Idei de destinații pentru City Break: Zagreb

Am fost obișnuiți în ultimul să ne fie promovate vacanțele pretențioase la Paris, Londra și Milano fără să ne dăm seama că mai sunt alte sute de orașe care merită luate în calcul, cel puțin pentru un City Break. Or, eu mi-am propus, în seria de articole ce urmează, să descopăr anume aceste orașe-bijuterii ale Europei.

Zagrebul este capitala și cel mai mare oraș al Croației. Acesta este situat în nord-vestul ţării, de-a lungul râului Sava, la poalele muntelui Medvednica. Orașul se află pe două nivele și nu are toate obiectivele de interes major într-un singur loc. Avem așadar orașul de jos (Donji Grad) și orașul de sus (Gornji Grad).

Cum ajungi la Zagreb?

Operatorul aerian croat Croatia Airlines va opera începând cu luna mai zboruri din Bucureşti spre Zagreb, Split, Pula, Dubrovnik şi Zadar (ultimele patru cu zbor prin Zagreb), conform datelor de pe site-ul companiei. Primul zbor va avea loc pe 19 mai. Un bilet dus-întors e aproximativ 250 euro, cu plecarea din București, zbor direct. Dacă faceți niște simulări pe vola.ro, observăm că primim același preț cu escală la Belgrad sau Paris cu Air Serbia. Cu plecarea din Chișinău am făcut o simulare pe zbor.md și am primit oferte de 420 euro dus-întors, cu escală la Moscova.

Deci, din start, destinația este compromisă dacă ne pornim să zburăm din Chișinău. Pe momondo.ro un bilet dus-întors mi se afișează la valoarea de 369 euro.

Pentru un zbor rapid, fără escale, evident cea mai bună soluție, este cu plecarea din București cu Croatia Airlines.

Altă soluție ar fi cu autocarele Eurolines. Rutele la fel sunt cu escală. Plecarea din Chișinău. Prețul într-o direcție aproximativ 150 euro.

Din Aeroportul Zagreb Franjo Tuđman spre centrul orașului Zagreb:

Aeroportul este la o distanță de 10 km de Gara Centrală feroviară. Glavni Kolodvor. Gara se află și ea la doar 1 km de Piața Centrală a orașului. Deci totul este simplu și compact. Pentru rezervări bilete la autobusele, ce fac legătura între aeroport și oraș, accesați acest site.

Prețul unei călătorii este de 5 euro.

Ce să vizităm în Zagreb

Există Orasul de Jos (Donji Grad), plin de bulevarde largi, piețe uriașe cu o arhitectură secessionistă. Apoi, există Orașul de Sus (Gornji Grad), care este confortabil, intim și medieval în ambianță. Granița dintre cele 2 orase este Trg Jelacica, piața centrală din Zagreb și un binecunoscut loc de întâlnire. Zagreb 3

Circuitul nostru prin Zagreb îl putem începe din fața Gării Centrale de tren și mergem în direcția Pieței Jelacica. Statuia ecvestră, din bronz, a lui Ban Jelacic, erou național al Croației și viceregele monarhiei austro-ungare, este elementul central al pieții, înconjurată de clădiri elegante, secesioniste. În apropiere este și Catedrala din Zagreb Sfântul Ștefan, considerată ca fiind cea mai faimoasa clădire din oraș. Este de asemenea cea mai înalta clădire, fiind construită în stil gotic la sfârșitul secolului al XI-lea. În anul 1242 tatarii au distrus-o în totalitate, ea fiind ulterior reconstruită. La sfârșitul secolului al XV-lea, Imperiul Otoman a invadat Bosnia și Croația, construind ziduri de fortificații în jurul Catedralei. Câteva din aceste fortificații au rămas intacte până în zilele noastre.Zagreb 1

Următoarea destinație pe traseu, de altfel foarte curioasă, e Muzeul Relațiilor Destrămate, singurul muzeu din lume care expune obiecte legate de poveştile de iubire ale unor oameni obişnuiţi însoţite de o „poveste”, adică de un text despre importanţa obiectului respectiv. Biletul de intrare este de 5 euro. Detalii aici.

Totuși cel mai important muzeu al orașului este Muzeul Mimara, deschis datorită donatorului Ante Topić Mimara (1898 – 1987). Un mare pictor, colecționar, un subtil cunoscător al artelor, care a donat peste 4 000 de piese.

Și spre final, vă recomand o altă bijuterie inegalabilă a Zagrebului, Teatrul Național din Zabreb (Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu). La deschiderea sa în 1895 a participat însuși Franz Joseph I al Austriei  (un împărat al Austriei din Casa de Habsburg, rege al Ungariei și Boemiei, rege al Croației, mare duce al Bucovinei, mare principe de Transilvania, marchiz de Moravia, mare voievod al Voievodatului Serbiei). Cică culoarea galbenă a fațadei este datorită miilor de gălbenușuri de ou folosite în vopsele.Zagreb 4

Pentru Zagreb e musai să călătoriți cu funicularul Uspinjača ce vă va duce în orașul medieval de sus. Peste 130 de ani face același traseu de un minut între orașul de sus și orașul de jos.

Orașul poate fi vizitat într-o zi, pentru o trecere în revistă a celor mai importante obiective turistice, dar nu vă îngrijorați dacă rezervați hotelul pentru 3 zile, cu siguranță veți avea ce vizita.

Cazarea

Pe booking.com veți observa peste 500 de oferte de apartamente, hosteluri la un preț de 35-40 euro camera dublă. Pentru Zagreb aș recomanda să vă cazați la un hotel Boutique, este specific locului și atmosferei. Pentru o cafea bună, bună și o masă pe măsură, faceți un popas la una din cafenele din strada Ul. Ivana Tkalčića.

Zagreb Card24card-768x482

Zagreb Card vă oferă posbilitatea de a călători gratuit prin oraș pe toate liniile de tramvai, inclusiv cu Funicularul. La fel este gratuită intrarea la Zagreb Zoo, Muzeul Relațiilor Destrămate, Muzeul Orașului, Muzeul de Artă Contemporană, Zagreb 360º, și discounturi pentru alte câteva sute de locații. Poate fi cumpărat direct de pe site. Cu 98 de kuna pentru 24 de ore și cu 135 de kuna pentru 72 de ore.  Vezi detalii aiciZagreb 5

Ce n-am reușit să includ în acest articol vă recomand pagina http://www.infozagreb.hr/. Și spre final, vă recomand să ajungeți la Cimitirul Central din Zagreb,Mirogoj Cemetery, considerat unul dintre cele mai frumoase din Europa ( atât cât poate fi un cimitir frumos).

***

Mulțumesc site-ul oficial de turism al Zagrebului pentru poze. Pentru informații detaliate vă recomand și site-ul Tripedia.info 

Călătorii frumoase vă doresc 🙂viorica ataman