Republika e Shqipërisë– așa își numesc albanezii țara,iar oamenii își zic Shqiptarë, adică”copii vulturilor”. Toate acestea le-am aflat și eu recent, când am vizitat Albania.
Am fost de curând într-un circuit prin Balcani și am început vizitarea Albaniei dinspre Muntenegru, în trecere prin orașul Skhoder, apoi ne-am dus spre litoral, în orașul Durres. Orașul mai este cunoscut și Durazzo, al doilea oraș ca mărime după Tirana, aflat pe malul mării Adriatice, și cel mai vechi, cunoscut încă din vremurile Greciei Antice. Are o istorie foarte bogată, nu vreau să intru în detalii, dar vă provoc să căutați pe internet mai multă informație despre acest oraș, fiindcă veți afla multe informații interesante.
După cum ne spunea și ghidul, orașul a început să se dezvolte intens în ultimii ani, pe partea de turism, iar de curând au început să se vândă și în România sejururi în Durres.
Noi am vizitat în Durres, amfiteatrul roman, turnul venețian, zidul antic, moscheea și am făcut o plimbare pe faleză și pe corso din zona centrală.
Turnul venețian face parte din castelul Durres, atracția turistică principală a orașului,construit încă din sec XIII, care la vremea respectivă, era una din cele mai mari fortificații la marea Adriatică.
Durresul este un pic cam haotic arhetectural, totuși clădirile de pe litoral, hotele, complexele rezidențiale, sunt foarte moderne și frumoase, care te ademenesc să mai rămâi pe acolo, nu-i de mirare că turismul în zonă se dezvoltă rapid.
La o distanță de 40 km. se află și capitala țării Tirana.
Orașul te surprinde cu bulevarde foarte late și luminoase. Sistematizarea orașului a cunoscut două perioade, o dată prin anii 1920 cînd s-au construit o serie de edificii administrative, piața centrală Skenderbej, Universitatea, Mosceea și o altă sistematizare prin anii 1950 când s-au reconstruit bulevardele centrale.
Piața Skenderbej, aici este și statuia lui Skenderberj, eroul național al albanezilor, erou din perioada luptelor cu Imperiul Otoman.Piața este momentan principala atracție turistică și principala arteră a orașului. După ce am făcut un tur al pieței, am intrat pentru prima oară într-o moschee. Interiorul mosceei m-a impresionat prin coloristică și picturi murale.
Apoi ne-am deplasat pe bulevardul Martirii Națiunii (Dëshmorët e Kombit Boulevard), un bulevard impresionant, care are pe de o parte și de alta o serie de clădiri administrative, inclusiv Parlamentul, Președenția, Facultăți ale Universității Politehnice, străzi laterale pietonale și nu în ultimul rând, tot aici se află mausoleul lui Enver Xohxa.
Momentan mausoleul este în delăsare, dar vă dați seama câte ceremonii erau aici în perioada comunistă a Albaniei. Enver Xohxa a fost secretarul partidului comunist albanez și conducătorul țării din 1944-1985. Un conducător destul de controversat, care a rămas cunoscut ca fiind și unul destul de crud. Ismail Kadare, cel mai cunoscut scriitor albanez, nominalizat pentru Nobel și câștigătorul premiului Man Booker Prize, descrie în cărțile sale foarte dur, perioada comunistă a țarii.
Bulevardul Martirii Națiunii se termină în Piața Maica Tereza foarte aproape de parcul central.Tot aici după cum vă spuneam sunt câteva instituții de învățămînt și culturale, desigur și multe cafenele ca să faceți un popas pentru o cafea. Moneda locală este lek-ul, dar dacă nu intenționați să faceți mari cheltuieli fie vă schimbați 5-10 euro în lek, un euro=140 lek, fie achitați direct în euro, și veți primi restul în lek.
Albania este o țară canditată la aderarea cu Uniunea Europeană, deși am văzut orașe mai puțin frumoase, în general țara se vede că este în plănă dezvoltare, peste tot șantiere, în sate numai case etajate și frumos amenajare, nemaivorbind de Tirana, care e o adevărată surpriză plăcută pentru toți turiștii.
Nu uitați că Albania este o țară muntoasă, dar și cu 400 km de litoral atât la marea Adriatică cât și la marea Ionică, și să nu vă mire dacă în 5 ani agențiile noastre de turism vor vinde sejururi în Albania la fel cum vând acum pentru litoralul croat. Și ca să vă conving că totuși Albania merită văzută, vreau să amintesc că în 2011 a fost pe locul 1 în topul țărilor de vizitat, organizat de Lonely Planet.