Nu e buchie de lege. Doar niște sfaturi, care mi le-am creionat și încerc să le urmez. Toate sunt din propria experiență și sunt sigură că mai pot fi cumva îmbunătățite.
Ordinea nu prea are importanță
1.Eu m-am abonat la newsletter-erele companiilor avia. De la ryanair.com, easyjet.com, wizzair.com, flypgs.com, airarabia.com, airmoldova.md, tarom.ro, klm.com,turkishairlines.com etc… Bine, o parte sunt companii lowcost, o parte însă au o concurență foarte mare pe anumite segmente, respectiv foarte des bagă promoții.
Newsletter-ele vă vor ține în priză cu toate promoțiile.
Sau poate și mai simplu, am început să urmăresc, paravion.ro sau vola.ro.
Cert este, că trebuie să verificați bine înainte de a cumpăra biletul.
Evident, Chișinăul este foarte sărac în oferte, de această toamnă ne putem bucura de Wizzair și câteva promoții de la Turkish Airlines, în rest promoțiile de la Airmoldova sunt tare anapoda, cu atâtea restricții cât pun, te lași păgubaș. București-ul sau Kiev-ul vă oferă mult mai multe posibilități, nu vă speriați, că faceți 400 km. în plus, chiar dacă achitați biletul dus-întors la microbus, tot mai ieftin va fi rezultatul.
2. Nu am bagaj, îmi e suficient pentru un weekend să am un rucsac cu mine, în caz de force-major găsesc eu ceva să-mi cumpăr pe loc. Dar de acasă, vă recomand să luați strictul necesar, plus ceva medicamente, de febră, de dureri stomacale, intoxicație,că doar medicamentele nu ocupă mult loc, dar vă scutește de bătăi de cap. Atenție, totuși ce puneți în bagaje, să nu aveți probleme în aeroport la control bagaje, că doar aveți bagaj de mână. Bagajul de mână nu înseamnă câți poți duce, sunt niște standarde stricte. Rucsacul, geanta ar trebui să cântărească între 7-10 kg, nu trebuie să depășească 42cm x 32cm x 25cm. Fiecare companie avia are propria politică, dar atenție mare, sunt foarte stricți și s-ar putea să vă taxeze rău, așa că low-costul uneori nu mai e low-cost.
3. Dacă vreți să ajungeți într-un loc mai îndepărat, mai rezonabil ar fi să o faceți cu 2 sau 3 opriri. Zborurile directe sunt mult mai scumpe chiar și la low-cost. Un alt avantaj multistop-ului vedeți mai multe locuri frumoase dintr-o lovitură.
4. Verificați și de biletele la autocar, e mai obositor, dar sunt și multe avantaje, autocarele te lasă în gările centrale, deci nu trebuie să cheltuiți bani cu transferurile de la aeroport în oraș. Eurolines are o rețea foarte bine pusă la punct. Mie îmi place așa gen de călătorie, mă rog, eu nu mă tem de 2000 de km. făcuți cu autocarul.
5. Dacă doriți să faceți un circuit multi- city mult mai lung, alegeți totuși o agenție, prețurile sunt foarte ok pentru tururile cu autocarul, am mers de câteva ori în circuite cu autocarul organizate de agenție și recomand. Atenție mare la prețuri și aici pot oscila mult.
6. Cel mai bine, să mergeți împreună cu cineva, camera single practic e la același preț ca și double-ul, la double însă veți împărți cheltuielile.
7. Mulți acum aleg hostel-urile, dar atenție prețurile cel mai des sunt doar pentru Bed/Pat, deci masa ar trebui să o luați în altă parte. Eu aș recomanda totuși un hotel de 3* cu mic-dejun inclus. E cea mai reușită alegere preț-calitate-siguranță-servicii internet. Alegeți hotel cu o bună conexiune la transport, ideal lângă o stație de metrou.
8. Nu folosiți taxi-ul , dacă e neaparat nevoie, mergeți cu transportul în comun, în rest mai toate obiectivele turistice sunt alături, deci mersul pe jos face bine la buzunar.
9. E recomandat să mâncați ceva tradițional, dar dacă totuși bugetul e foarte limitat, alegeți un fast food sau depinde de țară, în spațiul post sovetic e încă moda cantinelor. E mult mai ieftin și mai la îndemână, fast-food-ul nu este cea mai bună recomandare, dar noi vorbim acum de un buget limitat doar.
10. Nu intrați în toate muzeele, numai dacă vă topiți după artă și mergeți special să vedeți o operă de artă, dar totuși dacă veți da 7-10 euro pentru ficare muzeu, e mare cutremur la buzunar. Desigur sunt câteva,care sunt reprezintative, ca Louvre-ul , Prado, Van Gogh, Madame Tussauds etc..dar oricum, atenție, nu mergeți chiar la toate. Să nu mă judecați prea aspru, eu acum dau sfaturi de călătorii cu buget redus.
11. Am vorbit de avion, de autocar dar am omis trenul. Şi trenul este o soluţie, mai ales dacă sunteţi student şi doriţi să vă faceţi o vacanţă de vară de pomină. Sunt abonamente la tren, valabile toată Europa, pentru studenţi şi seniori cu preţ redus, alegeţi clasa a 2-a şi e încă mai ieftin. Un InterRail Global Pass e valabil pentru 30 de ţări. Un mare avantaj şi în acest caz, gările centrale sunt practic în centru , deci iarăşi o economie de bani.
12. Dacă sunteţi student, folosiţi la maxim abonamentul de student sau chiar vă faceţi International Student Identity Card, veţi avea reduceri la diferite obiective turistice dar şi la transport.
Și ultimul sfat, din afara topului, care îl consider extrem de important, nu cumpărați bibelouri și suveniuri de prost gust. Sunt și scumpe și urâte, iar lucrurie autentice sunt mult mai scumpe. Mie îmi place să iau hărți turistice de la oficiile de turism, care în mare parte se dau gratuit, sau chiar dacă le cumpăr, nu sunt mai mult de 2 euro.
PS. Aţi putea apela la reţele de socializare sau couchsourfing, mie îmi place mai mult să merg pe cont propriu, nu prea vreau să mă simt dependentă de cineva.
PSS. Între preț redus și siguranță alegeți siguranța, fie că e vorba de zboruri de noapte, hotele mai îndepărtate, sau transferuri dubioase. Siguranța e cea, care trebuie să vă ghideze drumul.