Île de la Cité şi Île St.-Louis sunt cele mai vechi părţi ale oraşului Paris. Plimbarea care ţi-o propun să o faci este în jurul insulelor, pentru a vedea atracţiile istorice şi privelişti minunate spre Sena.
Parisul este un oraş ce oferă atât de multe atracţii turistice şi evenimente culturale, că nici nu prea ştii cu ce să incepi povestea.
Azi vă recomand să ajungeţi într-un loc înţesat de multă istorie şi anume Île de la Cité.
Acest tur poate fi făcut şi cu vaporaşul, eu l-am făcut pe jos. Am luat ca de obicei transportul în comun şi punctul de start a fost Place St.Michel.
Din piaţa St.Michel am mers drept înainte pentru a vizita primul obiectiv de pe traseu Palais de Justice. Palatul face corp comun cu alte două imobile Sainte Chapelle şi Conciergerie. Aici, în Conciergerie a fost întemniţată Maria Antoaneta, înainte de a muri prin ghilotinare.
Şi Capela merită o atenţie deosebită, construită în 1248 pentru Ludovic al IX-lea, este ascunsă în curtea din incinta Palais de Juctice, intarea se face prin Boulevard du Palais.
Am mers apoi spre capatul insulei în Square du Vert Galant, este o privelişte atât de minunată că însuşi Picasso a pictat un tablou cu aceste imagini. Tabloul se găseşte în Museul Picasso din Paris.
Mai apoi mi-am continuat plimbarea pe Quai de L’horloge, Corse şi Quai de Fleurs prin mulţimea de buchinişti ca să ajung la Catedrala Notre Dame de Paris.
Acest loc care îl cunoşteam deja din romanul lui Victor Hugo este chintesenţa oraşului Paris. Între anii 1163 şi 1375 sute de oameni au lucrat la această capodoperă a arhitecturii gotice.
Catedrala a devenit pe vremuri punctul de întâlnire al breslelor şi meşteşugarilor dar şi un loc al educaţiei.
Intraţi în interiorul catedralei, faceţi un popas pe o băncuţă şi priviţi cu atenţie fiecare detaliu din decor. Te fascinează absolut tot decorul, altarul, ferestrele, orga. Cu 110 de clape şi 6000 de tuburi este cea mai mare orgă din Franţa.
Dacă doriţi să vedeţi oraşul de sus vă puteţi urca în turnul sudic pentru o panoramă frumoasă. Sunt 387 de trepte, presupune ceva efort până vă veţi vedea acolo sus. Biletul de intrare în turn este de 15 euro.
Intarea în Catedrală este gratuită, dacă doriţi să vedeţi tezaurul Catedralei biletul costă 3 euro.
Spre final am trecut podul St.Louis pentru a ajunge la insula St.Louis. Am mers pe Quai d’Orleans pe lângă casele impunătoare construite în secolul al XVII, ca spre final să ajung la ultimul obiectiv din acest tur şi anume Biserica St.Louis-en-L’Île.
Acest mini circuit va dura 3 ore şi aproximativ 4 km. de mers pe jos, iar impresiile sunt nemăsurabile.