Am făcut abstracție de conflictul din Ucraina, dar fiți precauți când vă porniți la drum, chiar dacă e vorba de vestul țării.
În postarea de astăzi vă propun să vizitați orașul Cernăuți.
Am observat pe site-urile agenţiilor de turism încercări să introducă şi la noi noţiunea de city break. Se organizează circuite la București, Cernăuţi+Hotin, Lvov, Iași sau diverse excursii prin Moldova.
Pentru Cernăuți e simplu, puteți merge cu mașina, faceţi aproximativ 330 km. și alţi 60 km. până la Hotin. Din Cernăuţi până în Hotin drumurile sunt dezastruoase, aşa ca va dura un pic mai mult, până parcurgeti cei 60 de km.
Dacă vă hotărâţi să mergeţi cu autobusul de linie, îl recomand pe cel care porneşte la 22.00 de la Gara de Nord Chișinău, ajunge în Cernăuţi la 6.30 şi biletul într-o direcţie costă 190 lei.
Eu abia anul acesta am vizitat Cernauţiul şi acum mă oftic, cum e posibil ca până acum nu am văzut minunăţia aceasta de oraş. Partea veche a oraşului este perfectă, nu în zădar e numit Mica Vienă. Clădiri în stilul architectural vienez cu ornamente şi basoreliefuri, vopsite în albastru, roz pal sau bej, cu străzi înguste şi pavate, clădiri cu uşi enorme de lemn, cu cafenele elegante… sunt multe de văzut în Cernăuţi. Totul este doar să vă porniţi la drum şi să-l desoperiţi.
Noi am fost pentru câteva ore, am lăsat maşina parcată undeva în centru şi ne-am primblat prin Piaţa Centrală, am“vânat” peste tot obiectivele turistice legate într-un fel de numele lui Eminescu: Universitatea, strada Eminescu, liceul unde şi-a făcut câţiva ani studiile, statuia lui Eminescu. Cea mai importantă atracţie turistică, desigur este Universitatea, care iniţial prin 1882 a fost Mitropolia Bucovinei, ca mai apoi să fie Universitatea Franz Jozef, una din cele mai prestigioase universităţi din Imperiul Astro-Ungar şi din 1918 a fost denumită Universitatea Carol 1, acum după 1989 de când Cernăuţiul face parte din Ucraina modernă, Universitate poarta numele poetului ucranian născut în Bucovina Yuri Fedkovych.
Din 2005 acest monument este protejat UNESCO.
Universitatea are o istorie intersantă, în una din sălile Universităţii în 1918 s-a proclamat Unirea şi mulţi o numesc Sala Unirii şi nu Sala cu Oglinzi, cum e denumirea oficială. Data viitoare, cînd mai merg, voi lua un tur ghidat prin Universitate, am înţeles că costă foarte puţin, vreo 30 de grivne, dar merită.
Sunt multe de văzut în Cernăuţi, este Clădirea cu Ceas a Primării, hotelul Bellevue, Casa lui Aronul Pumnul, unde a trăit o vreme şi Mihai Eminescu, Teatrul Naţional (acum este denumit Teatrul O. Kobyleanskaya), Gara Feroviară, Liceul Ober-Gymnasium unde a studiat Mihai Eminescu.
Vă recomand, să faceţi o plimbare pe stada O. Kobyleanskaya, să vă aşezaţi pe o băncuţă, veţi fi surprinsi de câtă vorba românească veţi auzi pe acolo. Faceti o primblare în Piaţa Centrală a oraşului, pozaţi-vă cu hrisovul lui Alexandru cel Bun din Piaţa Centralăa. Ucrainenii il numesc pe Alexandru cel Bun, Alexandr Dobrii şi ei, la fel, recunosc că prima atestare a oraşului a fost anume în acest hrisov de prin anul 1408.
Sunt multe locuri de văzut, ați putea sta chiar 2 zile în Cernauţi. La sigur, veţi găsi multe de făcut şi vizitat. Pe booking.com am găsit hotele de 3 stele şi cu 30 euro pentru 2 persoane. Cu un buget acceptabil se poate de organizat un weekend foarte frumos.