Idei de weekend: Conacul Familiei Ralli-Arbore din satul Dolna

Dolna, vă spune ceva?

Deși satul este ca multe altele din Moldova, uitate de civilizație și pierdute undeva în sec.XIX, totuși este un motiv întemeiat să mergeți într-acolo…motivul este Conacul Familiei Ralli-Arbore.

Familia Ralli, o familie de boieri de origine greacească, veniți în Moldova încă din sec XVIII, au construit acest conac la începutul sec.XIX.

IMG_7235

5 sate din împrejurimi aparțineau boierului, iar casa din Dolna era de fapt o casă de vacanță. Boierul Zamfirachi Ralli avea o familie numeroasă, 5 băieți și 3 fete care în timpul anului locuiau în Chișinău, doar vacanțele le petreceau la Dolna, la conac. Aici, vara, organizau baluri și petreceri cu lăutari și țigani.

În 1820 A.S.Pușkin l-a întâlnit pe Ion Ralli-Arbore în Chișinău, feciorul lui Zamfirachi, s-au împrietenit, iar vara următoare l-a adus pe poet la conacul tatălui său.

IMG_7239

IMG_7247

La Dolna, Pușkin a întâlnit șatra de țigani și pe frumoasa Zamfira, le-a urmărit tradițiile și obiceiurile timp de 2 luni de vară, ca mai apoi să creeze poemul Țiganii.

După primul război mondial conacul a rămas satului. Aici a funcționat o bibliotecă, apoi școala muzicală, abia în anii 70 s-a deschis muzeul care îl avem și astăzi, cu mici modificări, i-au schimbat ușile și ferestrele, i-au refăcut acoperișul și cerdacul.

Acum funcționează ca o filială a muzeului Pușkin din Chișinău, deși familia Ralli-Arbore are o istorie mult mai bogată decât doar meritul de a-l găzdui pe poetul rus.

Muzeul are 2 niveluri, pentru public sunt deschise camerele de la etaj, 15 la număr.

Sunt decorate cu mobilă din sec XIX adusă de la diverse muzee din fosta URSS. Exponatele nu sunt lucruri personale ale familiei, doar câteva scrisori expuse au aparținut anume familiei Ralli.

IMG_7252

IMG_7257

Toate exponatele sunt frumoase, mai ales cele din sufragerie și camera orientală. Iar în camera pentru doamne am auzit melodia unei muzicuțe care datează din 1816. La fel și pianul este din 1808. De altfel cum spuneam toate exponatele sunt din sec.XVII și XIX aranjate frumos și cu gust.

Cum ajungeți ?

Din Chișinăuți o luați spre Strășeni, mai apoi în direcția Nisporeni, treceți de Vorniceni, de Lozova și la scurt timp veți vedea indicatorul spre satul Dolna.

Casa-muzeu este în imediata apropiere de intrarea în sat, din păcate nu veți găsi indicator, dar vă veți da seama după curtea și grădina frumos amenajată și îngrijită. Taxa de intrare pentru adulți=10 lei (MDL).

Curiozități!

Și spre final o curiozitate, în Madrid în parcul Fuente del Berro în anul 1981 s-a instalat statuia lui Pușkin, care e 100% copia celei din Dolna (1974), autorul ambelor fiind Oleg Komov.

Și dacă suntem la capitolul curiozități, aflați că Zamfirachi Ralli Arbore a mai avut un fiu, pe Zamfir Ralli-Arbore, scriitor și gazetar român. Acesta la rândul lui este tatăl Ecaterinei și Ninei Ralli-Arbore. Ecaterina a ajuns să fie și Ministru al Sănătății în URSS, împușcată în anul 1937, în perioada stalinistă.

IMG_7301

Nina Arbore a fost o cunoscută pictoriță româncă, a făcut studii de specialitate la Paris în atelierul-școală al lui Henri Matisse.

Rubrică susţinută de magazinul online www.comenzi.md