Am fost inivitată săptămâna trecută împreună cu alţi 60 de bloggeri să descoperim frumuseţile judeţului Neamţ.
Prima zi, conform programului, am participat la conferinţă, a doua zi am rezervat-o în totalitate oraşului Piatra Neamţ, următoarele zile am ajuns pe vârful Toaca şi Cabana Dochia, Barajul Bicaz, Lacul Bicaz şi Lacul Roşu.
Dar să le luăm pe rând…..
Dacă doriţi să faceţi un traseul asemănător, sau de ce nu, să mergeţi într-un city break la Piatra Neamţ, detaliile de mai jos sper să vă ajute.
Transport
De la Gara de Sud din Chişinău luaţi autocarul cu direcţia Chişinău-Cluj. Biletul până la Piatra Neamţ costă 190 lei (MDL).
Pentru drumul întors, ţineţi legătura deja cu şoferul, sau cel mai bine să cereţi o carte de vizită.
Piatra Neamţ (staţia auto şi recomandare de cazare)
La destinaţie, în Piatra Neamţ ajungeţi cam pe la 12:30 noaptea. Şoferii opresc în faţa benzinăriei de pe strada Petrodava.
Exact acolo este şi hotelul Central Plaza din Piatra-Neamţ. Un hotel amplasat foarte aproape de centrul vechi dar şi de telegondolă. Vedeţi preţuri cazare pe site-ul hotelului.
Ce e de văzut #priNeamt
Orășelul este destul de mic, ușor de orientat, iar turul pietonal recomand să-l începeți din centrul vechi.
Primul obiectiv este Biserica Sfântul Ioan Botezătorul, zidită încă în anul 1497 de Ștefan cel Mare.
Biserica nu este foarte mare, îmbină stilul gotic și cel bizantin, stil care mai târziu se va numi „moldovenesc”.
În fața bisericii este amplasat turnul-clopotniță, cunoscut ca Turnul lui Ștefan, care momentan găzduiește un mic muzeu.
În turn se poate de urcat până la nivelul clopotelor, loc de unde se deschide o priveliște frumoasă asupra centrului orașului. Bilet intrare adult 5 lei (roni), copil-2 lei (roni).
Tot aici în apropiere se află cel mai impresionant muzeu la care am fost până acum, este vorba de Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni Piatra Neamț. Impresionant prin faptul,că prezentarea ne-a făcut-o un ghid atât de profesionist, că de atunci și până acum, tot caut informație despre cultura Cucuteni.
Cultura Cucuteni reprezintă cea mai importantă civilizație a “Europei vechi” și este ultima cultură cu ceramică pictată din Europa. Arheologii au identificat peste 4 000 de așezări din perioada cucuteniană, marea majoritate se află în România și Ucraina, dar o bună parte sunt și pe teritoriul R.Moldova. Cultura Cucuteni este mai veche decât cea a sumerienilor și cea a egiptenilor, iar denumirea vine de la satul, unde s-a găsit prima oară obiecte de ceramică.
Este absolut incredibil să vezi piese de 5 000 de ani vechime, lucrate cu o măiestrie, la care cu greu ajung acum olarii din zilele noastre. Merită să ajungeți la Piatra Neamț măcar să vizitați acest muzeu, după cum spuneam inclusiv în Moldova au fost identificate așezări din acea perioadă.
Un alt obiectiv, la fel de captivant pentru pasionații de istorie este Muzeul de Istorie şi Arheologie, locat în fosta Primărie a orașului. Și aici vă asigur că vă veți lăsa duși pe valurile istoriei. Spre final vizita la Piatra Neamț trebuie completată cu primblare cu telegondola pâna în vârful Muntelui Cozla.
Sunt convinsă că veți avea suficiente obiective turistice pentru un weekend la Piatra Neamț, sper că postarea mea v-a convins că merită.
Şi o cafea în centrul vechi- e chiar recomandată 🙂
5-11 septembrie. Tot ce-i de văzut #priNeamt! Urmărește ediția a III-a a celui mai important eveniment dedicat promovării în mediul online a unui județ din România. Organizator: Eventur Bucharest Powered by Petrom Romania
Află mai multe detalii aici.
Parteneri principali:
1. Autoritatea Națională pentru Turism
2. Consiliul Județean Neamț
3. Primăria Piatra Neamț
4. Hotel Bistrița din Durău
5. Blue Air
6. Autoboca Rent-a-car
Merci mult pentru invitație Alex Filip (http://turistu.ro/) și Toma Nicolau (http://tomanicolau.ro/)