O zi-Un muzeu: Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală

Îmi place să ascult poveşti, legende, istorioare… Şi dacă mergi într-un muzeu sau oricare alt loc, indiferent cât de departe sau aproape de casă este, dacă îi auzi povestea, fiţi de acord, imediat vă uitaţi cu alţi ochi.

Sunt sigură, că cel puţin o dată în an ajungeţi la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală.

Şi la fel sunt sigură, dacă aveţi copii, fuga, fuga mergeţi să vedeţi “scheletul de dinozaur”, aşa cum îl numesc copii şi cam la aceasta se reduce excursia.

Ei, vă recomand, să mai mergeţi încă o dată, dar să vă uitaţi cu alţi ochi, cumva mai informaţi, atunci să vedeţi cât de interesant este. Şi să zâmbiţi, poate scoateţi un zâmbet şi din lucrătorii muzeului :).

Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală este cel mai vechi din Moldova, găzduit de o clădire în stil pseudo-mauritian, atât de deosebită pentru arhitectura Chişinăului.

Are în colecţie peste 135 000 de piese de muzeu de o mare valoare, multe din ele au fost expuse în diferite ţări ale lumii.

Piesele sunt ordonate în câteva colecţii.

Colecţia Petrografică reflectă istoria geologică a Pâmântului.

Colecţia Paleontologică cu piese paleobotanice şi paleozologice cuprinzând minicolecţii de frunze, peşti, oseminte de păsări şi mamifere. Mândria Muzeului este Deinotherium Gigantissimus cu vârsta de 7 milioane de ani.travelblogmd Muzeul Etnografic Chisinau (20)

travelblogmd Muzeul Etnografic Chisinau (23)Colecţia Botanică conţine ierbare, seminţe şi mulaje. Este deosebit ierbarul de la sfârşitul sec.19,un ierbarul etalon al plantelor din R.Moldova.

Colecţia Zoologică este constituită din animale naturalizate, schelete, preparate anatomice. În această colecţie o atenţie deosebită este cea a lui Franz Osterman, o colecţie de păsări, mamifere din sec.19.travelblogmd Muzeul Etnografic Chisinau (4)

Colecţiile Arheologice reflectă evoluţia pe aceste meleaguri a culturilor în paleolit, neolit, eneolit, epoca bronzului, epoca fierului, epoca antică, evul mediu şi perioada Hoardei de Aur. La Muzeu sunt renumite tezaure de la Cărbuna şi Chetroşică, Valea Rusului, Frumuşica, Mateuţi, Mărcăuţi, Şestaci, Hansca.

Colecţia Numismatică numără circă 14 000 de piese. Cele mai valoroase piese sunt drahmele Tirei şi Istriei, Tezaurul de la Lărguţa (sec.4 î.Chr.).

Colecţiile Etnografice (peste 50 000) au fost adunate pe parcursul a peste un secol. Sunt colecţii de port popular, ţesături, ceramică, mobilier, instrumente muzicale, arhitectură populară.Şi o colecţie de covoare moldoveneşti.  travelblogmd Muzeul Etnografic Chisinau (25)

travelblogmd Muzeul Etnografic Chisinau (26)Pentru o mai bună infomare, cereţi pliante de la intrare sau mai bine cumpăraţi cartea muzeului. Veţi găsi foarte, foart multe curiozităţi despre exponate, despre locul unde au fost descoperite, perioada şi diverse istorioare.

ETNOGRAFIC

ETNOGRAFIC2

Rubrică susţinută de magazinul online www.comenzi.md