În căutarea lui Aristotel la Stagira

Multe cărți de specialitate, filosofie, etică, logică, matematică, dacă le citești capitolul Istorie, ei, cam toate își au începutul în scrierile lui Platon și Aristotel.
Și dacă tot eram la 60 de km. de Stagira, în Halkidiki, pe Athos, nu am putut rata ocazia de a vizita Parcul tematic Aristotle Park din Stagira.

stagira-travelblog (3)

stagira-travelblog (4)
Deci din Ouranopolis ( am avut hotelul foarte aproape de acest orășel) sunt cam 60 de km., nu este foarte mult, dar este drum național de munte, îngust, cu foarte multe curbe și l-am făcut cam într-o oră jumate.
Noi am mers cu mașina, altă posibilitate de a merge cu transportul în comun nu este și nici excursii organizate în acest parc nu se fac.
Deci doar cu mașina pe direcția Stratoni, iar mai departe spre Stagira.

Deci ce-i cu Stagira aceasta ? După cum mă informasem pe internet, este locul unde s-a născut marele filosof Aristotel, dar Atenție, Stagira, din zilele noastre găzduiește doar Parcul tematic Aristotel.Vechea cetate antică, unde se presupune, că s-a născut filosoful se află în Stagira Antică, care nu e aproape de Stagira zilelor noastre.Deci vechea cetatea se află, de fapt, în apropierea orașului Olimpiada, foarte aproape de litoral. Din păcate, noi nu am știut, când ne-am pornit la drum și un pic am rămas dezamăgiți, deși până la urmă, doar că într-o altă zi, văzusem și zidurile cetății antice.

Deci, în Stagira nouă, din zilele noastre, veți găsi Parcul Aristotel, intrarea este 1 euro și dacă aveți copii mai măricei, vă sfătui să-i luați cu voi, le va fi super interesant.

Fiindcă, anume în acest parc sunt o serie de construcții făcute în tocmai, după ideile și textele rămase de pe vremea lui Aristotel. Chiar, de la intare, veți primi un pliant cu informații despre obiectele din parc. Parcul este mic și toate sunt aranjate una după alta.
Veți găsi:
1. Discurile optice, care se îvărtesc de la vânt, dar pot fi și puse în mișcare de turiști și au efect hipnotizant.
2. Prisma
3. Turbina de apă-care pusă în mișcare formează o tornadă
4. Pendulul
5. Lentilele
6. Sferele cu inerție
7. Pentafonul cu 5 piese din granit care scot niște sunete foarte plăcute, părintele xilofonului.
8. Ceasul solar
9. Compasul
10. Telescopul
11. Reflectoarele parabolice- cea mai faină distracție pentru fiul meu.Unul din noi vorbea la un reflector din acesta, iar celălalt la o distanță de vreo 30 de metri auzea chiar foarte bine, tot. A fost distractiv.

stagira-travelblog (2)

stagira-travelblog (5)

stagira-travelblog (6)

stagira-travelblog (7)

stagira-travelblog (8)
Deci, când e căldura mai mare, nu uitați să faceți o plimbare și în acest parc. Stagira, orășelul nou este foarte drăguț, de ce nu poate serviți o mâncare tradițională grecească anume aici.

stagira-travelblog (10)

stagira-travelblog (11)

Ca să rămâneţi mult mai mulțumiți decât noi, atunci, mai faceți 20 km până în comuna Olimpiada și acolo se văd bine, pereții din Orașul Antic Stagira, locul de naștere a lui Aristotel. Dar cine e Aristotel ? Știți voi mai bine, nu? Marele filosof, care a scris mici tratate în toate domeniile/științele de atunci matematică, fizică, istorie, logică. Și a fost învățătorul lui Alexandru Macedon. Ei, dar asta e o altă poveste ….