Am fost într-o excursie ghidată la Iaşi împreună cu părinţii şi elevii din clasa fiului meu. Pentru copii mi s-a părut excursia obositoare, pentru noi maturii a fost informativ şi interesant.
Mai ales că retrăieşti din nou acele momente când mergeam la rândul nostru cu clasa şi profesorii la Iaşi.
Primul obiectiv conform programului a fost Bojdeuca lui Ion Creangă. Am mai fost la Bojdeucă foarte recent, vedeţi aici impresii şi mai multe fotografii.
Este un loc mai izolat, o căsuţă veche din sec XIX, care păstrează urmele lui Ion Creangă. Aici s-au scris amintirile din copilărie şi poveştile. Marturie sunt scaunele, masa, călimara, lampa, de altfel este prima casă memorială a unui scriitor deschisă în România, o casă ce păstrează foarte multe lucruri personale ale scriitorului.
Următoarea destinaţie-Grădina Botanică din Iaşi, inclusiv serile cu trandafiri şi plante exotice.
Următorul popas a fost Parcul Copou, cel mai vechi parc din Iaşi. Aici ne-am făcut poze cu cele două obiective Obeliscul cu lei din Iași, Teiul lui Eminescu.
Teiul lui Eminescu este un tei argintiu vechi de circa 250 de ani, aflat în Parcul Copou din Iași. Acest copac, denumit și “copacul îndrăgostiților”, este locul unde poetul Mihai Eminescu își găsea inspirația în plimbările prin Copou.
Alte obiective, care mi-au plăcut şi aş merge să le vizitez ori de câte ori aş avea ocazia au fost:
Catedrala Mitropolitană din Iași, cu Hramul Sfânta Paraschiva,Biserica Manastirea Sf. Trei Ierarhi,Palatul Culturii,Casa Dosoftei şiMănăstirea Cetăţuia.
În anul 1634, după un lung şir de domnii nefericite şi de evenimente dramatice, pe tronul Moldovei a ajuns marele vornic Vasile Lupu. Anii domniei sale (1634 – 1653) vor însemna prima mare epoca de cultură a Moldovei. În spiritul tradiţiei marilor voievozi muşatini de odinioară, Vasile Lupu şi-a înaugurat domnia prin zidirea unei biserici, care avea să fie fără pereche: “Sfinţii Trei Ierarhi” sau “Trisfetitele” de la Iaşi.
Concepută ca un ansamblu mănăstiresc tradiţional Mănăstirea Sfinţii Trei Ierarhi (Vasile cel Mare, Grigore Teologul şi Ioan Gura de Aur) este până astăzi unul dintre cele mai renumite complexe de artă feudală românească, o capodoperă arhitecturală trecută în legendă şi care nu încetează a uimi vizitatorii din întreagă lume. Actuala înfăţişare a mănăstirii este rezultatul lucrărilor de restaurare ale arhitectului André Lecomte de Noüy, desfăşurate în perioada 1882 -1904.
O magnifică broderie de piatră îmbracă în întregime zidurile bisericii. Este vorba de blocuri de piatră sculptate unul câte unul cu o minuţiozitate perfectă, într-o asociere de stiluri complet diferite, sudate ulterior între ele cu plumb topit. Acest stil care împrumută elemente caucaziene, bizantine, gotice, baroce, ar fi riscant în alte condiţii să conducă la un eşec din punct de vedere artistic, însă la Trei Ierarhi s-a concretizat într-o capodoperă.
Şi cel mai important lucru, care trebuie menţionat despre Biserica Manastirii Sf. Trei Ierarhi e că aici sunt depuse osemintele familiei ctitorului Vasile Lupu si ale domnitorilor Dimitrie Cantemir si Alexandru Ioan Cuza.
Iar în muzeul mănăstirii veşi găsi un exemplar din prima tipăritură moldovenească în româneşte, Cazania mitropolitului Varlaam al Moldovei, a văzut lumina tiparului în chiliile mănăstirii (1643).
Mai multe detalii http://www.manastireasftreiierarhi.ro
Conform traseului am ajuns pe la Palatul Culturii, acesta fiind în reconstrucţie de vreo 5 ani. Palatul găzduieşte 4 muzee, de istorie, etnografic, politehnic şi de artă.
Excursia s-a terminat în afara Iaşiului, la Mănăstirea Cetăţuia. Cu părere de rău, am prins o ploiţă bună şi am urcat doar în turn pentru o panoramă asupra oraşului şi a mănăstirii.
Deja la următoarea vizită sper să vizitez şi interiorul.