V-am povestit într-o postare relativ recentă că am vizitat Cetatea Râşnov. Astăzi vin cu câteva adăugiri şi vă recomand să nu treceţi cu vederea însuşi orăşelul Râşnov, un oraş mic, cochet şi cu trăsături medievale.
Prima atestare documentară a Râşnovului apare într-un document emis de regele Ungariei, Carol Robert de Anjou în anul 1331. În 1388 apare în documente ca Villa Rosarum (Rosendorf)- Satul Trandafirilor. Iar în 1906, Nicolae Iorga îl descrie un „sat gospodăresc cu aer sănătos”.
Începeţi excursia la Biserca Veche Sfantul Nicolae.
- Biserica Veche Sf.Nicolae datează din 1384, pe latura de răsărit a bisericii s-a păstrat un grafit parietal. Pe parcus a suferit mai multe distrugeri dar şi restaurări, după anii 1500 o parte din donaţii au venit şi de la Domnitorii Ţării Româneşti.
- Biserica Nouă Sf.Nicolae este chiar vis-à-vis, a fost ridicată în anii 1875-1878.
- Apoi înaintaţi spre Piaţa Unirii, lângă Primăria Oraşului veţi găsi un punct de informare turistică, eu însă vă recomand să ajungeţi la Biserica Evanghelică. Edificiul a fost dintotdeauna locul de cult al comunităţii saşilor din Râşnov. Şi această biserică datează din sec. XIV.
- Promenada Sissi
Promenada Elisabeta a fost amenajată în anul 1879. Denumirea a fost dată în cinstea Împărătesei Austro -Ungariei, Elisabeta (Sissi). Împărăteasa Elisabeta a Austriei, fiica regelui Maximilian I de Bavaria (24 decembrie1837 – asasinată 10 septembrie 1898, Geneva), soția împăratului Franz Josef al Austriei.
Mai multe detalii despre oraş, accesaţi site-ul http://www.rasnov-turism.ro/
Orăşelul este mic, dar după cum spuneam este foarte drăguţ. Marea majoritatea turiştilor vin la Cetatea Râşnovului sau la Peştera Valea Cetăţii. Dacă despre cetate v-am mai povestit,
vedeţi detalii aici, despre peşteră vă spun astăzi.
Peştera este localizată pe povârnişul vestic al Masivului Postăvarul (3,5 km distanta de Râşnov), la o altitudine de 790 m (intrarea principala). Obiectivul turistic face parte din aria naturală protejată “Peştera Valea Cetăţii”
Cuprinde trei unităti principale:
Galeria care coboară din Poieniţa Dracului (intrarea superioară);
Sala Mare (dimensiuni: 40/30/20 m);
Galeria care se deschide în Valea Fundata (intrarea inferioară/principală).
Distanţa aproximativă între cele două intrări este de 150 m. în linie dreaptă şi o diferenţă de nivel de 37 m.
Şi o recomandare spre final, includeţi orăşelul Râşnov în circuitele voastre împreună cu orăşelul Braşov. Din punct de vedere logistic este mai comod.