Idei de weekend: Chisinau-Soroca-Rudi Arioneşti (II)

Va spuneam şi în postarea precedentă că am hotărât în week-end să vizitez diverse locuri din Moldova. Aşa am ajuns la Soroca şi la monumentul protejat UNESCO, arcul de observaţie Struve.Citeşte aici impresiile.

Acest monument îl găsiţi aproape de satul Rudi, iar satul este unul vechi amplasat pe malul drept al Nistrului şi face parte din Rezervaţia Naturală Rudi Arioneşti. La intrarea în sat găseşti un panou cu 2 trasee pentru drumeţii, noi la fel după el ne-am orientat, dar aş avea acum o altă recomandare şi anume să luaţi cu voi un localnic, să vi le arate pe toate monumentele naturii amplasate pe teritoriului satului Rudi din Rezervaţie.

Eram cu maşina şi initial am fost la Mănăstirea de Maici din Rudi, aflată la poalele stâncilor întru-un loc foarte frumos, dar mai ales liniştit. Mănăstirea datează din anul 1777 şi acum este o enigmă… cum la o margine de ţară a Moldovei s-a construit o biserică în stilul architectural de pe vremea lui Ştefan cel Mare, la 250 de ani distanţă. Biserica este într-adevăr, un pic mai deosebită, decît ceea ce am mai văzut prin ţară. Mie mi s-au părut asemănătoare cu mănăstirile din Moldova, România.

travelblog.md2

travelblog.md15
Acum mănăstirea este o mănăstire de măicuţe şi dacă mergeţi acolo aveţi grijă cu ce vă îmbrăcaţi, sunt destul de severe maicile.
Ne-am înors înapoi de la Mănăstire prin tunelul de arbori, şi primul popas a fost la Bulboana, un loc prăpăstios şi stâncos cu mici cascade.

travelblog.md23

travelblog.md25
Mai departe, treceţi de izvorul Bulboana, de locul pentru campari şi ajungeţi la Cascadă, aşa ne-au prezentat-o localnicii. În cascada nu curgea apa de sus, probabil numai când sun ploi mai abundente, în schimb la sol curgea un râuleţ cu apă foarte rece şi limpede. Cei care aţi fost la Saharna, vă zic, că seamănă mult cu Cascada “Groapa Ţiganului”.

travelblog.md22
Următorul punct din circuit a fost Peştera Răposaşilor-Peştera a fost descoperită recent, cu vreo 10 ani în urmă şi practic este nestudiată, se află foarte aproape de Biserica satului Rudi “Sfînta Treime”, chiar lîngă cimitir. De aceasta şi e numită Peştera Răposaţilor. În peşteră nu am fost, era prea tîrziu şi nu ne-am aventurat. Încă foarte multe locuri nu le-am văzut în zona satului Rudi.

În sectorul Rudi al rezervaţiei sunt peste 100 de monumente ale naturii. Văgăuna Lupilor, Văgăuna Vânturilor, Stânca Balaurului, Peştera Răposaţilor şi vă recomand să rezervaţi o zi întreagă pentru a descoperi fiecare loc în parte. Sau de ce nu, dacă s-a lansat proiectul Hai La Ţară poate găsiţi o familie, care să vă cazeze pentru o noapte, în weekend. Şi veţi petrece 2 zile de weekend frumos şi activ.

travelblog.md19

Rubrică susţinută de magazinul online www.comenzi.md