Mulți din noi merg în Turcia în vacanță, cam 50 000 de turiști anual.Tocmai de aceea vin cu câteva sugestii de excursii, deoarece în șapte zile de mare să nu faci nimic, să stai la plajă doar… e prea mult! Turcia este o țară extrem de frumoasă, cu foarte multe atracții turistice și nu trebuie privită, doar prin prisma unui hotel all inclusive.
Este o excursie destul de obositoare, Pamukkale se află lângă orașul Denizli, la cam 360 de km depărtare de Alanya, 230 km distanță față de Antalya și la 270 km de Kemer. Oriunde s-ar afla hotelul, trebuie să mergeți destul de mult și vă costă între 80-140 dolari, depinde în ce combinație o cumpărați, fie doar să vizitați Pamukkale fie un tur combinat cu Efes sau Kekova.
Minunea geologică a naturii, nemaiîntâlnită!
Formațiunea geologică Pamukkale se află în apropierea râului Menderes, sunt zeci de gheizere, din care izvorăsc aproape 300 de litri de apă pe secundă, toată această apă se revarsă peste terase și de fiecare dată se depun câteva grame de cretă. Apa are o temperatură de 35 de grade cu diverse nuanțe de alb și albastru, în dependență de compușii chimici. Terasele Pamukkale sunt cunoscute încă din Antichitate, ca fiind miraculoase, cu proprietăți terapeutice.
Terasele albe orbesc, apa este de un albastru foarte intens – după cum spuneam, este o excursie absolut obligatorie pentru Turcia. Un alt motiv să mergeți acolo, sunt ruinele orașului antic Hierapolis. Orașul Hierapolis a fost fondat de Eumenes II în anul 190 î.e.n, și la foarte scurt timp romanii l-au aflat, ca un oraș balnear. Se știe că a fost vizitat de însuși Nero și de Adrian. Orașul este ruinat, fără hartă și fără ghid, nu prea îți dai seama, ce și cum a fost. A rămas de pe atunci strada principală Frontius, Porțile Domițiene, Biserica Martiriul Sf. Filip, Amfiteatrul, Templul lui Apollo, Necropola.
Hierapolis fost distrus de mai multe ori, din cauza cutremurelor foarte dese din această zonă și a fost reconstruit, refăcut din nou cu alte materiale. Aici se suprapun cumva mai multe perioade istorice. Mult mai multă informaţie se poate de aflat şi la muzeu, amenajat în orașul ruinat cu toate artefactele și sculpturile găsite prin împrejurimi și cu legendele și istoriile lor, evident.
Și ultimul loc, care atrage ceva turiști este piscina Cleopatrei, deși mă îndoiesc că piciorul Cleopatrei a ajuns pe acolo, cică piscina are puteri miraculoase – te face mai frumoasă și viguroasă doar în 15-20 minute. Mai mult nu se recomandă de stat în apă. Desigur, nu gratis, 30 de lire turcești costa toată bălăceală. Este foarte frumos, apa este vie, ca o șampanie, se văd diverse sculpturi antice rămase acolo probabil de la vreun cutremur. Partea proastă e că-i prea multă lume și prea mare bulbuceala.
Spre final, nu uitați că turcii sunt comercianți, orice excursie va fi însoțită de diverse opriri la fabrica de covoare, de vinuri, de textile, de marmură… așa că nu vă stricați ziua cu nimicuri, oricum excursia este prea frumoasă ca să o ratați.