Cele mai spectaculoase evenimente din Republica Moldova pentru anul 2018. Vedeți agenda în articol

Agenda evenimentelor cultural turistice “Pomul Vietii”

MĂRȚIȘOR

festival internaţional de cultură

img

Știi care este legenda Mărțișorului? Mărțișorul este simbolul alb-roșu al primăverii, tradițional purtat în piept începând cu 1 martie și până pe 31 martie, când este agățat de un pom și însoțit de o dorință pusă în gând.
Festivalul ”Mărțișor” este o atracție pentru cei care vor să descopere cultura bogată și artiștii talentați ai Moldovei. Pe parcursul lunii martie, ansambluri de muzică și dans, din țară și de peste hotare, transformă scena palatului ”Nicolae Sulac” într-o adevărată paradă a tradițiilor, transmise cu bucurie față de venirea primăverii. De mai bine de 50 de ani, festivalul Mărțișor aduce un omagiu acestui obicei romantic prin muzică și dans, cu ajutorul artiștilor consacrați locali și străini.

VERNISAJUL VINULUI

degustare de vinuri în atmosferă de gală

img

Ești un vânător de vinuri bune și ești oricând gata să descoperi vinuri noi?
Vernisajul Vinului este un eveniment bianual, care are loc la Chișinău, într-o atmosferă elegantă și distinsă. Gurmanzii și amatorii de vin sunt invitați pentru a cunoaște și promova vinurile locale și producătorii acestora. Totodată este pusă în valoare cultura de consum a vinurilor locale, soiurile regionale și invențiile vinificatorilor noștri. Sommelierii și producătorii de vinuri din Moldova sunt eroii principali ai serii, iar vizitatorii navighează cu paharul de vin în mână și degustă toate noutățile lui Bachus.

 MAI DAY

primul picnic al primăverii
  • CÂND: 1 MAI
  • UNDE: IALOVENI, S. PUHOI
  • FACEBOOK
img

Mai Day la Asconi Winery. Vin, grătar, joc – aceste cuvinte răsună în inima fiecărui moldovean ca o muzică. Iar unde e muzică – acolo sunt și dansurile! Aici lumea bea, mănâncă și dansează împreună – hora, sârba și jocul moldovenesc!

ORHEIUL VECHI MOUNTAIN BIKE MARATHON

maraton de ciclism

  • CÂND: 5 MAI
  • UNDE: ORHEI, S. IVANCEA
  • FACEBOOK
img

Mountain Bike Marathon „Orheiul Vechi” XCM este un eveniment unde sportul, turismul şi aventura îşi dau întâlnire, pe biciclete în cel mai pitoresc raion din Moldova, Orhei. Haideţi să descoperim Moldova, pe biciclete! Avem locuri frumoase care merită a fi, descoperite promovate şi valorificate. Bucură faptul că organizatorii au ales raionul Orhei pentru desfăşurarea maratonului, astfel promovăm patrimoniul turistic şi prin activităţi sportive.

DULCE FLOARE DE SALCÂM

festival etnofolcloric regional

  • CÂND: 13 MAI
  • UNDE: CAHUL, S. VĂLENI
  • FACEBOOK
img

V-ați săturat de rutina zilnică? Atunci e timpul să vă umpleți cu o doză de energie și voie bună. În fiecare lună de mai, în satul Văleni, localitate pitorească situată pe malul Prutului, are loc festivalul etnofolcloric “Dulce Floare de Salcâm”. Festivalul reunește colective folclorice din regiune, dar și din județele apropiate din România. În mod tradițional, evenimentul este organizat într-o poieniță de salcâmi înfloriți de la marginea satului, la poalele cărora sunt găzduite colecțiile diferitor meșteri populari și producători autohtoni.

AEROBIS BALLOON FIESTA 2018

festivalul internațional al baloanelor cu aer cald

img

Unicul festival de baloane cu aer cald din Moldova se transformă din acest an, într-o veritabilă tradiție moldovenească. Zborul cu balonul este o experiență deosebită pentru toţi pasionaţii de avenuri, iar Moldova văzută de la înălţimea unui zbor de pasăre, este magnifică! Vino să vezi cum arată cel mai mare balon ce are o înălțime echivalentă cu cea a unui bloc înalt de 9 etaje.

MAI DULCE

festivalul tradițiilor dulci

img

Îți place dulcișorul? Știi ce este un cornuleț cu vișine, învârtită cu mac sau plăcinte cu dovleac? Festivalul ”MAI DULCE” este o tradiție culinară a orașului Chișinău prin care gospodinele aduc un omagiu rețetelor tradițioanale de deserturi, iar copiii sărbătoresc începutul vacanței. Atmosfera festivalului este atât de fermecătoare, încât nu poți să nu te lași molipsit de ea.

DUMINICA MARE

festivalul tradițiilor populare

  • CÂND: 27 MAI
  • UNDE: FLOREȘTI, S.DOMULGENI
  • FACEBOOK
img

Ești curios să cunoști mai bine tradițiile autentice ale sărbătorii populare Duminica Mare? Festivalul Fiind considerată cea mai importantă zi de duminică din an, gospodarii își înfrumusețează gospodăria cu frunzar. Podelele se acoperă cu covoare groase de iarbă, corovatic, pelin şi alte plante mirositoare de câmp. Festivalului este liber şi deschis pentru toţi cei curioşi să redescopere tradițiile etnofolclorice și meșteșugărești ale neamului nostru, iar pentru gurmanzi, gospodinele şi gospodarii propun bucate şi preparate locale pregătite după vechile reţete din zonă.

 iPROSOP

festivalul prosoapelor tradiționale

img

Ești curios să cunoști mai bine tradițiile autentice ale Moldovei? Festivalul Fiind iProsop este un festival unic, organizat în sudul Moldovei, dedicat tradiției de a țese prosoape. Prosopul la moldoveni este un ștergar de gospodărie, țesut și brodat manual pentru diverse ocazii. Farmecul evenimentul îl dictează localitatea Selemet – satul gazdă, care întrunește mai mulți meșteri de prosoape, ateliere de cusut prosoape, expoziții, dar și tradiții ale locului pentru a sărbători Duminica Mare.

 DescOPERA

festival de muzică clasică în aer liber

  • CÂND: 15-17 IUNIE
  • UNDE: ORHEI, S. BUTUCENI
  • FACEBOOK
img

Când ai fost ultima dată la un eveniment care să-ți taie răsuflarea? Festivalul DescOpera este un eveniment muzical inedit , de o frumusețe rară, organizat la poalele stâncelor din Rezervația Orheiul Vechi. Evenimentul scoate opera din scena tradițională și o aduce în sânul naturii. Spectatorii au șansa să se bucure de vremea frumoasă, aer curat, priveliște mirifică și muzică clasică, interpretată live într-o scenă improvizată chiar în natură. Festival aduce câteva opere și se întinde pe 2-3 zile în care vizitatorii pot vedea un spectacol muzical cu artștii de operă din Moldova, conduși de dirijorul Friedrich Pfeiffer din Austria.

FRUMOS COVOR BASARABEAN

festivalul covorului tradițional, parte a tezaurului UNESCO

img

Știi care e cea mai prețioasă zestre a unei mirese din Moldova? Un covor țesut manual! Satul Clișova Nouă, din raionul Orhei poate fi considerat o mică capitală a covorului basarabean. Aici veți găsi Muzeul Covorului, artizanii care au păstrat tradiția și vor demonstra pe loc cum se țese un covor. Iar cei în căutare de zestre vor putea admira covoare autentice în expoziție sau chiar cumpăra. Meseria de a țese covoare la război e pe cale de dispariție în Moldova, iar Festivalul Covorului Basarabean contribuie la salvarea acesteia.

DeVin DeGust

festival oeno-gastronomic regional

  • CÂND: IUNIE
  • UNDE: CHIȘINĂU
  • FACEBOOK
img

Festivalul „DeVin&DeGust” este primul eveniment care celebrează Vinul Moldovei asortat cu bucate tradiționale și cultura specifică fiecărei regiuni cu Indicație Geografică Protejată (IGP) din țara noastră. Experiența „DeVin&DeGust” oferă posibilitatea unică de a descoperi potențialul vitivinicol, gastronomic, turistic și cultural caracteristice zonelor IGP. Aici vizitatorii vor participa la degustări de vin și bucate originare din regiunile IGP, vor asista la teatru gastronomic și masterclass-uri ținute de bucătari și somelieri renumiți și se vor bucura de un spectacol cultural deosebit, oferit de artiștii din regiuni.

SPARKLING Night

petrecere dedicată spumantului

img

Vara este timpul, când poți să admiri nopți la rând cerul înstelat, să te relaxezi, și să le prinzi în paharul cu un vin spumant perfect. Sparkling Night este cel mai strălucitor eveniment al verii organizând și cea mai grandioasă și de amploare degustație de vinuri spumante. Doritorii de a petrece o seară călduroasă de vară la un pahar de spumant răcoritor, în ambianța elegantă a unui concert de muzică jazz nu trebuie să rateze acest eveniment.

ZIUA PORTULUI POPULAR

festival etnofolcloric

  • CÂND: 24 IUNIE
  • UNDE: CHIȘINĂU
  • FACEBOOK
img

În ultima duminică a lunii iunie moldovenii sărbătoresc Ziua Portului Popular, astfel valorificând costumul autentic popular românesc și ale etniilor din țară. Sărbătoarea are trei componente prioritare: costumul de patrimoniu, costumul oaspete, costumul modern inspirat din cel tradițional. Ia – elementul de bază al costumului popular, este și ea prezentată pe larg în cadrul sărbătorii.

IA MANIA

festivalul artelor născute din tradiții

img

Vrei să-i cunoști și să-i înțelegi mai bine pe moldoveni? Vrei să cunoști mai bine tradițiile culturale ale Moldovei? Hai la IA Mania, un festival fondat în 2013, pentru a promova bluza tradițională, brodată manual, și pentru a susține artizanii care au grijă să păstreze această tradiție. Evenimentul este organizat pe malul râului Nistru și adună pe stadionul din satul Holercani zeci de artizani cu obiecte confecționate manual, zeci de bucătari cu rețete tradiționale, muzică și dans, ateliere, animație și alte activități. În cadrul festivalului se desfășoară concursul tinerilor designeri ”Mândria” care îți prezintă colecțiile vestimentare inspirate din tradiții. De asemenea, la festival mai este organizat concursul de artă murală ”Cai verzi pe pereți” și conferința pe teme de inspirație din folclor ”Podul de flori”.

LA VATRA OLARULUI VASILII GONCIARI

târg internațional de olărit

  • CÂND: 12 AUGUST
  • UNDE: CĂLĂRAȘI, S.HOGINEȘTI
  • FACEBOOK
  • VIDEO
img

Te interesează artizanatul și tradițiile? Olăritul este unul dintre meșteșugurile arhaice ale tradițiilor culturale ale Moldovei. În satul Hoginești locuiește unul dintre cei mai valoroși olari din Moldova. Vasilii Gonceari a moștenit olăritul din strămoși, iar după o perioadă de timp petrecută în migrație, a revenit acasă pentru a continua tradiția și pentru a înființat Târgul Internațional al olarilor ”La vatra Olarului”, unde vizitatorii pot cumpăra oale, suvenire și obiecte de uz casnic. Zeci de meșteri se reunesc în curtea casei olarului Vasile Gonceari, fiecare lăudându-se cu lucrările sale. Copii pot încerca meseria olarului în cadrul atelierelor. Gastronomia tradițională, folclorul și dansul sunt nelipsite din atmosfera târgului.

GUSTAR

festival de muzică etno-balcanică în aer liber

img

Îți place să evadezi cu gașca în natură, unde răsună muzică bună și poți să îți întinzi cortul ca să te poți distra până dimineață? Festivalul „Gustar” înseamnă o posibilitate unică de a petrece un weekend deosebit cu familia sau prietenii într-un spațiu natural, în care veți asculta cei mai populari artiști ai momentului, cu Foc de tabără, camping, mâncare tradițională, târg de artizanat, distracții pentru copii. Dacă te regăsești în atmosfera Gustar, vino la Orhei!

PURCARI WINE RUN

cursă inedită de tip trail prin vii

img

Purcari Wine Run este o cursă unică de tip trail din Moldova, care se desfășoară pe teritoriul vinăriei Chateau Purcari. Aici te așteaptă reliefuri frumoase, la diverse înălțimi, terenuri imprevizibile, și multă viță-de-vie. La fiecare 2 kilometri sunt amenajate pit- stopuri, denumite în cinstea celor mai faimoase soiuri de vin: Sauvignon, Chardonnay, Pinot Grigio, Rose, unde alergătorii pot să se alimenteze cu fructe, să se hidrateze cu apă și desigur să deguste diverse soiuri de vin.

CRICOVA MUST FEST

festivalul vinului tânăr

img

Cricova MUST fest celebrează anotimpul de glorie al viței de vie. Vizitatorii evenimentului au parte de excursii prin renumitele crame subterane, paradisul vinurilor roșii, albe, seci ori spumante, unde aproape fiecare soi are propria stradă. Plimbările pe strada pietonală subterană – Legenda Plaiului, sunt acompaniate de tulburel, muzică live, reprezentări artistice, proiecții de film etc. Școala vinului este o altă atracție a evenimentului, ce întâmpină oaspeții cu vinuri alese și lecții despre arta servirii de la cei mai de vază specialiști.

BOSTANIADA

festival etno-gastronomic

  • CÂND: 15 SEPTEMBRIE
  • UNDE: CRIULENI, S. BĂLĂBĂNEȘTI
  • FACEBOOK
img

Bostaniada te invită la sărbătoarea roadelor toamnei și a splendorii acestui anotimp, printr-o expoziție deosebită a celor mai mari și ciudați dovleci, mesteşuguri inspirate din natură, muzică live, paradă de costume, concursuri, jocuri, sculpturi din dovleci, precum şi degustări de vin şi bucate de casă. Festivalul va culmina cu Rugul Satului. Dress code – “bostaniu, verde, arămiu”.

 

MARATONUL INTERNAȚIONAL CHIȘINĂU

cursă internațională de alergare în capitală

img

Ești pasionat de sport și îți place să-ți testezi rezistența? Atunci Maratonul Internațional Chișinău este evenimentul pentru tine. Adunând anual peste 17 000 de persoane din 50 de țări ale lumii ce concurează la probele de 5, 10, 21 și 42 km, este cel mai mare eveniment sportiv al anului. La linia de finiş pe toţi participanţii îi aşteaptă o medalie de participare, iar pe învingători – premii valoroase.

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE OPERĂ ȘI BALET „MARIA BIEȘU”

img

Muzica de operă este slăbiciunea ta, iar teatrul de face să vibrezi? Festivalul „Maria Bieșu” aduce în fiecare ediție artiști și spectacole care ține publicul aplaudând în picioare. Interpreți valoroși din țară și din străinătate onorează cu prezența acest frumos festival, diversificând viața culturală a țării.

ETHNO JAZZ FESTIVAL

festival internaţional de muzică

img

Jazz-ul te face fericit? Etno Jazz Festival” cu siguranță este un eveniment pe care nu îl poți rata. Formația „Trigon”, gazda proiectului, are grijă în fiecare an să surprindă publicul cu formații de jazz din toate colțurile lumii. O săptămână de concerte live, cu artiști ai jazzului, tineri și consacrați, te va lecui de rutină și îți va încărca bateriile pe mult timp.

ZIUA NAȚIONALĂ A VINULUI

cea mai mare sărbătoare a tradițiilor vinicole

  • CÂND: 6-7 OCTOMBRIE
  • UNDE: CHIȘINĂU ȘI VINĂRIILE DIN ȚARĂ
  • WEB PAGE
  • FACEBOOK
img

Crezi că știi totul despre vinuri? Ziua Națională a Vinului în Moldova este evenimentul care îți va oferi mai multe motive să rămâi plăcut uimit. Peste 30 de participanți, producători de vin din țară, companii mari și notorii, precum și mici artizani iscusiții, te așteaptă în Piața Marii Adunări Naționale timp de 2 zile, pentru a le degusta vinurile și a le aprecia. Sărbătoarea se desfășoară și la vinăriile din țară, fiecare încercând să pregătească un program atractiv, cu multe promoții. Moldova e mult mai savuroasă la început de octombrie, iar indicele de mândrie crește văzând cu ochii.

VERNISAJUL VINULUI

degustare de vinuri în atmosferă de gală

img

Ești un vânător de vinuri bune și ești oricând gata să descoperi vinuri noi? Vernisajul Vinului este un eveniment bianual, care are loc la Chișinău, într-o atmosferă elegantă și distinsă. Gurmanzii și amatorii de vin sunt invitați pentru a cunoaște și promova vinurile locale și producătorii acestora. Totodată este pusă în valoare cultura de consum a vinurilor locale, soiurile regionale și invențiile vinificatorilor noștri.
Sommelier și producătorii de vinuri din Moldova sunt eroii principali ai serii, iar vizitatorii navighează cu paharul de vin în mână și degustă toate noutățile lui Bachus.

Articol și fotografii preluate de pe http://moldova.travel/ro/calendar.