Începând de vineri, 1 decembrie, ora 16.00, românii vor putea merge fără viză în Canada

Începând cu data de 1 mai 2017, ora 09:00 în Canada (orele 16.00 în România), anumiți cetățeni români  pot depune cerere pentru o Autorizație de Călătorie Electronică (Electronic Travel Authorization – eTA) în loc de viză, pentru a călători în Canada pe calea aerului sau pentru a tranzita un aeroport canadian.

Cine poate depune o cerere pentru eTA pentru a călători pe calea aerului in Canada?

Puteți depune o cerere pentru eTA dacă:

  • ați deținut în ultimii 10 ani o viză de rezidență temporară în Canada, sau
  • dețineți actualmente o viză valabilă care permite intrarea în SUA (non-immigrant visa).

și:

  • călătoriți în Canada pe calea aerului sau tranzitați printr-un aeroport canadian cu un pașaport emis de autoritățile române; și
  • intrați pentru o vizită scurtă, o călătorie de afaceri sau turism (în general pentru mai puțin de șase luni consecutive)

Dacă detineți o viză de rezidență temporară în Canada valabilă, veti putea să o folosiți pentru a călători sau tranzita Canada, până la expirare.

Notă:

  • Cetățenii canadieni, inclusiv cei cu dublă cetățenie, vor avea nevoie de un pașaport canadian valabil.
  • Cetăţenii SUA trebuie să prezinte acte de indentificare corespunzătoare, cum ar fi un paşaport SUA valabil.
  • Rezidenţii permanenţi în Canada au nevoie de un card de rezident permanent valabil sau de documentul de călătorie pentru rezidenţi permanenţi.
  • Rezidenţii permanenţi in Statele Unite au nevoie de o autorizaţie electronică de călătorie (eTA) pentru a zbura sau a tranzita printr-un aeroport canadian. Trebuie să prezinte un Green Card valabil şi un paşaport valabil la formalitătile de check-in.

Nu intrați în Canada pe calea aerului ? Veți avea nevoie de viză in continuare

Chiar dacă sunteți eligibil pentru a depune o cerere pentru eTA pentru a călători cu avionul, veţi avea nevoie în continuare de viză dacă :

  • intraţi cu autoturismul din Statele Unite sau
  • sosiţi cu autobuzul, trenul sau la bordul unei ambarcaţiuni, inclusiv al unui vas de croazieră (chiar dacă nu intenționați să părăsiţi vasul)

Luați in calcul opțiunile valabile înainte de a depune cererea

Ce se întâmplă dacă aterizez în Statele Unite şi apoi călătoresc în Canada pe cale terestră sau maritimă?

Aveți de asemenea nevoie de viză dacă intraţi cu autoturismul din SUA în Canada sau cu autobuzul, trenul sau la bordul unei ambarcaţiuni, inclusiv al unui vas de croazieră. O viză de rezidență temporară reprezintă o opţiune mai bună dacă intenţionaţi să călătoriţi frecvent între Canada şi Statele Unite ale Americii cu varii mijloace de transport. De exemplu, dacă planificați orice combinaţie între avion, tren, autobuz, vapor sau vas de croazieră.

Ce se întâmplă dacă sunt eligibil pentru eTA, dar membrii familiei mele nu sunt? Trebuie ca membrii familiei să depună o cerere de viză?

Da, este posibil ca unii membri de familie, cum ar fi soţul/soţia sau copiii să necesite în continuare o viză de rezidență temporară.

Pentru a vă asigura o călătorie uşoară şi lipsită de stres, planificați în avans şi obţineți documentele de călătorie adecvate pentru toţi membrii familiei înainte de a rezerva biletele de avion spre Canada.

Depun o cerere pentru un permis de studiu sau de muncă. Am nevoie de eTA sau de viză?

Un permis nu este un document de călătorie. Pe lângă permisul de muncă sau de studiu aprobat, veți avea nevoie și de viză pentru a intra în Canada. Viza va fi emisă în mod automat o dată ce permisul dumneavoastră este aprobat.

Cum depun o cerere pentru eTA?

Autorizație de Călătorie Electronică (Electronic Travel Authorization – eTA)

Asigurați-vă ca utilizați numai website-ul oficial al guvernului Canadei pentru a solicita eTA. Aveți nevoie doar de un pașaport valabil, un card de credit sau de debit pentru a plăti taxa de 7 dolari canadieni, o adresă de e-mail și să răspundeti la câteva întrebări.

Majoritatea cererilor sunt aprobate în câteva minute. Cu toate acestea, anumite cereri pot fi evaluate în câteva zile, dacă se solicită documente suplimentare. Pentru a evita întârzierea călătoriei programate, asigurați-vă că obțineți eTA înainte de a vă rezerva biletul de avion spre Canada.

De ce documente aveţi nevoie ca să vă îmbarcati într-o cursa pentru Canada

Când zburaţi în Canada, trebuie să călătoriţi cu acelaşi paşaport pe care l-aţi folosit pentru obţinerea eTA. În cazul în care veţi folosi un paşaport nou, va trebui să faceţi cerere pentru o nouă eTA.

De asemenea, vă încurajăm să aveti cu dumenavoastră in călătorie :

  • Viza pentru Canada expirată, sau
  • Viza pentru Statele Unite valabilă (non-immigrant visa)

Formularul de cerere pentru autorizația electronică de călătorie (eTA) este disponibil doar în limbile engleză și franceză. Pentru a vă ajuta la completarea formularului, descrierile pentru fiecare dintre rubrici sunt disponibile în diverse limbi, inclusiv limba română.

Cum se depune cererea pentru eTA

Viza de vizitator

Puteți depune o cerere de viză online sau pe hârtie. Dacă aveți nevoie de asistență, puteți contacta cel mai apropiat Centru Canadian de Vize-Visa Application Center (VAC), inclusiv centrul din Bucureşti.

Cum se depune cererea de viza de vizitator

Ce se schimbă pe 1 decembrie 2017?

Este în intenția Canadei ca pe 1 decembrie 2017 să elimine obligativitatea deținerii vizelor pentru toți cetățenii români. Cu toate acestea, asemeni altor călători scutiți de viză, veți avea nevoie de eTA pentru a urca la bordul unei curse aeriene cu destinația Canada.

Articol preluat de aici.
Detalii aici