Mănăstirea “Noul Neamţ”-un centru religios şi spiritual al Moldovei de odinioară

Scriam într-o altă postare impresiile mele de la Cetatea Tighina (vezi aici), impresii dintr-o excursie care a inclus şi o vizită la Mănăstirea Noul Neamţ.

Mănăstirea “Sfintei Înălţări a Domnului, Noul Neamţ”, moştenitoarea tradiţiilor lavrei de la Neamţ, un centru religios şi spiritual al Moldovei de odinioară. Se află în satul Chiţcani, pe malul drept al Nistrului, în apropiere de oraşul Tighina şi Tiraspol.

manastirea-noul-neamt-travelblog (2)

manastirea-noul-neamt-travelblog (7)
Pe teritoriul Mănăstirii sunt patru biserici, în centru se înalţă Soborul Înălţării Domnului , în stânga acestuia se află biserica veche, ridicată în cinstea Sfântului Ierarh Nicolae Făcătorul de Minuni.
Vis-a-vis se află biserica trapezală, a Înălţării Sfintei Cruci. Biserica Adormirii Maicii Domnului se încădrează armonios cu cele cinci cupole ale ei în priveliştea de ansamblu a Mănăstirii.
Clopotniţa este cea care se vede din depărtare, este cea mai înaltă clopotniţă din ţară, peste 70 de metri, alcătuită în 5 nivele.

manastirea-noul-neamt-travelblog (6)

manastirea-noul-neamt-travelblog (18)
Mănăstirea are o istorie foarte tumultuoasă, care îşi are începturile în reformele lui A.Cuza la Mănăstirea Neamţ din România. Toate astea a tensionat mult viaţa monahală din mănăstire şi mulţi călugări au luat drumul pribegiei. O parte au mers în Basarabia, alţii la Athos.
“ La 26 septembrie anul 1861, 10 călugări, în frunte cu ieromonahul Andronic trec peste rîul Prut pentru a înfiinţa o nouă mănăstire în Basarabia. Mai apoi au mai venit alţi 22 de fraţi de peste Prut. Aici, cu binecuvîntarea Arhiepiscopului de Chişinău Antonie, mica obşte se aşeză în una din moşiile mănăstireşti – Nemţeni, unde au format o obşte monahală. Trăiau şi lucrau în strîmtorări şi neajunsuri, în două case. Lavra Neamţ deţinea în Basarabia 13 moşii, pînă la care mîinile noilor guvernatori n-au reuşit să ajungă uşor. Dintre acestea pentru noi prezintă interes moşiile Copanca şi Chiţcan….”
Spuneam că a fost o istorie tumultuoasă, mai ales în perioada sovietică. Recomand să citiţi mai multe pe linkul

http://www.noul-neamt.ru
http://www.crestinortodox.ro

Pe mine m-a impresionat mult interiorul Soborului Înălţării Domnului. Are un decor floral de un verde pal, foarte plăcut ochiului şi deosebit pentru o biserică ortodoxă. Mi-a adus aminte de decorurile islamice şi de arhitectura maură.
Vedeţi mai jos mai multe fotografii să vă convingeţi.

manastirea-noul-neamt-travelblog (8)

manastirea-noul-neamt-travelblog (13)

manastirea-noul-neamt-travelblog (14)

manastirea-noul-neamt-travelblog (1)

manastirea-noul-neamt-travelblog (2)

manastirea-noul-neamt-travelblog (19)manastirea-noul-neamt-travelblog (20)Rubrică susţinută de magazinul online www.comenzi.md