Dacă aveţi un weekend liber daţi o fugă la Kiev.
Kievul are foarte multe atracţii turistice: de la metroul cu staţii mai deosebite, până la biserici, bulevarde amenajate, clădiri impozante, parcuri şi numeroase muzee.
Aţi putea merge de vineri seara cu autocarul cu un bilet de 280 lei într-o direcţie, să ajungeţi sâmbătă dimineaţa, iar luni la prima oră sunteţi înapoi. Desigur, eu vă recomand varianta ieftină, puteţi alege şi avionul. Biletul dus-întors e cam 150 euro. Referitor la cazare, în Kiev este această practică de a închiria apartamente de tip hotelier, important, hotelul/apartamentul să fie foarte aproape de o staţie de metrou, să vă deplasaţi uşor prin oraş.
Mie mi-a plăcut mult oraşul şi de fiecare dată când mă întorceam acasă, aveam senzaţia că a mai rămas ceva de văzut şi trebuie să mai merg.
Ce am făcut de obicei… am luat harta turistică, un abonament la metrou şi am mers mult pe jos să descopăr Kiev-ul.
De văzut sunt multe! Primblaţi-vă pe Bulevardul Khreshchatyk, principala arteră a oraşului, ajungeţi până la piaţa Besarabska.
Foarte aproape se află universitatea Universitatea Naţională “Taras Shevchenko”. Iar de aici dacă mergeţi pe strada Volodimirscaia puteţi vizita Muzeul Zolotie Vorota-Porţile de Aur.
Următoarea destinaţie este ansamblul Piciorscaia Lavra, pentru acest obiectiv rezervaţi-vă câteva ore bune. Este cel mai vechi lăcaş de cult întemeiat încă în anul 1077 de către sfântul Anton în timpul lui Iaroslav Înţeleptul. Este locată pe partea dreaptă al râului Nipru, iar din acest complex, Catedrala Sfânta Sofia e obiectiv protejat UNESCO. Dar mai sunt alte 7 biserici, Clopotniţa, toate deosebit de frumoase, iar biletul de intrare face doar 3 hrivne.
O altă mănăstire nu mai puţin importantă este Sf.Mihail, dar atenţie mare la ce şi cum vă îmbrăcaţi.
Piaţa Independenţei-Maydan Nezalezhnosti aici au loc toate evenimentele din ultimul timp…
Mi-a plăcut mult de tot, Kiev-ul, arhitectura impunătoare din perioada sovietică, clădirile vechi de pe Andreevschi Spusk şi de pe străzile adiacente bulevardului Taras Shevchenko.
Eu nu am avut timp să merg prin muzee, în Kiev sunt cam 60 de astfel de locaţii. Poate cel mai important, dacă sunteţi pe Andreevsckii, mergeţi la Muzeul Naţional de Istorie.
În Kiev este şi o zonă de agrement bine dezvoltată pe malul râului Nipru aţi putea merge la o cafenea de pe malul lacului.
Preţurile mi s-au părut destul de mari, dacă alegeţi o cafenea fiţoasă din centru, s-ar putea să plătiţi cam 100 de hrivne pentru 2 cafele şi 2 prăjituri. Dar dacă mergeţi pe o variantă econom, alegeţi să mâncaţi în vreo cantină din aia sovetică cu preţuri rezonabile.
Vă spuneam, că am ales să merg cu metro-ul, o călătorie costă 2 hrivne şi vă recomand chiar să mergeţi cu metro-ul din Kiev, este destul de adânc, dacă sunteţi sus pe escalator, de obicei nu se vede capătul în jos. Destul de impresionant. Desigur nu este valabil acest lucru pentru toate staţiile, dar multe din staţii sunt la mare adâncime.
Obligatoriu să ajungeţi la staţia Arsenalinaia “Арсенальная”, care se consideră ce mai adâncă staţie de metrou din lume, e la 105 metri adâncime.
Sunt multe de văzut în Kiev, trebuie minim 2-3 zile să-l vizitezi, dumul cu autobusul nu este foarte scump şi de ce nu?, poate mergeţi!