Informaţii utile despre înscrierile la Programul DOR

Biroul pentru Relații cu Diaspora (BRD) a lansat înscrierea la ediția a IV a programului DOR – *Diaspora * Origini * Reveniri, destinat generației a doua de migranți, originari din Republica Moldova, cu scopul de a consolida legăturile emoționale, culturale și de identitate ale tinerilor cu țara lor de baștină.

În perioada 25 martie – 25 mai 2016, copiii și adolescenții din diasporă se pot înregistra online, pe www.dor.md, pentru a participa la DOR 2016.

La ediția din anul curent sunt așteptați să participe 100 de persoane.logo_dor_big

Programul va fi organizat în perioada 20-28 august.

La DOR 2016 vor participa 75 de membri ai diasporei Republicii Moldova, 15 copiii și adolescenți din Republica Moldova și, pentru prima dată, 10 din diaspora română.

Dosarele depuse de copiii și adolescenții din Republica Moldova vor fi colectate de partenerii BRD – NEXUS Moldova, prin centrele regionale NEXUS din Chișinău, Cahul, Ungheni și Edineț. Concursul se va desfășura în perioada 11 aprilie – 15 mai 2016. Pentru a participa la concursul de selectare DOR 2016 elevii-candidați trebuie să aibă vîrsta cuprinsă între 12-17 ani, să poată comunica excelent în limba română și să exprime creativ conceptul de DOR în raport cu migrația printr-o anumită formă artistică.

Toate condițiile și modul concret de înscriere în concurs pot fi găsite lawww.nexusnet.md/rom/dor. Selectarea celor 15 elevi-cîștigători din numărul total de elevi-concurenți înscriși în concurs se va efectua de către NEXUS Moldova cu participarea partenerilor NEXUS și a reprezentanților BRD. Rezultatele concursului vor fi anunțate pe 1 iunie 2016.

Copiii și adolescenții din diaspora română vor participa la DOR 2016 în baza cotelor-părți stabilite prin semnarea Memorandumului de înțelegere între BRD și Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, pe 20 octombrie 2015.

Pentru a participa la DOR 2016, candidații trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 12-17 ani; să înțeleagă și să poată comunica în limba română (nivel de bază conversație și nivel mediu de înțelegere), iar cei care au fost la edițiile precedente – să asigure înscrierea a cel puțin alți doi candidați noi. Locurile vor fi completate pe măsura înregistrării, conform principiului ”primul venit, primul servit”. Cei interesați vor completa online formularul de participare, anexând copia pașaportului.

Rezultatele înscrierilor vor fi anunțate pe 1 iunie 2016.

Copiii selectați să participe la programul DOR vor avea activități creative, sportive, artistice, lingvistice, de cunoaștere a istoriei și culturii, vizite culturale și întâlniri oficiale. Toate activitățile vor fi desfășurate într-un stil interactiv și de jocuri.

WWW.DOR.MD

 

Comunicat preluat de pe www.brd.gov.md