În Veneția am ajuns la sfârșit de octombrie, în extrasezon, poate timpul cel mai nepotrivit pentru a face o vizita. M-am hotărât să plec din cauza ofertelor pe www.wizzair.com, 40 euro dus-întors București-Treviso.
Fără romantică, doar eu și rucsacul, m-am pornit spre un loc foarte romantic.
Aterizarea se face pe aeroportul din Treviso, un aeroport super modern, iar pentru transferul în oraș aveam un e-tichet cumpărat tot de pe wizzair.com pentru WIZZ P-AIRBUS. Un bilet costă 7 euro.
Drumul durează cam 40 minute trece prin Mestre, apoi ajunge la Piazzale Roma din Veneția propriu zisă. Toată lumea coboară aici, mai departe sunt stradele înguste, canale și este imposibil să te deplasezi cu alt mijloc de transport decât vaporetto sau deja mersul pe jos.
Am ajuns în Veneția undeva la amiază și din păcate am prins o vreme rece și umedă. Văzând turlele bisericelor în depărtare, hotărâsem să merg pe jos, de la Piazzale Roma până în piața San Marco.Ceea ce nu recomand sub nicio formă. Credeam ințial că mergând pe malul lui Grand Canale mă va duce la destinație, dar din păcate, trebuie tot să ocolești, să cauți poduri și tot așa… m-am învârtit până la un moment dat am crezut, că mă rătăcise-i. Aveam harta, dar harta în Veneția este mai greu de utilizat, iarăși din cauza mulțimilor de canale și poduri care tot te redericționează. Așa că atenție, să luați obligatoriu transportul public, adică vaporetto linia 2, o oră costă 7 euro, iar dacă luați un abonament mai sunt discounturi, 18 euro -12 ore, 20 euro-24 ore.
Pe orice ghid al Veneției este Piața San Marco, Basilica San Marco, Palatul Dogilor, Podul Rialto, deși în realitate Veneția are mult mai multe atracții turistice.
Sunt foarte multe de vizitat și să vă rezervați minim 3 zile cu un itinerar bine pus la punct, să savurați tot ce oferă Veneția și insulele adiacente.
Ajungeți în Piața San Marco și aici intrați obligatoriu în Basilica San Marco, Palatul Dogilor, Turnul Orologiuliu, serviți o cafea în una din cele câteva cafenele cu tradiție din Piață. Piazzeta este deschiderea către laguna din Marea Adriatică și are o panoramă mirifică spre mare, mai ales pe la 6 dimineața, când răsare soarele.
Basilica San Marco, biserică bizantină, datează de prin anul 1070, e o succesiune de domuri, 500 de coloane, cupole, clopotnițe, iar interiorul este incrustat cu mozaică, paravanul de aur decorat cu giuvaiere atestă perioada de glorie a acestui oraș. Numele de sf.Marcu e în cinstea moaștelor Sfăntului Marcu furate din Alexandria în anul 828.
Tot în piața San Marco e renumitul- Palatul Dogilor. Intrarea te costă 11 euro.
Deși doar să te uiți la frumusețea fațadei îti trebuie minute bune. Ambele fațade sunt orientate către piazzetă și chei. Clădirea datează din anii 600 și a fost reședința celor 120 de dogi, care i-a avut Veneția. Stilul este prezentat ca o versiune a stilului gotic, mie îmi aduce aminte mai mult de un stil maur.
Din San Marco mergeți pe chei, la Marea Adriatică și serviți o cafea, poate aveți norocul să treacă și un vapor de croazieră, din acel imens, care-ți taie răsuflarea.
Foarte aproape aici veți găsi Puntea Suspinelor. Legenda spune că erau ultimele suspine ale condamnaților când vedeau cerul și marea în drum spre închisoare.
O altă atracție turistică cunoscută în Veneția este Podul Rialto, lung de 22 metri, construit din piatră de Histria.
Nu ratați în Veneția-Palazzo Barbaro, Palazzi Contarini degli Scrigni, Palazzo Mastelli, Ca’Rezzonico, Ca’Dario, Ca d’Oro.
La fel o recomandare pentru Veneția este plimbărică pe apă. Fie cu gondola, doar că e destul de scump 50-70 euro, sau transportul public, vaporetto, de care vorbeam mai devreme cu 7 euro ora.
Dacă aveți timp treceți și pe la insulele adiacente. Eu nu m-am încadrat în timp și tocmai de asta recomand să vă rezervați măcar trei zile pentru Veneția.
Referitor la cazare, am stat cu 70 euro/noptea dejun inclus, chiar lângă San Marco, la Hotel do Pozzi dar dacă stați mai multe zile în Veneția, ați putea opta pentru hotele de pe insula Lido, sunt mai ieftine, iar ca și bonus pe insula Lido, veți găsi și o plajă amenajată.
Și la încheiere revin cu recomandarea să vă faceți o vacanță mai lungă la Veneția, fiind pe aproape puteți merge la Padova,Verona sau Vicenza. Vicenza și Verona au fost incluse recent în Patrimoniul UNESCO.