Pornitu-ne-am la Hotin

 

Mie îmi plac oraşele vechi, medievale. Nu ard de nerăbdare să văd Dubaiul şi New-Yorkul, mai degrabă m-aş întoarce în Luxemburg sau în Brașov.

Spuneam în postarea precedentă că am rămas surprinsă de frumusețile orașului Cernăuți. Iar foarte aproape, la doar 60 km. se află și Cetatea Hotinului.

De Hotin, veţi găsi informaţii diferite care mai degrabă se contrazic decât completează.  De cum ajungeţi pe loc, să ştiţi că în mare parte informaţia prezentată este din perioada turcească, poloneză şi mai puţin românească.
Cetatea este locată pe malul drept al râului Nistru, este o atracţie turistică foarte importantă pentru Ucraina considerată una dintre cele 7 minuni ale ţării.

IMG_1820

IMG_1836
Pe teritoriul complexului cetăţii veţi găsi un mic magazin cu suveniruri, tot de acolo se cumpără şi biletul de intare, iar în exterior sunt amenajate câteva tarabe cu obiecte artizanale. Noi nu am avut ghid şi toată informaţia este de pe Wikipedia, poate nu cea mai credibilă sursă.

Dar totuşi, citiţi este destul de interesant.

Cetatea Hotinului are un plan neregulat, aproximativ trapezoidal, cu latura de vest arcuită. Dimensiunile cetății sunt de 145 x 60 metri, având o suprafață de 870 metri pătrați. Cetatea este înconjurată de un șanț de apărare peste care se trece pe un pod.
Cetatea este construită din bolovani de carieră nefasonați dispuși în asize regulate. În structura de piatră formată din bolovani, au fost introduși cărămizi de culoare roșie, împodobind brâurile ornamentale ale cetății și construcțiile interioare cu motive geometrice roșii.

IMG_1811

IMG_1823
Cetatea are cinci turnuri acoperite cu șindrilă, dintre care trei – turnul poartă (turn rectangular situat la sud și la care se ajunge pe un pod pe piloni, de felul celui de la Cetatea Neamț sau de la Cetatea de Scaun a Sucevei) și două turnuri cilindrice – sunt ridicate de Ștefan cel Mare, iar celelalte două turnuri de formă rectangulară (turnul masiv din partea de nord, despre care se presupune că ar fi fost vechiul donjon al cetății și turnul din partea de est) sunt refolosite, fiind anterioare. Cele mai înalte turnuri ating o înălțime de 25 metri.
Cele mai groase ziduri sunt cele din partea de vest, cele din partea dinspre Nistru fiind mai subțiri. Pe unele porțiuni, zidurile sunt străpunse de metereze, mai puțin în partea dinspre râul Nistru.

IMG_1843
În interiorul cetății se află diverse construcții, dintre care menționăm:
• un paraclis cu hramul Adormirii Maicii Domnului – aflat pe latura de est, având plan de navă, boltit în semicilindru, cu un pridvor deschis, cu ancadramente gotice cu rozete, cu ferestre gotice și contraforturi și o ușă masivă de lemn, cu portal gotic. Pictura paraclisului a fost executată în vremea lui Petru Rareș. În anul 1493, Ștefan cel Mare a dăruit “întru ruga sieși, în biserica cetății Hotinului”, tetraevanghelul scris de diaconul Teodor Marișescul, carte cu ferecături de argint și împodobită cu miniaturi și caligrafii de mână.
• o reședință princiară (palatul domnesc) – cu două etaje înalte, beciuri adânci și toată fațada decorată în cărămidă

IMG_1828

IMG_1836
• o cazarmă
• o fântână
Din secolul al XVIII-lea datează o fortificație turcească bastionară, care înconjoară cetatea lui Ștefan cel Mare pe toate laturile. Fortificația are trei turnuri – două turnuri poartă, la sud și la vest și un turn în apropierea turnului de nord-vest al incintei ștefaniene, pe malul Nistrului – și șase bastioane de artilerie. În incinta fortificației se află Biserica rusească Sf. Alexandru Nevski (construită în 1832) și ruinele unei geamii turcești (la sud).

 

IMG_1805

IMG_1809

IMG_1812

IMG_1819

IMG_1824

IMG_1825

IMG_1835

 

După cum spuneam, cetătea este foarte bine păstrată, recent a fost şi restaurată cu fonduri europene, şi recomand, dacă mergeţi până la Cernăuţi, mai faceţi un efort de 60 km şi mergeţi spre Hotin.

Date logistice.
Program-În fiecare zi de 9:00-18:00
Taxă de intrare :Maturi- 6 grivne, Copii- 2 grivne.
Pentru fotografii: taxa 2 grivne
Pentru video: 5 grivne
Se află cam la 2 km. de centru orăşelului Hotin, dacă sunteţi cu maşina proprie sunt multe indicatoare care vă ghidează, în rest aveţi grijă, în zona respectivă sunt nişte drumuri foarte, foarte rele.