Muzeul se află în Bucureşti. Dar merită să faceţi drumul, să vizitaţi oraşul dar, în special, să intraţi pe la Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa. Eu am fost cu Ancuţa mea într-o miniexcursie, iar acest muzeu a fost primul pe lista noastră de vizitat.
Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa are un patrimoniu din peste 2 milioane de piese, grupate în diferite colecții zoologice, paleontologice, de minerale, roci și etnografice.
1. Colecțiile de geologie și mineralogie cuprind diverse eșantioane de minerale și roci, de la bazalt sau cărbuni la strălucitoarele pietre semiprețioase. Astăzi, colecţiile de geologie și mineralogie ale muzeului cuprind 4425 eșantioane minerale, roci, geme, litofize (ouă de trăsnet) şi lemne silicifiate, meteoriţi şi tectite. Acestea provin din diverse zone ale globului: Europa, Asia, America de Nord, Madagascar. De asemenea muzeul deţine piese din Antarctica.
2. Colecţia de fosile a muzeului numără 6196 piese aparţinând multor grupe de animale atât vertebrate cât și nevertebrate, dar și câtorva plante fosile. Parte au fost descoperite de către prof. Gregoriu Ştefănescu, altele au fost achiziţionate de către dr. Grigore Antipa în perioada cât a condus muzeul. Cele mai spectaculoase sunt expuse în Sala de paleontologie: un schelet complet de cerb gigant (Megaceros giganteus) achiziţionat în 1913 de la Casa Krantz din Bonn; două plăci de calcar cu impresiunile unor exemplare de Ichthyosaurus (Stenopterygius) quadriscissus, reptilă marină de vârstă jurasică timpurie, descoperite la Holzmaden (landul Baden-Württemberg, Germania), precum și o placă de calcar cu fosilă de crocodil marin, Steneosaurus bollensis, de aceeaşi provenienţă, achiziţionate în 1909 de la aceeași firmă din Bonn; un exemplar de Glyptodon typus, cumpărat în 1909 din Statele Unite de la Ward’s Natural Sciences Establishment; un schelet de urs de peșteră (Ursus spelaeus) din peștera Drachenhöhle, Austria. Alte două piese foarte valoroase sunt scheletul de Deinotherium gigantissimum, descoperit în anul 1890 de către Gregoriu Ştefănescu la Mânzaţi, jud. Vaslui, și scheletul de mastodont american (Mammut americanum), ambele aflate în expoziția muzeului.
3. Colecţia de Anatomie comparată include 1724 piese reprezentând schelete, preparate umede-organe şi sisteme, embrioni, dezvoltarea la diverse specii de vertebrate şi nevertebrate păstrate în formol sau alcool, precum și diverse mulaje. Cea mai valoroasă piesă a Colecţiei, în acelaşi timp una dintre piesele de rezistenţă din cadrul expoziţiei este scheletul complet al unei “balene cu aripioare lungi”, Megaptera novaeangliae. Acesta a fost achiziţionat din Praga, în 1907, la iniţiativa lui Grigore Antipa.
4.Colecţiile de etnografie universală şi antropologie cuprind în prezent 2060 de piese ce provin din diferite regiuni ale globului, majoritatea cu o valoare istorică, documentară, ştiinţifică deosebită, astăzi imposibil de procurat (de exemplu: capete zanza, mumii de tip fardo, etc.)Colecţia de antropologie cuprinde printre alte obiecte și replici ale unor piese celebre: mandibula de la Mauer (Omul de Heidelberg), craniu femeie şi bărbat Homo sapiens (Predmost), calota craniană de la Trinil – Java, craniu Cro-Magnon (Franţa).
Despre alte colecţii vedeţi aici
Fetiţei mele i-a plăcut. La fel, ne-a plăcut mult modul de prezentare a informaţiilor. Ceea ce vedeam în faţă expus, le vedem şi în imagini pe un ecran alăturat, la o simplă apăsare aflai toată informaţia. Recomand să ajungeţi, mai ales că organizează şi foarte multe activităţi pentru copii dar şi expoziţii temporare cu diferită tematică. Pentru alte informaţii utile accesaţi linkul.