Câteva obiective turistice de vizitat obligatoriu în Varna

 

Voi vă gândiţi probabil la munte, dar eu sunt cu gândul tot la mare…..
Mai este un an întreg, până la următorul sezon estival şi sunt sigură, că mai uitaţi de recomandările mele, care le voi scrie, dar e şi un motiv în plus, să mai poposiţi pe aici, chiar dacă acum căutaţi oferte pentru munte
Am ales să scriu din nou despre Bulgaria, am fost de mai multe ori, am scris aici pe blog despre Rilskii Monastir, despre Sofia, despre Balcic şi Ruse, azi voi povesti despre obiectivele turistice din Varna.
Litoralul bulgăresc este destul de mare, cu o lungime de 370 km. şi în mare parte este unul turistic, cu peste 30 de staţiuni. Bine, nu toate staţiunile sunt cu zeci de hoteluri, sunt staţiuni, care au doar 3-4 hoteluri, dar oricum litoralul bulgăresc este unul la mare căutare atât în Moldova cât şi în România.
Câteva staţiuni sunt declarate de importanţă naţională ca Albena, Nisipurile de Aur, Sunny Beach, sf. Constantin şi Elena, este şi firesc atât cât raportul preţ-calitate este unul foarte bun.
Din Moldova, anual pleacă cu autocarele la mare în Bulgaria cam 50 000 de turişti. Această destinaţie împreună cu Turcia sunt la mare căutare.
Eu am fost în Albena, este cea mai apropiată staţiune de frontieră cu România, staţiunea cuprinde cam 40 de hoteluri, iar plajele sunt absolut superbe pentru familiile cu copii.
Un dezavantaj al acestei staţiuni este că e un pic cam demodată, cam sovietică, dar mie mi-a plăcut foarte mult. Am să revin cu impresii despre Albena, azi am ales să vă povestesc totuşi despre Varna.
Din Albena în Varna se ajunge fie cu autocarele de linie, fie cu taxiurile sau deja cu excursiile organizate. Eu am fost şi pe cont propriu şi organizat.
Oraşul este frumos, sunt câteva obiective, care nu trebuie ratate, dacă vă aflaţi în apropiere.
Primul obiectiv a fost Delfinariu, recunosc că nu m-a impresionat, dar dacă sunteţi cu copii sigur le vor plăcea. Vă atenţionez, că deşi nu sunt foarte-foarte mulţi turişti, oricum va lua ceva timp, să staţi la coadă după bilete.
Biletul costă 20 leva, cam 180 lei (MDL)- foarte, foarte mult.
Poate pentru copii înseamnă ceva, mie mi s-a părut localul cam învechit, iar show-ul propriu-zis destul de slăbuţ.
În schimb oraşul este foarte frumos. Este curat, liniştit, se simte aerul acesta de staţiune, strada Preslav (stradă pietonală) este plină de magazine cu branduri faimoase. Sunt foarte multe cafenele. Şi atenţie, sunt multe magazine cu haine produse în Bulgaria cu preţuri foarte bune.

varna1

 

varna4

varna5
Aici veţi găsi clădirea teatrului Stoian Bachvarov.

vrana8

vrana9

Clădirea este în stil neobaroc, construită în perioada 1912-1932. De la această clădire luaţi-o imediat spre parc, în direcţia bulevardului Maria Luiza.
Bulevardul este artera principală a oraşului. Imediat după parc, pe acest bulevard se vede faimoasa Catedrală a oraşului Varna, catedrala Adormirii Maicii Domnului.

varna7

varna8

Catedrala a fost construită în 1866 şi este a doua, ca mărime după Catedrala din Sofia. Este o clădire foarte impunătoare şi chiar vă recomand să intraţi să vedeţi cât de frumos este decorat interiorul.
Apoi m-am primblat pe bulevardul Maria Luiza, aici sunt câteva muzee, cel mai important este Muzeul de Arheologie.

varna10

Sunt foarte multe artefacte şi este firesc să fie aşa, fiindcă Varna îşi are începutul încă în perioada antică, oraşul-port a fost întemeiat de greci, numit fiind Odessos. Mai apoi în anul 29 după Hristos, a fost cucerită de romani şi transformată într-un oraş clasic cu forumuri, apeducte, cu străzi drepte, cu teatre. Abia în secolul al VII apare în cronici oraşul cu denumirea de Varna. Cert este, că urba pe tot parcursul istoriei a fost un important centru-port, inclusiv şi acum, este unul din importantele oraşe ale Bulgariei. Eu sper, că vara viitoare, când ajungeţi în Bulgaria, la mare, vă rezervaţi o jumătate de zi, să vedeţi oraşul.