Avant-Post: Voi posta pe blog toate cele 20 de rute turistice naţionale ale Republicii Moldova,conform ultimei versiuni publicate pe site-ul http://turism.gov.md. Sper informaţia să fie utilă în primul rând agenţiilor de turism din România care au circuite prin R.Moldova.
„Plaiuri Orheiene”
Moto:
Când răscolim febril trecutul,
Umblând prin vechile istorii
Descoperim noi traiectorii,
Ce ne arată începutul
(Creație populară)
Tipul traseului: radial (plecare e pe un traseu, returul pe alt traseu)
Tematica excursiei: cultural – turistică, literară, religioasă
Lungimea traseului – 180 km tur-retur.
Durata excursiei: 7-9 ore, în dependență de programul turistic solicitat.
Beneficiarii excursiei: turişti interni, turişti străini, elevi, studenți, oameni ai culturii, pelerini.
Scopul excursiei: cunoașterea patrimoniului cultural și literar care s-a dezvoltat pe parcursul secolelor în raionul Orhei, familiarizarea cu modul de viață a monahilor, cu tradițiile arhitectonice ale lăcașelor de cult, cu habitatul oamenilor de la țară. Turiștii de asemenea vor face cunoștință cu utilajele folosite în vinificaţie, și se vor documenta despre proprietățile benefice a vinului.
Programul excursiei include: vizitarea Casei memoriale A. Donici și a Bisericii din satul Donici, (ctitorită de familia Donici), Mănăstirii Curchi, muzeului „Vatra strămoșească”, Mănăstirii Tabăra, Catedrala „Sf. Dumitru” din Orhei, complexului turistic “Chateau Vartely”.
Obiectivele turistice incluse în programul excursiei:
- Peresecina: Biserica cu hramul “Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil”.
- Donici: Casa-muzeu „A. Donici”, biserica „Adormirea Maicii Domnului”.
- Curchi: Mănăstirea Curchi (mănăstire de călugări), cu Hramul “Nașterea Maicii Domnului”.
- Vatici: popasul turistic cu muzeul „Vatra strămoșească”.
- Tabăra: Mănăstirea Tabăra (mănăstire de călugăriţe), cu Hramul “Adormirea Maicii Domnului”.
- Orhei: Catedrala “Sfântul Dumitru”, statuia domnitorului Vasile Lupu, biserica „Sf. Ierarh Nicolae”, Muzeul de Istorie şi Etnografie, Monumentul Naturii Geologic şi Paleontologic “Defileul Orhei”, complexul turistic „Chateau Vartely”.
Complexitatea traseului: deplasare cu transport. Nu există grad sporit de complexitate. Se va parcurge pe jos o distanță nesemnificativă.
Vestimentație: nu este necesar echipament special, dar este necesară încălțăminte comodă. Pe jos se va parcurge o distanță nesemnificativă. Pentru a vizita lăcașele sfinte este necesar de îmbrăcăminte decentă (pentru femei broboadă sau eșarfă, iar la bărbați nu se acceptă pantalonii scurți).
Transport: autocar, minibus, autoturism
Cazare: se oferă servicii de cazare la complexul turistic „Chateau Vartely”, hotelele „Codru” și „Rokas” din orașul Orhei.
Alimentație: prânz la popasul turistic „Vatra strămoșească”, din localitatea Vatici, cină cu degustare de vinuri la complexul turistic „Chateau Vartely”, din orașul Orhei, sau la restaurantele „Safari”, „Doi Haiduci”, de pe traseul Chișinău-Orhei.
Agrement: plimbare cu calul sau trăsura, pescuit în satul Vatici.
Rubrică susţinută de magazinul online www.comenzi.md