Praga văzută din Turnul Primăriei (Foto)

Praga este cu adevărat copleșitoare și unde nu te-ai întoarce, trebuie să pregătești aparatul foto pentru poze, poze, multe poze. Acestă postare despre Praga am rezervat-o exclusiv vechii Primării cu Ceasul Astronomic.

DSC01707

Turnul cu ceas a fost instalat în 1940, mecanismele au început să funcţioneze abia prin 1570. Ceasul pe lângă faptul, că e o construcție impunătoare, mai este și o mașinărie din perioada medievală, care arată evident ora dar şi mișcările planetelor, e informativ pentru astrologi, arată diverse mișcări pentru semnele zodiacale.

DSC01609

DSC01700

Ceasul este decorat de Josef Manes. Iar marionetele sunt de fapt 12 figuri de lemn, niște copii, originalele au fost distruse în 1945.

Este un adevărat spectacol, cum se mișcă toate aceste figurine la ora exactă, cum se închid, se deschid ușitele acolo sus, iar jos se înghesuie turiștii, toți chiuie, o gălăgie contagioasă. Mie mi-a plăcut așa de mult, că tot veneam lângă ceas, ori de căte ori se apropia ora exacta. E foarte fain spectacolul de la sol, cum stau zeci-sute de turiști, de diverse naționalități şi ascultă goarna.

DSC01604

Așa spectacol am mai văzut în Sighșoara la Turnul cu Ceas.

DSC01606

Intrarea în turnul vechii primării te costă aproximativ 2 euro, iar de acolo fie o iei pe scări în sus, fie te poţi deplasa cu liftul până la nivelul patru, pentru o vedere panoramică a întregii piețe a orașului vechi, a bisericii sf. Nicolai, biserica sf.Maria de Tyn sau Turnului Jindrisska.

DSC01696

DSC01697

DSC01702