purtați bijuterii de valoare sau care ies în evidență atunci când mergeți în locuri aglomerate, inclusiv în orașe din Europa de genul Roma, Paris, Londra sau Barcelona. Dacă ajungeți în orașe mai periculoase, precum Rio de Janeiro, nu luați la plajă nimic de valoare.

2. De preferat hotel central, cu review-uri bune, inclusiv în ceea ce priveste siguranța (uța la hotel care se inchide noaptea, recepție 24 din 24, etc). Folosiți seiful din camera pentru a lăsa pașaportul sau sumele mari de bani. Pentru bagaje folosiți lăcate cu un cifru ceva mai complicat.

3. Ar fi bine să aveți mereu o asigurare de călătorie care să acopere și cheltuielile generate de furtul din bagaje sau pierderea documentelor și cardurilor.

4. Dacă mergeți în destinații îndepărtate, salvati-vă pe telefon datele de contact de la consulat sau ambasadă. Dacă Romania, după caz Republica Moldova nu are ambasadă în țara respectivă, căutați dinainte de plecare cel mai apropiat consulat.

5. Ar fi bine mereu să aveți la voi o copie după pașaport. De preferat să lăsați pașaportul în seif la hotel și să păstrați în geanta prin oraș doar copia pașaportului.

6. Cardurile ar fi bine să nu le păstrați în același loc, ci dispersate prin bagaje – în caz că un bagaj vă este furat să mai rămâneți totuși măcar cu un card.

7. Evitați jocurile de noroc pe străzi (de genul Alba-Neagra) sau să schimbați bani la colț de stradă, chiar dacă poate primiți un curs valutar mai bun (sunt mari șanse să primiți bani falși) – de exemplu dacă mergeți în Iran sau Argentina.

8. Dacă ajungeți în orase rău-famate precum Nairobi, nu ieșiti singuri la plimbare fără mașina cu șofer sau macar cu un ghid local. Nu vă avântați singuri în zone considerate periculoase sau în locuri foarte sărace precum unele orașe din Brazilia, Peru, Bolivia; inclusiv dacă mergeți în Zanzibar alegeți să iesiți din resorturi mereu cu grup și de preferat mereu cu ghid local.

9. Și, în cel mai rău caz, dacă sunteți atacați sau jefuți, nu faceti pe vitejii.

Sfaturi utile! Trusa medicală pentru perioada de vară