Brugge este un oraş vechi, medieval, o bijuterie a coroanei Belgiei. Mulţi îl numesc Veneţia Nordului, pentru că, la fel ca și orașul italian pe apă, este străbătut de zeci de canale. Brugge însă, își are specificul său. Despre el vă povestesc mai jos.
Programul făcut de mine era foarte clar: ajungem în Charleroi, apoi mergem cu autobusul până la gara centrală din oraş. De la gară luăm primul tren spre Bruxelles, stăm două zile în Capitală (voi reveni cu impresii din sejurul meu din Bruxelles), iar în a treia zi mergem spre Antwerp. Şi n-a fost să fie, am cumpărat bilet spre Brugge. Acum mă bucur, de cât de inspirată am fost atunci.
Călătoria cu trenul din Bruxelles până în Brugge durează aproximativ o oră. Trenul l-am luat din staţia Bruxelles Midi, iar preţul într-o direcţie a fost de 18 euro. Şi iată-ne ajunşi în Brugge. Prima surpriză: auzeam mai rar limba franceză, oraşul fiind capitala provinciei Flandra de Vest, iar limba vorbită este neerlandeză. Prima atestare a localităţii cu denumirea de Brugge este din 892, iar din 1128 deja era recunoscut ca fiind oraş.
Inițial, cum era şi firesc, am mers în Markt, în Piaţa Centrală. Deși nu toate casele sunt din sec.XVI sau XVII, clădirea Guvernului Provinciei este destul de nouă, comparativ cu restul. Oricum, tot centrul orașului este obiect protejat de UNESCO. În mare parte arhitectura este în stil gotic și baroc, foarte frumos ornamentată, cu dantelării sculptate în piatră, nu te mai saturi să le fotografiezi și privești. După Markt, fie vă urcați în turnul Belfort să vedeți 47 de clopote din vârf sau să admirați străzile medievale de acolo sus, fie mergeți în următoarea Piață, care este la fel de spectaculoasă, e vorba de Burg. Piața Burg a fost pe vremuri inima orașului medieval.
Orașul Brugge este străbătut de zeci de canale, un pic mai departe de Burg, se află cele mai frumoase rețele de canale cu poduri medievale. Aici se unește “Digul Zidarului” cu “Canalul Verde” foarte aproape de “Casa Pelicanului”. Digul Zidarului alias Steenhouwersdijk. Fiind un oraș foarte aproape de mare, evident că pe vremuri mai toți locuitorii erau negustori și multe case ale acestor negustori sunt bine păstrate. Orașul Brugge este unul dintre cele mai conservate orașe medievale.
În vitrinele magazinelor veți găsi din plin tot felul de dantelării, atât de specific perioadei medievale, dar și tot felul de căciulițe, din alea, care doar în picturile olandezilor le mai poți vedea. O altă destinație cunoscută în Brugge, o emblemă fundamentală a orașului este Turnul în Spirală al Bisericii Sf. Fecioare. În biserică se află cea mai importantă lucrare, „Fecioara cu Pruncul” de Michelangelo, sculptată în anul 1505.
În oraș poți să stai o zi, poți să stai și trei zile, dacă sunteți amatori de muzee, de stradele înguste, de clădiri vechi, atunci nici în trei zile nu reușești să le vezi pe toate.