De văzut în satul lipovenilor-Jurilovca

Acu ceva timp în urmă am fost în Delta Dunării. Am scris în articolele precedente despre cetăţile care le-am vizitat (vezi articolul aici şi aici)

Azi am ales să povestesc despre comuna propriu-zisă, îşi merită atenţia!, mai ales că în noiembrie 2013 a fost declarată Destinaţie Europeană de Excelenţă.

Proiectul EDEN – Destinaţii Europene de Excelenţă a fost lansat în anul 2006 de Comisia Europeană, prin Direcţia Generală pentru Întreprinderi şi Industrie/Unitatea pentru Politica de Turism. Obiectivele urmărite vizează dezvoltarea turismului durabil, decongestionarea destinațiilor clasice, reducerea sezonalității, redirecționarea fluxurilor de turiști către destinații non-tradiționale, încurajarea creării de rețele între participanții la proiect.

Destinaţiile clasificate pe locul I  beneficiază de un film de prezentare, realizat de Comisia Europeană şi sunt premiate la Bruxelles în cadrul unei festivităţi. De asemenea, acestea sunt promovate în publicaţii europene şi pe site-ul EDEN www.edenineurope.eu, prin crearea unei pagini speciale.

Vedeţi aici linkul de prezentare câştigătorului din 2013 , sau aici http://www.jurilovca.tut.su/

***

Comuna Jurilovca este amplasată aproape de lacul Razim şi Goloviţa, face parte din complexul lagunar Razim-Sinoe al Deltei Dunării.

travelblog6

 

Din portul maritim al comunei puteţi ajunge la Gura Portiţei, o fâşie de nisip care desparte Goloviţa de Marea Neagră. Aleasă special pentru linişte, plaja de la Gura Portiţei a devenit o adevărată perlă a litoralului românesc.

Pe malul lacului Razim veţi putea vizita şi cetatea Argamum. Cetatea Argamum (Orgame, în greceşte) a fost localizată de Vasile Pârvan, în anul 1916. În prezent, se identifică doar prin prezența unor ruine și a câtorva elemente: o poartă, zidul de apărare, câteva străzi, basilici paleocreștine sau valuri de pământ. Cea mai mare parte din cetate se află încă sub pământ, situl arheologic având o suprafață totală de aproape o sută de hectare.

travelblog5

La fel din portul local, puteţi închiria un vaporaş să vă ducă până la Sfântul Gheorghe sau chiar Sulina, alte localităţi din Deltă.

travelblog2

travelblog3***

Noi am fost în martie, zona mi s-a părut destul de pustie chiar, presupun că e o destinaţie perfectă pentru cei ce caută sălbăticie, pic de linişte, sau de ce nu pentru pescari. Din păcate,  în martie nu prea este vegetaţie, trebuie de mers din aprilie până în octombrie, să savuraţi pe deplin atmosfera din zonă.

travelblog1 travelblog4 travelblog7 travelblog8