Răspunsuri sincere pentru everydayjournalism.md

Vedeţi mai jos cel mai proaspăt interviu pentru everydayjournalism.md . Eu am răspuns foarte sincer la fiecare întrebare :).

everydayjournalism.md De curând ai revenit dintr-o vacanță. Ai umplut feed-ul de pe facebook cu fotografii de prin hoteluri luxoase. Spune-mi mai multe despre această escapadă.

Ultima escapadă nu aş numi-o chiar vacanţă, a fost un tur de informare în Antalya la invitaţia unei agenţii de turism din Moldova. Am vizitat mai multe hoteluri din Alanya, Lara, Kemer, Belek, hoteluri incluse în pachetele turistice ale agenţiilor de turism pe destinaţia Turcia. În măsura posibilităţilor am scris impresii strict personale despre ce am văzut în acest circuit. Într-adevăr au fost câteva locuri care m-au impresionat mult.

travelblog.md Istanbul (30)

 everydayjournalism.md După ce criteriu îți alegi destinațiile turistice?

Înainte de a merge la drum desigur îmi calculez bugetul total al călătoriei.
Acesta este criteriul după care îmi aleg destinaţiile. Mie îmi place extraordinar de mult să vizitez ceva nou, dacă nu-mi permit o destinaţie dorită, atunci aleg ceva potrivit bugetului meu. Fiindcă am copii şi job, un alt criteriu este durata călătoriei. De exemplu, recent am găsit un bilet de avion pentru Buenos Aires, cu plecarea din Bucureşti, toate taxele incluse, dus-întors, undeva pe la 330 euro. Un preţ foarte, foarte bun, dar am renunţat fiindcă dacă tot alegi să mergi într-o destinaţie atât de îndepărtată atunci nu poţi sta 3-4 zile, deja trebuie să profiţi la maxim, să vizitezi cât mai mult. Or asta presupune măcar vreo 14 zile.

florenta

everydayjournalism.md Recurgi la ajutorul agențiilor de turism? De ce da sau nu?
Da, merg şi prin agenţii de turism. De exemplu, în circuitele cu autocarul, organizate de agenţiile de turism. Ştiu că sunt obositoare şi sunt în ritm alert, dar oricum ajungi să vezi cu ochii tăi anumite destinaţii dorite la preţ acceptabil.

 everydayjournalism.md .Astăzi este un lux să călătorești? Care a fost cea mai scumpă vacanță? Dar cea mai ieftină?

Călătoria nu înseamnă neaparat la capătul pământului, călătoria înseamnă să îeşi din rutina zilnică şi să mergi într-un loc nou. Să faci drumeţii, plimbări, să discuţi cu oameni de-ale locului. Iar asta poate fi făcut şi la Ţipova şi la Orheiul Vechi şi în Bucreşti, Tokyo, Toronto, Londra şi oricare altă destinaţie. Faptul că nu ne permitem să mergem la Paris, asta nu este o scuză, să nu mergi într-o destinaţie mult mai aproape de casă, dar credeţi-mă că emoţii vor fi mult mai multe decât doar să stai tot weekendul în faţa televizorului.

Ieftin sau scump este ceva relativ, pentru cineva 1000 lei este o jumate de salariu, pentru alţii este costul unei cine.
Cele mai scumpe vacanţe sunt cele în care mergem cu toată familia, cele mai ieftine sunt cele unde merg eu singură, fiindcă economisesc pe transport şi pe hotel.

everydayjournalism.md Călătorești mult și administrezi și un blog de travel. Cât de interesați sunt moldovenii de articolele despre vacanțe?

O dată cu eliminarea regimului de vize, cu promoţiile tot mai dese ale companiilor avia, apare şi interesul pentru călătorii. Plus campaniile de promovare ale anumitor ţări, ale anumitor destinaţii trezeşte pofta de a călători.

cinque terre

everydayjournalism.md  Care a fost vacanța ta de vis? De ce?
Vacanţa de vis este încă vis :). Dar mi-a rămas foarte bine printată în memorie prima ieşire în Europa, acum mulţi ani, când am vizitat Londra. Eram în faţa Palatului Westminster şi nu-mi venea să cred că e realitate.

everydayjournalism.md Care sunt după tine primele 3 destinații turistice pe care trebuie să le viziteze fiecare? De ce? La care destinație visezi acum? De ce?
Nu există o destinaţie pentru toţi, cineva se uită la nişte ruine din antichitate şi vede un morman de pietre, alţii văd acolo sute de ani de istorie. Unora le place să urce pe munte pentru alţii arhitectura urbană estea cea care îi impresionează. Chiar nu pot să vin cu recomandări.
Referitor la călătorii eu sunt ca un copil în faţa raftului de jucării: şi pe asta o vreau, şi nici pe asta n-aş lăsa-o. Îmi doresc mai multe ţări să vizitez în timpul apropiat, este vorba de Portugalia, Polonia, Maroc, Uzbekistan. Sunt ţări cu culturi diferite şi tare aş mai vrea să le cunosc.
everydayjournalism.md  Ce îți oferă ție experiența călătoriilor? Ce ai învățat pe parcursul anilor?
Exact în acest moment facem reparaţie în noul nostru apartament. Zilele astea a trebuie să cumpărăm tapete, lustre şi multe altele. Mă doare inima când dau bani pentru aşa ceva şi niciodată nu-mi pare rău de cheltuielile familiei noastre pentru călătorii.
Sunt sigură, că peste ani, copii mei îşi vor aminti cum am fost cu toţii la Braşov, la Iaşi în Delta Dunării, şi la fel de sigură sunt că nu-şi vor aminti cât de frumos a fost divanul sau perdelele în casa părinţilor.

Asta şi mă învaţă călătoriile, să dau multă valoare experienţelor trăite, iar călătoriile oferă o enormitate de experienţe.

 everydayjournalism.md  Ce nu lipsește din bagajul tău atunci când mergi în vacanță?
Paşaport, bani, medicamente.

grecia

everydayjournalism.md  Ai călătorit mult și ai văzut cât de dezvoltat este turismul în acele țări și cu siguranță ai niște idei pentru îmbunătățirea turismului R. Moldova. Ce ar trebui să schimbăm ca să atragem turiști?
În primul şi primul rând atitudinea oamenilor şi a localnicilor. Să înţeleagă că orice om care a venit pe meleagul lui nu este un intrus sau o sursă de jăcmăneală este un om care va spune la alţi 10 oameni cum a fost în călătoria lui. Apoi avem nevoie de câteva lucruri elimentare, panouri informative,wc-uri, indicatoare rutiere, hărţi, mai multe rerstaurante/popasuri în afara Chişinăului.
Echipa care a lucrat la proiectul “Moldova: Discover the routes of life” au făcut o treabă extraordinar de bună, avem un logo minunat, acum ne trebuie doar campanii bine gândite la nivel naţional pentru a avea şi un brand de ţară. Iar brandul nu se face peste noapte, se face în timp, trebuie doar ales drumul corect.

 everydayjournalism.md  Spune-mi câteva motive de ce trebuie să investim într-o vacanță?
Vacanţele înseamnă amintiri, iar amintirile sunt investiţii pentru toată viaţa.

 

 

Interviu realizat de Victoria Ungureanu pentru http://everydayjournalism.md