Epuizant, dar nu imposibil. Cum să faci faţă studiilor în 4 instituţii de învăţământ

Răsfoiam zilele astea paginile blogului și am dat peste câteva articole, unde notam ce am făcut într-o anumită lună. Păcat că n-am continuat, pe alocuri e plăcut, dar și frustrant să citești din trecut despre realizări și planuri. Și să compari cu prezentul. Ultimii ani, în special după apariția lui Ovidiu, am fost foarte agitată, doream să fac multe, multe să le reușesc și acest lucru m-a epuizat. Motiv pentru care am scris rar aici pe blog, deși subiecte au fost. Tot încerc să mă mobilizez, să mai scriu impresii din Berlin, din Moldova: Plaiul Fagului, Soroca, Saharna, din Bulgaria: Cetatea antică din Byala, dar parcă greu merge cu scrisul. În schimb, astăzi mă mobilizez și încep cu un articol-raport, ce am făcut între timp, e mai mult o însemnare online pentru mine-sunt curioasă dacă toată această vânzoleală va avea și un efect pe măsură în timpul apropiat.

Luna MAI a dat startul examenelor. Sesiunea de vară la Facultatea de Litere. Am încheiat cu anul I. Știu că marea majoritate, când aud, că sunt din nou studentă, se miră, dar mie îmi place, îmi place să citesc despre Fonetică, Lingvistică, Lexicologie, Teoria Literară. Dacă aș fi avut mai mult timp liber, probabil m-aș fi implicat cu mult mai multă dăruire și spor, dar nu anul acesta. Nu știu dacă voi avea puteri să termin această facultate, dar știu că îmi face ordine în cunoștințe și le organizează. Până acum am fost un autodidact incurabil la aceste obiecte.

Luna IUNIE a adus noi provocări. Examenele de stat, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării. O groază am avut de citit, repetat, răsfoit, reamintit. Ca să nu mai zic, cu câtă atenție și cu câtă migală, responsabilitate am făcut Lucrarea de Licență. Subiectul lucrării Crearea unui cotidian literar online. Provocări și rezultate. Evident că este vorba despre www.eucitesc.md. Pe parcursul acestor 4 ani, iertată-mi fie aroganța, am făcut orice sarcină, orice proiect, orice lucrare cu maximă implicare. N-am lăsat loc de fie cum o fi, sau e bine și așa. Cei care mă cunosc știu despre ce vorbesc.

Tot în luna IUNIE am participat la Școala de Sommelier, curs predat de Brigitte Leloup, vicepreședinta Asociației de Sommelieri Europeni. După examene am obținut calificativul de Sommelier European acreditat atât de Asociația Sommelierilor Europeni, cât și de Parlamentul European. Pot să zic doar, că mi-au tremurat mâinele la proba practică și am cam încurcat procedurile, deși teoretic eram pregătită bine. Oricum am învățat foarte, foarte multe lucruri despre vinuri.

La mijloc de IUNIE, am încheiat epopeea studiilor pentru acest an, am susținut Lucrarea de Recalificare la Modulul Psihopedagogic organizat de Institutul de Formare Continuă cu lucrarea Comunicarea şi feedback-ul ca instrument al calităţii procesului de comunicare. A fost greu să citesc pe parcursul un unui an întreg (atât a durat studiile) despre subiecte foarte străine mie, cum ar fi Psihologia Copilului, Pedagogia, Educația Inclusivă, dar într-un final m-am descurcat decent. Cel puțin am un cadru teoretic format, în eventualitatea că voi demara proiectul Școala de Economie pentru Adolescenți. Este un proiect la care visez de vreo doi ani, dar încă n-am curajul să-l lansez.

Întrebarea firească pe care o primesc, de obicei, cum fac faţă? Răspunsul e foarte simplu- somn puţin-poate prea puţin, pentru un mod de viaţă normal. Cam așa, pe scurt, ce am făcut extra serviciu și extra familie.

Acum, că toate s-au terminat, las porțile deschise destinului, cine știe ce aduce viitorul…