Printre stejarii seculari din Rezervația Naturală Pădurea Domnească

Recent am mers la Rezervaţia Pădurea Domnnească, mai fusesem pe acolo, dar niciodată nu le-am arătat copiilor stejarii seculari. Plus, că evenimentele organizate pe 27 August, mai mult ne-au alungat din oraş, decât să ne seducă. 

Iar gândul că voi auzi tril de păsări şi voi inspira aer curat de pădure era mult mai atrăgător, decât să ajungem prin centrul urbei.

Ajunşi la faţa locului am zăbovit lângă ţarcul zimbrilor, deşi Ancuţa a rămas mai înduioşată de gâşte. Nebănuite sunt căile copiilor.padurea domneasca-travel blog-viorica ataman (10)

Scăpaţi de cârdul de gâşte (domneşti probabil), am luat calea care ne adâncea în pădure. La început de traseu am găsit doar o plăcuţă cu informaţii sumare. Stejarii au între 100-300 de ani şi cu înălţimea de peste 35 de metri. Ce să mai… foarte informativ!!!padurea domneasca-travel blog-viorica ataman (5)

Până arăt poze de prin pădure citez ceea ce am mai citit pe site-ul Moldsilva. Barem ceva informaţii utile să reţinem despre această Rezervaţie:

“Suprafaţa totală a rezervaţiei este de 5736 ha dintre care 4952 hectare sunt acoperite cu păduri. În funcţie de gradul de inundaţie şi aluviuni se evedinţiază patru asociaţii vegetale de luncă: stejărişuri, plopişuri, salcişuri, răhitişuri. Stejărişurile ocupă suprafaţa de 1471,4 ha (26%) . cresc pe cele mai ridicate locuri din luncă, la altitudinea de 53-60. Sălcişurile , ocupă 455,6ha. Sunt răspîndite de-a lungul albiei Prutului şi pe alocuri în gîrle. S-au format pe soluri tinere , preponderent nisipoase şi nisipo-lutoase. Plopişurile ocupă 1081,6ha comunităţile de plop s-au format pe locuri puţin mai ridicate decît sălcişurile şi reprezintă o formă de tranziţie de la sălcişuri la stejărişuri de luncă. Răchitişurile ocupă mici suprafeţe în zona de contact a spaţiului terestru cu apele rîului Prut s-au format pe soluri tinere , nisipoase în condiţii umede şi foarte umede.

De remarcat că, prezenţa în flora rezervaţiei a unui număr de circa 31 specii de plante rare dintre care: 12 speci de plante incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova 19 specii de plante cu diferit grad de periclitare incluse în UICN Red List Categories.

Fauna rezervaţiei ,,Pădurea Domnească” este bogată şi variată . Ea este alcătuită din 47 specii de mamifere, 15 specii de reptile şi amfibieni şi 159 specii de păsări din care 21 de specii sunt introduse în categoria speciilor rare de animale.”

Stejarii seculari-se află pe teritoriul rezervaţiei în apropiere de satul Moara Domnească. Reprezintă cîteva parcele cu o suprafaţă totală de 123 ha cu stejari seculari, ce depăşesc vîrsta de peste 250 de ani, unii din ei atingînd şi recordul la înălţime de peste 35m. Această grupare de arbori seculari ne mărturesesc elocvent istoria naturii acestui meleag şi faima de odinioară a pădurilor noastre”padurea domneasca-travel blog-viorica ataman (1)

padurea domneasca-travel blog-viorica ataman (3)

padurea domneasca-travel blog-viorica ataman (4)

padurea domneasca-travel blog-viorica ataman (6)

padurea domneasca-travel blog-viorica ataman (8)

padurea domneasca-travel blog-viorica ataman (9)

padurea domneasca-travel blog-viorica ataman (11)

padurea domneasca-travel blog-viorica ataman (12)

padurea domneasca-travel blog-viorica ataman (13)

padurea domneasca-travel blog-viorica ataman (14)

padurea domneasca-travel blog-viorica ataman (15)

Vezi şi articolul “5 Obiective turistice pentru care merită un drum până la Glodeni”

Informaţii utile:

Rezervaţia are program zilnic până la ora 18:00

Preţ bilet adult-30 lei

Copil (mai mari de 8 ani)-20 lei

M14, până laFăleşti, apoi spre Moara Domnească – e mai lung dar mai de viteză (legală evident)

R1 Chişinău-Ungheni este în reabilitare-nu recomand

Rubrică susţinută de magazinul online www.comenzi.md