Am tot văzut în ultima vreme poze pe Facebook cu cetatea Tighina şi deja era înserată pe listă, de ceva vreme, în categoria “de văzut”. Oferta de la Dartur Prim Travel de pe zumzi.md mi-a venit numai bine.
Nu ştiam de această agenţie nimic, doar ce mai citisem pe site. Mi-au plăcut serviciile lor, microbusul curat, serviciile de ghidaj ale doamnei Mateevici, impecabile. Excursia a costat 195 MDL.
Îi recomand cu încredere, cel puţin pentru excursiile care le organizează prin Moldova.
http://www.dartur.md/
Deci, pornitu-ne-am la drum. Am luat direcţia spre Căuşeni, iar de acolo în imediata apropiere este şi punctul vamal.
Cetatea Tighina sau Cetatea Bender se află pe malurile Nistrului. Intrarea pe teritoriul cetăţii este de fapt o intrare în cazarmă, cu soldat înarmat la intrare… nu-i cea mai plăcută privelişte pentru un turist.
Ne-a întâlnit ghidul de acolo şi s-au început “poveştile”. Poveştile, în adevăratul sens al cuvântului, fiindcă excursia începe de la bustul lui Baron Münchhausen, despre sultan, turci şi nimic despre Ştefan cel Mare şi despre Principatele Române.
Locul Cetăţii Tighina a fost ales la Nistru lângă vad, adică un loc mai vulnerabil, unde apă nu-i foarte adâncă şi nu era protecţie naturală. În aşa locuri mai vulnerabile se construiau cetăţi de apărare.
Iniţial s-a ridicat una din pământ şi lemn, pe vremea lui Ştefan cel Mare, să apere ţara de tătari, ca mai apoi să fie fortificată pe timpul lui Petru Rareş. Abia în 1538 a fost cucerită de Suleiman Magnificul, devenind reședință de raia turcească, vechiul nume de Tighina e substituit cu altul nou, Bender, adică, “oraș fluvial”.
În următorii două sute de ani au fost încercări de a cuceri cetatea atât de moldoveni/români cât şi de cazaci zaporojeni. În noiembrie 1789 cneazul Gr. Potiomkin a cucerit cetatea Bender, fapt pentru care Ecaterina a II-a l-a decorat cu o cunună de lauri confecționată din aur.
La sfârştul sec. XIX a început treptat să-şi piardă din importanţa care o avuse odinioară.
Şi spre final despre Cetatea Tighina ca obiectiv turistic.
Nu şi Nu mi-a plăcut.
Cetatea Tighina are peste 60 de hectare, din care pe un hectar este construită Citadela. Este construită pe al treilea nivel, cel mai înalt nivel al cetăţii. De curand, au început lucrările de amenajare, mi se pare o mare blasfemie să pui cotileţ şi mortar peste pereţi de peste 500 de ani de istorie. Nu trebuie să fii istoric, să-ţi dai seama că aşa ceva nu se face!? Cum e posibil?
Am înţeles că se reconstruieşte din banii aşa-zisului minister de interne transnistrean, deci probabil asta-i explicaţia.
Dar pozele de mai jos cred că sunt mult mai relevante decât orice descriere.
Rubrică susţinută de magazinul online www.comenzi.md