Avant-Post: Voi posta pe blog toate cele 20 de rute turistice naţionale ale Republicii Moldova, conform ultimei versiuni publicate pe site-ul http://turism.gov.md. Sper informaţia să fie utilă în primul rând agenţiilor de turism din România care au circuite prin R.Moldova.
Motto:
Cât trăim pe-acest pământ,
Mai avem un lucru sfânt,
O câmpie, un sat natal,
O clopotniță pe deal.
(N. Dabija)
Tipul traseului: liniar
Tematica excursiei: cultură, istorie, arheologie.
Lungimea traseului – 130 km tur-retur. Într-o direcție deplasarea cu mașina va dura circa 40-45 minute, iar cu autocarul o oră.
Durata excursiei: 5-8 ore, în dependență de programul turistic solicitat.
Beneficiarii excursiei: turiști străini și locali, elevi, tineret, istorici, arheologi.
Scopul excursiei: cunoașterea multiplelor culturi care s-au dezvoltat pe parcursul mileniilor în acest spațiu geografic, a aspectelor arheologice dar și spirituale ale teritoriului, familiarizarea cu habitatul localnicilor, cu tradițiile arhitectonice autentice ale satelor Trebujeni și Butuceni, cu obiceiurile si valorile culturale, create pe parcursul mileniilor de către poporul moldovenesc.
Programul excursiei include, (la alegere): vizitarea muzeului, mănăstiri rupestre, atelierelor meșterilor populari, cramei vinicole, drumeție, picnic in pădure, servicii de alimentație, servicii de agrement, program folcloric. La dorința turistului în sezon pot fi practicate munci agricole.
Obiectivele turistice incluse în programul excursiei:
• Ivancea: Parcul Balioz, Conacul familiei Balioz (la moment se află în reparație), biserica „Sfânta Treime”, ateliere a meșterilor populari.
• Brănești: vizitarea cramelor vinicole al S.A „Pivnițele Brănești”, biserica „Sfânta Maria”.
• Trebujeni, Butuceni: urmele Cetății geto-dace, rămășitele Valurilor de apărare, ruinele cetății medievale Orhei, orașul oriental ,,Sehr al-Cedid”, băile tătărești, Muzeul complexului arheologic Orheiul Vechi, mănăstirea rupestra și peștera (Butuceni), Biserica Nașterea Maicii Domnului, vizitarea câtorva pensiuni agro-turistice.
Complexitatea traseului: deplasare cu transportul și pietonală. Se vor parcurge pe jos aproximativ 2 – 3 km pe relief de deal și pe drum de țară.
Vestimentație: Pentru a vizita lăcașele sfinte este necesară îmbrăcăminte decentă, pentru femei broboadă sau eșarfă, iar la bărbați nu se acceptă pantalonii scurți. Pentru a parcurge distanța pietonală este recomandată încălțămintea comodă.
Transport: autocar, minibus, autoturism.
Localități de tranzit: Stăuceni, Peresecina.
Cazare: pensiuni agro-turistice din zona rezervației „Orheiul Vechi”.
Alimentație: prânz, cină (serviciile de alimentare vor fi prestate în pensiunile agro-turistice din zona rezervației „Orheiul Vechi”).
Agrement: plimbare cu barca (în sezonul de primăvară – toamnă), plimbare cu trăsura, hipism.
Rubrică susţinută de magazinul online www.comenzi.md