În curtea Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală va fi organizată proiecția specială a filmului etnografic „Călărași-un ținut la poarta raiului”, în regia lui Dumitru Grosei.
Filmul „Călărași – un ținut la poarta raiului” este produs în anul 2018 de „SYBIMOL MEDIA” (Moldova), fiind co-produs de Asociația Cineaștilor Independenți din Moldova „Alternative Cinema” și Hi-Fi Production (România), cu sprijinul Consiliului Raional Călărași.
Proiecția de film va fi precedată de o discuție cu autorul filmului și echipa de creație, precum și comunicatorii invitați, printre care Larisa TUREA, cunoscut critic de teatru și film, scriitorul Dumitru CRUDU, jurnalistul Valentina BUTNARU, etnograful Dorina ONICĂ, precum și unul din protagoniștii filmului, Tatiana POPA, director al Muzeului „Casa Părintească”, satul Palanca, raionul Călărași.
Evenimentul va continua cu un program folcloric prezentat de Ansamblul „Ștefan Vodă”, conducător și interpret, Artist al Poporului Tudor Ungureanu și Formația folclorică „Renașterea” din or. Călărași. Proiecția de film deschide un șir de acțiuni culturale prilejuite de împlinirea a 130 ani de la fondarea Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală- cu genericul „130 de istorie și cultură națională”. Acțiunile au menirea de a promova în rândul publicului patrimoniul cultural național al instituției, precum și a implica comunitatea în activitățile muzeale.
Filmul va fi tradus în limbaj mimico-gestual pentru persoanele cu dizabilități auz și va conține audiodescripție pentru persoanele slab-văzătoare. Audio descripția filmului „Călărași – un ținut la poarta raiului” a fost realizată de Alianţa INFONET – partener național de implementare a proiectului „Dezvoltarea și popularizarea tehnicilor de audio descripție a filmelor în Țările Parteneriatului Estic”.
Proiecția filmului va fi însoțită de:
– Translația audiodescripției prin căști speciale pentru persoane cu dizabilități de vedere.
– Translația live în limbajul mimico-gestual (doamna Svetlana Gudumac, interpret în limbaj mimico-gestual la Televiziunea Națională M1 și TVR Moldova).
Dumitru Grosei este unul din cei mai importanți reprezentanți ai filmului artistic independent din Republica Moldova. În prezent activează în calitate de președintele al Asociației Cineaștilor Independenți din Moldova „Alternative Cinema” (site-ul oficial alternative-cinema.com). Din anul 2015 este animatorul și organizatorul evenimentului „Zilele filmului românesc la Chișinău”, apreciat înalt de publicul cinefil din capitală. Printre regizori se remarcă în calitate de promotor al tinerilor artiști, de-a lungul anilor lansând nume de actori în filmul contemporan din țara noastră. A colaborat cu personalități importante în lumea filmului. În ultimii ani, creațiile de scurt și lung metraj, semnate de regizorul Dumitru Grosei, au fost selectate la zeci de festivaluri, bucurându-se de premii de prestigiu. Doritorii se vor înscrie în prealabil, în funcție de numărul de locuri disponibile, la nr. telefon: + 373 022 23 88 68, mob. 079 487 916 (Elena Cojocari). Intrarea liberă.
Chișinău, str. M. Kogălniceanu nr. 82, www.muzeu.md.