O idee naște alte idei. Părerea mea despre festivaluri

Am văzut, în ultimul timp, postări pe Facebook despre faptul că sunt multe festivaluri în Moldova. Cică cui nu-i este lene mai inventează un festival: Al cireșilor, caiselor, sarmalelor, lavandei, iei și multe altele.

O paranteză înainte de a mă da cu părerea referitor la festivaluri. Pe când eram mică și ajungeam rar de tot la Fălești, mă miram cât de prost îmbrăcată este lumea venită de prin satele din apropiere. Cât de săraci erau oamenii, în special, din satele de pe malul Prutului (nici acum nu s-a schimbat mare lucru). Nu vă supărați, cei care sunteți de pe acele meleaguri, dar vă spun că și eu vin de la sat dar era mare diferență între satul meu de lângă Bălți și satele de lângă Prut.

Deci asta era explicația! Cei, care erau aproape de un oraș mai mare, aveau acces la transport și atenție, acces la piață! Oamenii aveau unde să-și vândă produsele (ouă, brânzeturi, legume, fructe etc.). Într-un cuvânt, oamenii vindeau ceva produse agricole ca să-și cumpere altele pentru gospodărie. Simplu. Vânzare-Cumpărare.

Istoric, s-au dezvoltat acele orașe, care erau la intersecții de drumuri, unde oamenii puteau vinde, schimba, cumpăra. Oamenii făceau cunoștință cu alte culturi, aveau idei, li se deschideau ochii.

La o scară mult mai mica, evident, dar tot pe acest principiu funcționează și festivalurile. Sunt târguri. E zi de bazar. Anume la aceste reuniuni (dacă le pot numi așa) oamenii se fac văzuți și auziți cu produsele lor, oamenii socializează, le mai vin idei, vând. Ies din rutină. Mare plus pentru festivalurile rurale, acolo se trăiește fiecare clipă, privire, gest, se discută, analizează și pe fundalul acestei forfote oamenii vând și cumpără.

Susțin orice inițiativă de organizare al oricărui festival, acest lucru aduce doar beneficii.

Cine se mai fotografia prin lanuri de levănțică până la Lavender Fest? Puțini. Acum ce avem după popularizarea acestui obicei? Mici meșteșugari care fac torbițe cu levănțică, maiouri cu imprimeuri de levănțică, săpun cu levănțică, ba mai nou, prăjiturele cu sirop de levănțică.Lavender Fest

E ca un bulgăre de zăpădă, care se duce la vale, o idee naște alte idei! Așa că bravo organizatorilor tuturor festivalurilor!

Poza de aici.