Nu ştiu care e programul şcolar pentru clasa a V-a în zilele noastre, dar când eram eu şcolăriţă, prima temă din cartea de istorie (clasa a V-a) era despre Egiptul Antic. Această imagine m-a urmărit şi atunci când am aterizat pe aeroportul din Sharm el-Sheikh, Peninsula Sinai, Egipt.
Despre Marea Roşie şi despre specificul sejurului din Egipt voi scrie un alt articol, astăzi vreau să notez câte ceva despre Piramidele din Giza, despre transpunerea în realitate a unor imagini din copilărie.
Circuitul l-am cumpărat de la agenţii de turism din hotel, aşa cum se întâmplă de obicei. Ne-am pornit de la Rehana Royal Beach, din sudul Peninsulei Sinai direct spre Cairo.
Excursia cu autocarul a costat 100 USD. E posibil de ales şi varianta cu transport avia, dar e mai scump desigur.
Drumul durează vreo 9 ore, l-am făcut noaptea, iar dimineaţa la prima oră deja eram în faţa Piramidelor.
Emoţii multe, praf, căldură, mii de călători, comercianţi, nisip, cămile, maşini, deci toate acestea fac parte din peisaj.
Un amalgam de frumos, de istorie şi de prezent dar şi de mult haos, cam asta e acolo.
Piramidele din Egipt, Statuia lui Zeus din Olympia, Colosul din Rhodos, Templul lui Artemis din Efes, Mausoleul de la Halicarnas, Farul din Alexandria, Grădinile Suspendate din Babilon-astea sunt Cele Şapte Minuni ale Lumii Antice.
Ce emoţii te încearcă ştiind că unica minune din toate astea care s-a păstrat în zilele noastre, o ai în faţa ochilor.
Piramida lui Khufu sau Piramida lui Kheops este prima piramidă care o vezi de pe Şoseaua Piramidelor. Se estimează că conţine 2,3 milioane de blocuri de calcar, fiecare cântărind câte 2,3 tone. Are o înălţime de aproximativ 147 metri, construită cam cu 4400 de ani în urmă.
Eu nu am fost în interior, dar există posibilitatea de vizitat Camera Reginei şi Marea Galerie, principala cameră funerară.
În apropiere mai sunt Piramida Khafre şi Menkaura dar evident că toţi se înghesuie pentru Piramida lui Kheops.
Ghidul ne tot dădea de grijă să ne ţinem pe aproape, că au fost cazuri, când s-au mai pierdut prin pustiu turiştii. Într-adevăr e mare învălmăşeală pe acolo.
În apropierea Piramidei lui Khafre se află şi creatura enigmatică cu trup de leu şi cap de om, Sfinxul.
Sfinxul fiind cel mai vechi monument de sculptură din Egiptul Antic.
În excursia noastră Sfinxul a fost ultimul obiect turistic de pe traseu,
dar în total sunt cam 16 edificii, Muzeul Arcei Solare, Piramidele Reginei, Cimitirul de la Răsărit, Mormântul Reginei Khentawes, Cimitirul apusean şi deja Piramidele amintite mai devreme.
Şi ce fel de excursie fără o trecere obligatorie pe la taraba unui comerciant de esenţe de parfum. Nu ne-am lăsat mult convinşi, am luat şi noi câteva stucluţe de uleuri.