(Foto) Cetatea Histria-a fost cel mai vechi oraș atestat de pe actualul teritoriu al României

*O postare mai veche despre Dobrogea văzută la început de primăvară

Am scris de nenumărate ori că ador România, are atâtea obiective turistice că-mi trebuie probabil ani buni să le vizitez pe toate.

Am fost anul acesta în Bucureşti, în Braşov, Sinaia şi Delta Dunării, Piatra Neamț, Maramureș și  toată Bucovina.

Luna martie nu este potrivită pentru turism în Deltă, dar pentru mine era foarte străină Dobrogea şi am hotărât totuşi să facem anume acest traseu Chişinău-Galaţi-Brăila-Tulcea-Jurilovca, respectiv mi-am făcut o idee despre Deltă.

traseu
Am prins un timp destul de friguros, nu tocmai potrivit pentru a vedea fauna din Deltă, dar nu ne-a încurcat să vizităm numeroasele cetăţi dobrogene: Cetăţi greceşti, romane sau medievale.
Cetatea Enisala, Cetatea Dinogeţia, Cetatea Argamum, Cetatea Ibida, Cetatea Histria- toate au fost ca nişte lecţii de istorie interactive.
Azi am ales să vă povestesc despre Histria, cetatea grecească, a fost cel mai vechi oraș atestat de pe actualul teritoriu al României.
Am mers în Histria din Jurilovca, drumul este destul de bun şi în mai puţin de oră eram la destinaţie.Ruinele cetăţii se află pe teritoriul administrativ al comunei Istria, în județul Constanța.
Locul este amenajat, probabil vara este plin de turişti, acum însă eram doar noi şi alţi câţiva rătăciţi.
Bilet de intrare în complex: Adulţi-15 lei, Copil (de la 7 ani)-7 lei.

travelblog-moldova-histria (80)

Am ajuns la destinaţie pe un vânt năprasnic şi am dat startul mai întâi cu muzeul, să ne mai încălzim, deşi mai mult mi-aş fi dorit să merg la cetatea propriu-zisă.
Dar şi Muzeul din Histria este foarte interesant. Amfore, basoreliefuri, stele funerare, altare toate te ajută intuitiv să reconstruieşti istoria de mai bine de 2000 de ani în urmă.

travelblog-moldova-histria (16)

travelblog-moldova-histria (21)

travelblog-moldova-histria (22)

travelblog-moldova-histria (27)
Un loc aparte în arhitectura muzeului îl ocupă sala mare de la parter, destinată prezentării unor materiale arheologice dintre cele mai diverse. Impresionantă însă este o faţadă din marmură al templului,templu dedicat “Marelui Zeu”.
După ce am trecut prin toate sălile muzeului am mers pe teritoriului sitului arheologic, pe ruinele Histriei, cetatea grecească, cel mai vechi oraș atestat de pe teritoriul României.

travelblog-moldova-histria (86)

travelblog-moldova-histria (92)
Histria a fost întemeiată de coloniști greci din Milet în jurul anului 657 î.C. pe malul lacului Sinoe, prima colonie greacă pe ţărmul de vest al Mării Negre, distrusă prin secolul al VII-lea d.C. de invaziile avaro-slave.
Este o senzaţie nemaipomenită să calci pe locuri cu o istorie atât de bogată şi dacă ajungeţi la mare în România, vă recomand să rezervaţi o jumătate de zi pentru această excursie, mai ales că se află relativ aproape, la doar 60 km de Constanţa.

travelblog-moldova-histria (85)

travelblog-moldova-histria (89)

travelblog-moldova-histria (90)

travelblog-moldova-histria (91)

travelblog-moldova-histria (92)

travelblog-moldova-histria (93)

travelblog-moldova-histria (94)

travelblog-moldova-histria (95)

travelblog-moldova-histria (96)
travelblog-moldova-histria (99)
travelblog-moldova-histria (102)

travelblog-moldova-histria (109)

travelblog-moldova-histria (110)

travelblog-moldova-histria (111)

travelblog-moldova-histria (112)

travelblog-moldova-histria (113)