La Casa memorială Mihail Sadoveanu şi Muzeul Visarion Puiu din Vânători-Neamț

Mă aflu lângă schitul Vovidenia din comuna Vânători-Neamț cu alți bloggeri de turism (proiectul #priNeamt), după o vizită la Mănăstirea Neamț- “Ierusalimul ortodoxiei române”.

travelblogmd-vanatori neamt (1)
Mănăstirea Neamț

Sunt obosită dar și nerăbdătoare să trec pragul casei, unde a trăit câțiva ani buni Mihail Sadoveanu.

travelblogmd-vanatori neamt (2)

travelblogmd-vanatori neamt (4)

Cum să n-ai emoții când Hanul Acuței, Baltagul, Frații Jderi m-au ținut trează multe nopți la rând, iar acum urma să văd mediul de lucru al scriitorului.

Casa memorială se află în comuna Vânători Neamț lângă schitul Vovidenia. Clădirea (ridicată în 1937) este construită în timpul şi la iniţiativa Mitropolitului Visarion Puiu al Bucovinei (1899 – 1964) cu destinaţia de palat arhieresc.

Tot la inițiativa Mitropolitului  Visarion Puiu s-au pus bazele în 1924 a reședinței episcopale din Bălți, la eveniment participând și Regele Carol II-lea. Unul din cele mai frumoase edificii al orașului Bălți.

travelblogmd-vanatori neamt (26)

Revenind la Vânători-Neamț, în perioada 1948 – 1961 clădirea a găzduit pe marele povestitor Mihail Sadoveanu, familia şi prietenii acestuia, fiind reşedinţa de vară.

După moartea scriitorului aceasta devine muzeu începând cu 26 iunie 1966, fiind amenajat, inaugurat şi administrat de Muzeul Literaturii Române din Bucureşti.

Locul este foarte pitoresc, înconjurat de culmi împădurite, aproape de schitul Vovidenia, la care Sadoveanu mergea cu regularitate și desigur se află în apropierea Mănăstirii Neamț.

Casa memorială cuprinde nouă camere, expoziţia permanentă cuprinde obiecte, cărţi şi tablouri care au aparţinut scriitorului. Celor 1823 de obiecte care au aparţinut scriitorului li se adaugă şi 21 de manuscrise.

travelblogmd-vanatori neamt (3)

travelblogmd-vanatori neamt (5)

travelblogmd-vanatori neamt (7)

travelblogmd-vanatori neamt (9)

travelblogmd-vanatori neamt (10)
Ultima poză a scriitorului

travelblogmd-vanatori neamt (11)

travelblogmd-vanatori neamt (15)

travelblogmd-vanatori neamt (18)

travelblogmd-vanatori neamt (23)

travelblogmd-vanatori neamt (27)

travelblogmd-vanatori neamt (29)