Comitetul Interguvernamental UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a votat la 6 decembrie, înscrierea pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii a dosarului „Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie” – dosar comun al Republicii Moldova, României, Bulgariei şi FYROM (Macedonia) (detalii aici)
Practicile culturale asociate cu 1 martie cuprind tradiții transmise din antichitate pentru a sărbători începutul primăverii. Principala practică constă în fabricarea, oferirea și purtarea unui fir roșu și alb, care este dezlegat atunci când este văzut primul copac înflorit. Artefactul este considerat a oferi protecție simbolică împotriva pericolelor, cum ar fi vremea capricioasă.
Astfel, în baza dosarului depus de Republica Moldova, România, Bulgaria și FYROM (Macedonia), experţii internaţionali ai Comitetului Interguvernamental UNESCO au apreciat valoarea universală de necontestat a „Practicilor culturale asociate zilei de 1 Martie” și a rolului pe care îl au în îmbogățirea diversității culturale și promovarea comunităților locale.
În afară de „Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie”, Republica Moldova se poate mândri cu introducerea a altor 2 elemente: „Colindatul de ceată bărbătească în România și Republica Moldova“ (2013) și „Tehnicile tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova” (2016). Detalii (aici)