Am scris mai devreme un articolul despre traseul Chişinău-Kuşadası, un articol util pentru cei care se încurajează să meargă la mare în Turcia cu maşina.
Spuneam că ne-am cazat în Eceabat iar a doua zi am luat ferryboat-ul de dimineaţă, am trecut strâmtoarea Dardanele spre Çanakkale.
Oraşul l-am trecut în mare viteză cu gândul să rămânem mai mult timp la Troia. Troia este un sit arheologic, de fapt vreo 9 oraşe s-au identificat din diverse perioade. Adică oraşul se dezvolta, din cauza condiţiilor climaterice sau ale razboaielor era distrus sau părăsit, ca mai apoi peste aceste ruine din nou să se construiască noi drumuri, noi clădiri. Straturile de ruine din situl arheologic sunt numerotate Troia I – Troia IX cu diferite subdiviziuni:
Troia I 3000-2600 î.Hr.
Troia II 2600-2250 î.Hr.
Troia III 2250-2100 î.Hr.
Troia IV 2100-1950 î.Hr.
Troia V: secolul al XX-lea î.Hr. – secolul al XVIII-lea î.Hr.
Troia VI: secolul al XVII-lea – secolul al XV-lea î.Hr..
Troia VIh: sfârșitul Epocii Bronzului, secolul al XIV-lea î.Hr.
Troia VIIa: aprox. 1300 î.Hr. – 1190 î.Hr., cel mai probabil candidat pentru Troia homerică.
Troia VIIb1: secolul al XII-lea î.Hr.
Troia VIIb2: secolul al XI-lea î.Hr.
Troia VIIb3: pănă aprox. 950 î.Hr.
Troia VIII: în jurul anului 700 î.Hr.
Troia IX: Oraşul cunoscut sub numele Iliumul elenistic, secolul I î.Hr. Vezi detalii aici.
Dar de ce Troia? (sau Truva cum este numit în turcă). Fiindcă în zonă s-au făcut săpături încă din 1870, arheologul german Heinrich Schliemann a descoperit acest loc şi a făcut analogii cu descrierele lui Homer despre oraşul Troia în lucrarea Iliada. Astefl Troia VII este identificat cu Troia homerică.
Deci ce am găsit acolo?
La intrare am dat faţă în faţă cu un cal imens, o reconstrucţie din lemn al calului lui Troian şi exact ca-n legende, am intrat şi noi în interiorul construcţiei ca nişte adevăraţi războinici ai lui Ulisse.
În continuare deja ne-am condus după indicatoare şi am traversat tot situl în căutarea de informaţii preţioase despre monumentele arheologice din cadrului muzeului în aer liber.
În primul rând a fost surprinzător să aflam că în perioada antică, apele mării erau practic lângă oraş dar şi mai impresionant e să vezi drumuri pavate, porţi, stâlpi de peste 5 000 de ani vechime.
Ce veţi vedea în galeria foto de mai jos sunt imagini din parcul Troia de lângă oraşul Çanakkale, sunt imagini cu ruinele oraşelor din diverse perioade, din anii 3000 î.e.n până pe la începutul erei noastre. Ruine de palate, ruinele fortificaţiilor de odinioară, ruine de temple, toate mărturiile unor civilizaţii de care am auzit în cărţile de istorie, pe când citeam despre Grecia Antică.
Taxa de intare 20 TL ( aproximativ 7,2 Euro).
Situl arheologic de la Troia a fost înscris în anul 1998 pe lista patrimoniului mondial UNESCO.